Nejste přihlášen/a.
Nevím,kde se poradit,tak mě napadla tato stránka.Jsem na 3leté RD,která mi má končit v listopadu tohoto roku.A měla bych se vracet do zaměstnání do kterého ale už nechci nastoupit.RD jsem si tudíž prodloužila o půl roku déle,abych mohla být s malou doma,budou jí v listopadu až 3 roky,tak není jistota,že by mi jí vzali už tento rok do školky a pokud jo,tak bych chtěla jen na dopoledne,aby si zvykala.Ale má otázka směruje k tomu,že když pujdu nahlasit do zaměstnání,že jsem si prodloužila o půl roku RD tak už mi pak zaměstnavatel nemusí držet místo a může mi ukončit poměr už v listopadu jak mi skončí ta tříletá?nebo mám dát výpověď raději sama třeba už v září tohoto roku,aby mi to vyšlo do listopadu?a pak bych se musela nahlásit na pracák?a být ještě půl roku na té rodičovské?Snad jsem to tu dobře vysvětlila a moc se do toho nezamotalaa někdo mi poradí
?děkuji moc všem za rady
Pěkný večer, omlouvám se, že s většinou neporadím, jen si dovolím poznámku ohledně holčičky. I dítě věku starší dvou let může chodit do školky, ovšem nesmí překročit 46 hodin v měsíci. Od tří let může chodit na celý den a věřte, že během pár týdnů si na celodenní dcoházku zvykne. Mám ve školce několik tříletých špuntů, a i když ve slabší chvilce obšas ukápne slzička, jsou šikovní a nesou to statečně. 4 z pěti tříletých ve školce spí, jeden chodí po obědě.
Malá si zvykne a Vy tak můžete hledat kvalitní práci na větší či plný úvazek.
doplněno 12.02.14 20:53:To si nejsem jistá, nám visí výstražný papírek s omezením ještě od loňska, možná se nyní situace změnila. Ještě loni to platné bylo.
I do státní školy Vám vezmou mladší dítě, pokud mají místo a dá se s nimi domuvit...
martinna:děkuji vám za váš názor,já to ale tak myslela,že by nejdříve chodila dopoledne a pak i odpoledne,spíš mě zajímalo jak se mám zachovat ohledně vypovědi v práci,ale i přesto děkuji za váš názor
Prodloužit jste si mohla pouze výplatu rodičovského příspěvku. RP je sociální dávka, která není vázána na čerpání rodičovské dovolené (RD = volno na péči o dítě od zaměstnavatele).
____ Přestože jste si prodloužila dobu výplaty RP, délka Vaší RD je stále stejná. Zaměstnavatel smí RD poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte.
Potřebujete-li zůstat doma déle, budete muset zaměstnavatele písemně požádat o poskytnutí neplaceného volna na péči o dítě. Zaměstnavatel však není povinen žádosti o neplacené volno vyhovět.
Pokud by Váš zaměstnavatel Vaší žádosti nevyhověl, budete povinna nastoupit den po 3. narozeninách do zaměstnání.
------- Chcete-li dále zůstat doma, doporučuji řešit záležitost v předstihu. Tak, abyste v případě, že zaměstnavatel žádosti o neplacené volno nevyhoví, stihla podat výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou (zaměstnavatel není povinen vyhovět ani žádosti o rozvázání pracovního poměru dohodou).
Výpověď byste měla zaměstnavateli doručit tak, aby zaměstnání skončilo dříve, než dceři budou 3 roky (jinak byste si musela sehnat hlídání a nastoupit do práce).
Spolu se zaměstnáním skončí i Vaše RD (už Vám ji nebude mít kdo poskytnout), ale výplata RP (sociální dávka) poběží dál podle Vašeho nastavení.
Po skončení RD budete rodičem pečujícím celodenně o jedno dítě do 7 let nebo o dvě děti do 15 let. Tzn., že za Vás bude zdravotní pojištění nadále hradit stát. Budete ale muset nahlásit změnu zdravotní pojišťovně a doložit péči o dítě (mám dojem, že tam stačí zajít s rodným listem dítěte).
------- Poznámky:
(1) Zaměstnavatel Vám "držel" místo jenom po dobu MD (prvních 28 týdnů). Po skončení RD bude povinen Vás zaměstnat a nabídnout Vám práci odpovídající pracovní smlouvě nebo Vaší kvalifikaci. Záleží tedy na tom, jak úzce/široce máte v pracovní smlouvě sjednán druh práce.
(2) Problém není na straně zaměstnavatele, proto by ukončení zaměstnání bylo bez nároku na odstupné.
(3) Pokud vím, přijímá se do školky od září dalšího školního roku. Neplaceným volnem na půl roku byste pravděpodobně situaci nevyřešila. Některé maminky tuto situaci řeší přihláškou do školky o rok dříve s tím, že od září platí školkovné, ale dítě nastoupí až po 3. narozeninách.
Pokud tomu tedy dobře rozumím,tak bych měla v práci dát výpověď v srpnu,aby mi běžela od 1.zaří do 1.listopadu?malé budou 3 roky právě 1.11 tak by to nevadilo?nechci dále pracovat v tomto zaměstnání,tak bych ani o neplacené volno nežádala a o výpověď dohodou bych taky nežádala,nevyhověl by mi což jsem si jistá.
A jak by to bylo s RP když bych si našla práci na stálo dříve než by mi tento příspěvek skončil?a nebo jen dělat pul roku brigádně a pak po skončení RP si hledat práci na plný úvazek?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.