Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odumírající zub - jak se pozná?

Od: it odpovědí: 8 změna:

Víte někdo, jak se pozná odumírání zubu? Jaké jsou příznaky?. Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

3x

Dobrý den. Odomřelý zub (devitalizovaný, lidově řečeno mrtvý zub) poznáte tak, že nereaguje na teplé nebo studené podměty. Jen tak Vám zub neodumře.Udělejte si doma jednoduchý test. Vezměte kousek ledu a přiložte ho k zubu.Pokud nebudete nic cítit, zub je devitalizovaný. Podobný test provádí stomatolog.Devitalizovaný zub je nutno endodonticky ošetřet. Tzn. Odstranit všechny živé složky v zubu (běžně použivaný depulpin) Ten se do zubu vloží asi na týdny. Poté se musí zubní kanálky pročistit a zaplnit. Bud lze vše udělat na pojištovnu (zdarma) tady by se jednalo o metodu centrální čepu. Ovšem toto ošetření není zas tak moc kvalitní. Poté lze udělat endodoncii kvalitně, cena se pohybuje od 600-1500 Kč za 1 kořenový kanálek. (stoličky mají 3-4 kanálky) . Poté lze kanálky udělat pod operačním mikroskopen. Tam je cena od 2000-6000 Kč 1 kanálek.Po endodoncii následuje postendodoncie to spočívá v tom,že devitalizovaný zub je náchylný k prasknutí. Devitalizovaný zub se musí při velkém defektu dostavit FN čepem, nebo čepem litým (kov) a celý zub ošetřit zubní korunkou. Kovovou hradí ZP do zadního useku. Metalokeramika vyjde od 2500-7000 Kč. Nebo celokeramika 3000-10 000 Kč. V některých případech lze devitalizovaný zub dostavět fotokompozitem cena dle plošek a defektu od 500-3000 Kč. Nebo amalgamem dnes používaný kapslový (neobsahuje rtut cena od 200-1000 Kč. Pokud je devitalizovaný zub kvalitně ošetřen může sloužit desítky let.

Z osobní zkušenosti a zkušenosti se stomatologem Vám mohu říct, že bych si nenechal zuby opravovat ,,na pojištovnu,,

Po zásahu stomatologa, který mi zuby opravoval na pojištovnu,si nyní nechávám postupně zuby předělávat kvalitně vč. endodoncie. O cenách, které nechám u stomatologa se radši nebudu zminovat :D

Snad jsem Vám trošku nastínil situaci.

Hezký večer.

doplněno 10.02.14 22:42:

Ještě jsem Vám zapoměl napsat, že když zub je dlouhodobě mrtvý, tak mění barvu, je tmavší, někdy černá.

pohanka*

jm dala bych Vám bodík, je to přesně tak,opravdu ve všem souhlas, hlavně s návštěvou kvalitního stomatologa, i když ts musí pacient připlatit, ale ta péče za to stojí. Není nad svoje zuby.

it
hodnocení

Myslíte, že tu kostku ledu bych měla cítit, ikdyž mám z toho zubu dost odvrtaného- je to dvojka zub, měla jsem tam hodně rozsáhlý kaz, který byl ale uvnitř zubu, na zubu nešlo nic vidět zepředu ani zezadu, pouze když jsem si stoupla pod světlo, byl zub šedivý-to dělal ten kaz uvnitř...zubař mi ho zezadu celý odvrtal, prý byl kaz skoro až u nervu a dal výplň,když to kostku ledou zkouším, cítím to až za delší čas oproti tomu když to zkouším na jiných zubech..

hodnocení

0x

Odumření zubu souvisí se zánětem zubního nervu. Příznaky být mohou dost nepříjemné, ale také nemusí být žádné. Přečtěte si tuto stránku.

jm*
hodnocení

0x

Kvalitních stomatologů je málo.Někdy je velký problém najít kvalitního stomatologa, který by dělal za přijatelné peníze (pro každého z nás je přijatelná částka jiná) .Pokud se podívám na ceníky stomatologů, některé ceny výkonů se liší i v řádech tisíců.

hodnocení

0x

Zubař mi bolavý zub navrtal, vložil do něho arzenovou vložku, kterou za dva dny vytáhl spolu s nervem a tím zub odumřel. Pak zablomboval. Zub, který byl časem o odstín tmavší, se mnou žil nějakých 25 let. Pak ho zubař obrousil a dal mi na něho nástavbu. V podstatě zub mám dodnes a jsem tomu ráda. :-D

hodnocení

0x

Z mých několika zkušeností - občasný tupý tlak až bolest v zubu, ale nic moc výrazného. Situace většinou trvala pár týdnů až jednotlivých měsíců. Zub je po odumření necitlivý na teplo a chlad. Při prudké změně tlaku (v letadle) byl zub cítit výrazněji. U posledního případu se nad zubem udělal váček, který zůstal uzavřený. Zub je potřeba otevřít, vyčistit až ke kořeni, důkladně ucpat a zaplombovat. Pokud se to udělá pořádně, může sloužit ještě dlouho.

jm*
hodnocení

0x

Dnes se již arzen nepoužívá. Používá se depulpin. Což má stejný učinek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]