Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
manžel má již druhý týden dráždivý kašel, občas vykašlává bílé hleny, ale spíš je ten kašel suchý. Na alergologii mu dělali spinometrii, prý vyšla divná křivka, kašel se jim nelíbil, nedošlo ke zlepšení po inhalátoru. Dostal žádanku na rentgen plic a na prohlídku hrtanu. Mám tak strašný strach, že jsem se rozbrečela a brečím už celý večer. Nevím, co mám dělat.
Mám to nemoc z povolání, těžké astma, už několik let. Seretide diskus jsem měl taky, teď mám dva spreje, ráno dva+dva vdechy, to samé večer. Ještě nějaké tablety, ale ty nežeru.Od vánoc jsem byl nemocný, nemohl jsem vůbec dýchat, dostal jsem horečku, manželka mě chtěla odvézt na pohotovost, což jsem odmítl, sprej mi pomohl jen na pár minut, celý leden jsem nemohl jít na chladný vzduch ven, Pomohli mi až kortikoidy, které jsem měl doma jako první pomoc, po vánocích mi doktor prodloužil léčbu na tři týdny. Pak jsem dostal ještě od alergoložky prednison - steroid první nebo poslední pomoci. Ty hormony jsou velké svinstvo, ale pomohou. Nesmí se však vysadit najednou...
Zdravím, manžel může mít zánět hrtanu, chlamydiovou infekci a další vcelku běžné choroby, kvůli kterým není třeba se hroutit.
Kamarád vykašlává hleny s příšerným chrchláním celých 15 let, co ho znám. Brzo mu bude 50, průdušky, plíce i okolí stokrát prohledávané, nic se nenašlo. Popíjí doporučený lipový čaj, pije jitrocelový sirup a má asi tři inhalátory. Horší období vždycky nějak přežije a pak má klid.
Díky všem za reakce. No je fakt, že jeho kolega chlamydie na plicích má a normálně s tím chodil do práce, tak nevím, zda se to dá chytit. Ráno se dusí ale hrozně. Někdy něco vykašle, někdy ne.Dřív kašlal většinou na jaře, když kvetly břízy, tohle jsem u něj viděla poprvé. Naštěští nekouří ani nikdy nekouřil
Manžel teď spí, obdivuju ho usnout kdykoli, kdekoli během pár vteřin.. A já jdu žehlit...
Protože se doktorka tvářila, že se jí to vůbec nelíbí. Manžel je alergik, tak jsem myslela, že to bude "jen" astma, dostane nějaké léky a bude to, ale na spinometrii vyšla divná křivka, kašel je prý divný. Já vím, že plaším předčasně, jsem asi psychicky labilní, ale nemůžu si pomoct.
To samé měl v listopadu, dostal antibiotika, pak nějaký inhalátor, pak to přešlo, teď se to vrátilo.
Možný scénář: Vaší lékařce se to nelíbí, protože potřebuje nadehnat nějaké ty body od pojišťovny, ještě nemá zaplacené všechny splátky na nové SUV, děcka chtějí nový nejlepší smartphone a ona sama by ráda letos na dovolenou do Keni. Jako tak to v mnohých případech prostě funguje. Takže se uklidněte, svým strachem stejně tomu nepomůžete. Přestavujte si, jak s manželem trávíte krásný společný čas i letos na podzim a příští léta, jak se máte stále rádi a ono se vám to vyplní
No, chodívá to tak, ale je to jeho doktorka je jeho dobrá známa, tak ta by to snad takto neudělala. Jinak dostal seretide diskus, nějaký inhalační prášek.
Dobrý večer, nemusí to být tak zlé, já užívám Seretide diskus už řadu let - mám CHOPN, to je chronická obstrukční plicní nemoc. Dá se s tím žít, jen to trošku omezuje v pohybu ( dušnost ). Seretide obsahuje kortikosteroidy, ale ty působí jen lokálně na plicní tkáň, taky se není čeho obávat. Pláčem si moc nepomůžete, na to je vždycky času dost...
doplněno 11.02.14 09:49:Je vidět, že doktorka je zodpovědná a proto nechá udělat všechna kontrolní vyšetření. U mne na to přišli náhodou, když jsem na plicní doprovázela známou. Lékařka si všimla, že divně kašlu a poslala mne na všechna možná vyšetření - spirometrii, rentgen, krev, saturaci, rozbor sputa a mnoho dalších. Já to měla už předtím řadu let, jen to nikoho nezajímalo. Astma a CHOPN mají podobné příznaky i podobné léčení, je to trochu běh na dlouhou trať. Hlavně je nutné po aplikaci Seretide dobře vypláchnout ústa !
Nemoct dejchat je to nejhorší, co se dá zažít, astma je hnus, v mém okolí mají všichni kašílek, nebo bolest krčku, a já se prokopu k zánětu průdušek, nebo zánětu plic do dvou dnů od onemocnění... vše u astmaiků probíhá o něco hůř a dýl.., proto si dávám záležet, abych raději ani neonemocnila... .. při jednom rengenu jsem měla divné nálezy na plicích, spirometrie prý na nemocnici, a za pár týdnů se to ztratilo, spirometrie je u mě často špatná, a pak zase lepší..astma je prostě naprd (je mi pár let do 30ti, takže mláda a plná sil..ale tohle se prostě ovládnout nedá..
.. Co se týdká těch inhalátorů, já vyzkoušela už 4 a teprve ten 4. tý mi opravdu vyhovuje a dalo by se říct, že mě vyléčil...
. hodně štěstí Vám přeji a moc držím palec,
...
Děkuji.
Manžel měl právě s tímto vždycky jak alergik problémy, jakmile začlo něco kvést, pokašlával a sípal při výdechu. Až teď začal ten hrozný kašel. V listpadu po vyšetření u obvodní lékařky chytil nějakou bakterii, na tu mu dali antibiotika + dva inhalátory a asi za 14 dní byl klid. Ted v lednu totéž, akorát to prý tentokrát bylo virové, antibiotika tudíž nedostal, ale zase dva ihalátory, prý zabírají po cca třech dnech. Teď je to s tím kašlem lepší, ale vyděsila mě na spinometrie, že potom musí ještě na ten rentgen, a brali mu i krev, kdyby si doktorka nemyslela, že je to vážný, tak už by ho asi nikam neposlala.
je jasné, že se člověk bojí. ale je lépe, když se obvodní lékař " jistí" a pacienta raději pošle na vyšetření. Náš obvodní je opačný případ, skvělý diagnostik sám, takže bohužel na vyšetření nepošle, dokud třeba dušností nezmodráte přímo v ordinaci. Držím pěsti pro dobré výsledky
Tak jsem akorát mluvila s manželem, dnes už byl na rentgenu plic (jsem tak ráda, že ho nemusím nikam nutit jít a jde tam sám) a prý vše čisté a v pořádku. Ještě ho čeká ten hrtan, během tohoto týdne tam prý půjde. Výsledky krve asi už jsou, ale jde k doktorce v rámci své práce až v pondělí, tak to vezme jedním vrzem. Nicméně já jako hysterka bych tam nejradši zavolalaúzašla hned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.