Nejste přihlášen/a.
Ahoj, potřeboval bych poradit, našel jsem si práci ve firmě kde se montují hliníkové konstrukce na terasy a na kryty bazénu atd., ale nedávno jsem se na netu dočetl, že hliník je pro člověka toxický a že způsobuje Alzheimerovou chorobu a odumírání mozkových buněk, a nebo že i vdechování prachu způsobuje plicní choroby (už ted mám astma). Mám se té práce vzdát? Předpokládám , že s tím hliníkem tam budu manipulovat, např vykládání a nakládání, a nebo i vrtání, řezání a broušení...
Dobrý den.
Můžete mrknout na wikipedii ( cs.wikipedia.org/... na část "Zdravotní rizika".
Myslím, že to, co popisujete, se týká situace, kdy se do těla dostává hliník např. z nádobí apod. Každý si asi vzpomene na hliníkové ešusy apod...
Při práci s hliníkem Vám podle mě riziko nehrozí. Jedině kdybyste ho řezal flexou, tak by bylo vhodné (a dle pracovních předpisů myslím i nutné) si chránit dýchací cesty. Ale něčím kvalitnějším (filtrační polomaskou) než jen takovou tou obyčejnou rouškou...
Na netu se píše všelicis, ale kdyby byl hliník pro lidské tělo nějak výrazně nebezpečný, dávno už by se z něj nic nedělalo. Naopak, hliník nyní zažívá svou renesanci.
Firma má jistě zpracovaná rizika a při práci Vám poskytne ochrané prostředky.
Teď už jde jen o to, jestli tu práci chcete nebo ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.