Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zplnoletnění - jak zažádat

Od: darkness odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenot, jak je to teď o požádání na zplnoletnění.

Mám sestru, které bude v létě 17 let a bohužel je ve výchovném ústavu. Na základní škole, se chytla party a šlo to s ní z kopce, že už mamka nevěděla jak dál a sociálka jí navrhla ústavní péči. Byla tam rok a v létě šla na podmínku domů. Bohužel ale kvůli nemoci, měla zameškané hodiny a ústav si já vyžádal zpátky. Nikdo nechce, aby tam byla. Co přišla domů, byla úplně jiná. Teď se tedy řeší, jak jí od tamtud dostat, aby tam nemusela zůstat do 18 let. Navíc, vypadá to, že nejspíš čeká miminko se svým přítelem a ten by si jí tedy chtěl vzít. Jak to tedy chodí u soudu s tím zplnoletněním?

Děkuji moc

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

3x
Zdravím. Navrhuji spolupráci se sociální pracovnící na odboru města péče o mládež. Jistě Vaší sestru zná a udělá, co bude pro ní nejlepší. :) M
doplněno 11.02.14 17:00: Takže Vám teď jde v první řadě o to, aby se sestra dostala z ústavu domů, protože a/pobyt v ústavu ji neprospívá po psychické stránce 2/vzhledem k jejímu těhotenství by měla řešit tuto situaci.
Možná bych se zeptala v nejbližším azylovém domě, zda pro ně nepracuje odborník, který by vám mohl poradit. Dále bych o totéž požádala na lince dítě v nouzi. Vyžádala bych si veškerou lékařskou dokumentaci od psychiatra či psychologa (nevím v jakých rukou je vaše sestra). Dále bych osobně kontaktovala ředitele ústavu a promluvila s ním. (neumím si přestavit, že vaše sestra porodi tam - co by pak bylo s jejím miminkem?) Pak by možná šlo zažádat soudce o zrušení ústavní výchovy vzhledem ke všem uvedeným skutečnostem... Něco z toho vás snad nasměruje jak dál postupovat...
darkness
hodnocení

To už se právě zkoušelo, ale bez úspěchu :(, bylo nám řečeno, že ona s tím nic nezmůže. Sestra šla i k psychologovi, protože má noční můry, který se jí vrací od doby, co přišla z ústavu. Pak i u lékařky, která jí dala potvrzení, že má oslabenou imunitu, proto se jí ty nemoci vraceli a byla doma.. Už vůbec nevíme, kam se obrátit. Ale i tak moc děkuji za odpověď :)

uska*

Promiňte, něco jste určitě neuvedla, což by pro správnou odpověď bylo nutné vědět. Píšete

Bohužel ale kvůli nemoci, měla zameškané hodiny a ústav si já vyžádal zpátky.
Nevěřím, že z důvodu zameškamých hodin z důvodu nemoci musela nastoupit zpět do ústavu. Spíš měla neomluvené hodiny, prostě školu lajdala a z tohoto důvodu musela zpět do ústavu.

martinaa*

Také tomu moc nevěřím. Kdyby vzroně chodila do školy a byla jen nemocná, ústav by si ji rozhodně nevyžádal.

Navíc v 16 těhotná... no, víme zřejmě jen půlku pravdy, ale na rozumnou slečnu, co se změnila k lepšímu, to opravdu nevypadá. Otázkou je, jestli by jí ústavní péče pomohla a nakopla k normálu. Jinak skončí jako další utahaná mamina se základní školou.

doplněno 11.02.14 17:54:

Mám právo vyjádřit svůj názor, děkuji za pochopení.

Ráda bych slyšela vysvětlení ústavu, které jej opravňuje k zažádání dalšího pobytu pro slečnu, která má jistě lékařsky doloženo, že byla nemocná. V tom případě to lze řešit přes odbor péče o dítě, přes lékaře. A pokud to nechce řešit ředitel, podejte podnět na inspekci, ministerstvo školství, zkrátka na nadřízenou instituci. Otravujte tak dlouho, až to někoho přestane bavit a začne se to řešit. Klidně i ombudsmana.

Pokud je to ovšem skutečně pravda, co zde píšete, a nic jste nezamlčela.

darkness
hodnocení

Měla spustu zameškaných hodin a byla v některém předmětu nekvalifikovaná, proto se řešil návrat do ústavu. Navíc, já se Vás tady neptám na to, jestli je moje sestra slušňačka, nebo ne. To že je těhotná, tak není jisté. Nepsala jsem v příspěvku že čeká miminko, ale že nejspíš. Navíc ústav opravdu není moc dobré řešení. Takže jestli můžu poprostit tak odpovědi spíše na otázku - jak je to teď s tím zplnoletněním a ne tady diskutovat, jestli je to slušńačka nebo ne. Na to jsem se Vás tady vůbec neptala. Děkuji

darkness
hodnocení

Určitě, máte právo vyjádřit svůj nároz, ale napsala jsem to proto, aby se pak tady nerozjela diskuze, zda je slušná a nebo ne. Tomu tady chci předejít. Určitě to budeme tedy řešit přes někoho vyššího, protože ředitel nechce spolupracovat. Ombudsmana jsme již kontaktovali. Moc děkuji za vaši odpověď a určitě se jen tak nevzdáme

hodnocení

1x

"Návrh se podává okresnímu soudu, v jehož obvodu má nezletilý bydliště, je osvobozen od poplatku, jako účastníci vystupují nezletilý navrhovatel a jeho zákonní zástupci (nejčastěji rodiče) a k doložení tvrzených skutečností je nutné připojit nejlépe písemné důkazy : lékařské potvrzení o těhotenství, potvrzení ze školy, o udělení půjčky na byt, o pracovním poměru a pod."

Sestra je ve výchovném ústavu, je mamka zákonný zástupce či opatrovník...?

doplněno 11.02.14 15:19:

Zkuste podat návrh k soudu kvůli sňatku, doložte těhotenství.

doplněno 11.02.14 17:53:

Sestra nemá v 17 letech hotovou povinnou devítiletou školní docházku? Je teď v posledním ročníku, aby splnila devět let na ZŠ? (Třída, která se opakuje, se počítá 2x. Např. kdyby opakovala osmičku, tak má splněnou devítiletou docházku.) Asi fakt neuvádíte všechno :(

doplněno 11.02.14 18:11:

Nový občasnký zákoník - Zákonné překážky manželství § 672 (2) Soud může ve výjimečných případech povolit uzavření manželství nezletilému, který není plně svéprávný a dovršil šestnácti let věku, jsou-li pro to důležité důvody. Těhotenství je důležitý důvod, běžte k soudu. Jen soud může rozhodnout.

darkness
hodnocení

Ano, mamka je zákonný zástupce a chce sestru zpět domů.Zkoušíme všechno možné. Psalo se i odvolání řediteli, ale na to nikdo nebral zřetel.

buss

No on asi o umístění nerozhodl ředitel, že? Rozhoduje soud (rodiče). Ale to mohli poradit i na obci, tam se snad také o tom jednalo, ne? Co je to všechno možné?

darkness
hodnocení

Ano, když se sestra do ústavu dávala, tak to bylo na základě rozhodnutí soudu. Teď si ale její návrat vyžádal ředitel, protože byla doma na "podmínku". Přes soud to teď už vůbec nešlo. Jen nám zavolali, že se má do ústavu dostavit do druhého dne

darkness
hodnocení

Prosím, kde se vzalo že nemá dodělanou základní školu? Sestra už je na učňáku a základku má řádně ukončenou

obcanskyzakonik.justice.c/...

Co je svéprávnost? Jedná se o nový pojem NOZ, který nahrazuje dříve užívaný pojem "způsobilost k právním úkonům". Plně svéprávným se člověk stává zletilostí, tedy dovršením 18. roku věku. Plně svéprávným se člověk může stát před nabytím zletilosti v těchto případech:

Uzavřením manželství _ soud může (a jsou-li pro to důležité důvody) ve výjimečných případech povolit nezletilému uzavřít manželství, který není plně svéprávný a dovršil šestnácti let věku.

Přiznáním svéprávnosti _ pokud nezletilý není plně svéprávný, dosáhl věku šestnácti let, osvědčí schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti, pak může soudu navrhnout, aby mu přiznal svéprávnost. S návrhem vysloví souhlas zákonný zástupce nezletilého.

Pokud je sedmnáctiletému přiznána svéprávnost, může se se snoubenkou oženit.

jancakk

Nechápu, proč se docházkou na učňák zabývá soud. Docházka na učňák je přece dobrovolná záležitost. Mi přišlo, že se jedná o ZŠ, když řešíte docházku. Omlouvám se tedy. Teď mi to není jasné, povinná je zákonem opravdu jen devitíletá docházka na ZŠ. Snad někdo jiný vysvětlí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]