Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak co nejrychleji opustit zaměstnání?

Od: miax odpovědí: 13 změna:

Dobrý den,

ráda bych se zeptala jak je to s ukončením pracovního poměru. Jedná se o takovouto situaci:

Jsem zaměstnaná, ale v jiné firmě mi nabídli mnohem lepší podmínky, tudíž bych ráda pracovala v nové firmě, ze starého zaměstnání mě ale dohodou nepustí a 2 měsíce výpovědní doby na mě zase v nové práci čekat nebudou. Je ze zákona možné uzavřít novou pracovní smlouvu - tudíž mě ze starého zaměstnání pustit musí? Pokud ano, hrozí nějaké sankce od starého zaměstnavatele?

Děkuji za odověď

Mia

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

teoreticky můžete skončit pracovní poměr ihned ale může se stát, že Vás to bude něco stát. Minulý zaměstnavatel po Vás může chtít náhadu škod, které mu s odchodem můžete způsobit.

martini*
hodnocení

4x

Je tady jedna cesta a to prostě nedorazit, je to hrubé porušení pracovních povinností, vyhodí vás na hodinu, nežádejte od nich pracovní posudek. Mohli by po vás požadovat náhradu škody. Záleží na tom, zda vám nová práce stojí za to a zda je jistá. Já bych asi tuhle cestu nevolila a hodně tlačila na dohodu.

doplněno 16.04.09 16:39:

Pardon, vaše odpověď tam ještě nebyla, platíte pivo*pivo*

u nás se tlačí klasicky: buď se dohodneme na měsíční výpovědi nebo se hodím na 2 měsíce marod, co je lepší? :-D

souhlasím s pivem, kdy a kde?

dusatka*
hodnocení

2x

Pracovních smluv si můžete uzavřít, kolik chcete. Žádnou ale nezískáte nárok na odchod bez výpovědní doby. Výpovědní doba je ochranou pro obě strany.

lidka*
hodnocení

2x

Mio, nevím o jakou práci se jedná. Ale nebylo by možné v nové práci na dobu výpovědní smlouv sjednat klouzavou pracovní dobu? Hodně prací se už dneska dá dělat z domova. Na ty dva měsíce by se to dalo třeba vydržet. Ještě mě napadla jedna věc. Nemáte menší děcka, kvůli kterým byste požádala ještě ve starém zaměstnání o zkrácení pracovní doby? A co sehnat za sebe náhradu na ty dva měsíce. Možná, že by zaměstnavatel s tím souhlasil a někdo by si třeba rád přivydělal. *placni*

doplněno 16.04.09 13:07:

Možná, že z doporučení ČSÚ ještě na něco příjdete:

18) Sladění práce a rodinného života: rozvoj struktury a organizace pracovního prostředí tak, aby umožňovalo kombinaci pracovních a rodinných/domácích povinností pro ženy i muže. Popisuje možnosti, jak sladit péči o děti s uplatněním v zaměstnání. Týká se přístupu zaměstnanců/zaměstnankyň k pracovnímu a osobnímu životu a strategií a politik zaměstnavatelů vůči svým zaměstnancům. Patří sem také vstřícný přístup k rodině (tzv. family-friendly přístup), který je založen na větším vzájemném respektu zájmů zaměstnavatelů a zaměstnanců. Řešením je například zavádění netradičních flexibilních pracovních režimů - práce na zkrácený pracovní úvazek (part time working), pružná (klouzavá) pracovní doba (flexitime), práce z domova, práce na dálku (homeworking nebo teleworking), práce na zavolání (call on working), sdílení pracovního místa (job-sharing), střídání pracovního místa (job-rotation), stlačený pracovní týden/týdny (compressed work-weeks) nebo zaměstnávání prostřednictvím zprostředkovatelských agentur (subcontracting) a poskytování dalších možností zaměstnaneckých výhod. Způsob rozdělení rolí a povinností v rodině je v naší společnosti dosud ve velké míře založen na genderových stereotypech (žena se věnuje více rodině na úkor práce, muž se věnuje naopak spíše práci na úkor rodiny). Nevstřícný přístup zaměstnavatelů k zájmům rodiny tudíž postihuje mnohem více ženy než muže.

honza123*
hodnocení

0x

Pozor na konkurenční doložku. Koukněte, jestli ji máte ve smlouvě. Je to takove to, že cca 1 rok nesmíte pracovat u konkurence jinak zaplatíte nějakou částku peněz. Tak nějak to tam bude napsáno.

dusatka*
§ 310
(1)

Byla-li sjednána dohoda, kterou se zaměstnanec zavazuje, že se po určitou dobu po skončení zaměstnání, nejdéle však po dobu 1 roku, zdrží výkonu výdělečné činnosti, která by byla shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele nebo která by měla vůči němu soutěžní povahu, je součástí dohody závazek zaměstnavatele, že zaměstnanci poskytne přiměřené peněžité vyrovnání, nejméně však ve výši průměrného měsíčního výdělku, za každý měsíc plnění závazku. Peněžité vyrovnání je splatné pozadu za měsíční období, pokud se účastníci nedohodli na jiné době splatnosti.

mia*
hodnocení

0x

Dobrý den,

všem děkuji za odpovědi návrhy a postřehy, které měli k mému dotazu.

Mia

petr123*
hodnocení

0x

Ještě jedna věc která tady nepadla - zkus jít za svým současným zaměstnavatelem že jsi dostala mimořádně zajímavou nabídku jinde a že chceš odejít. Pokud si tě zaměstnavatel cení a odvádíš pro ně dobrou práci tak možná zjistíš, že ty lepší peníze můžeš dostat i ve stávajícím zaměstnání ;)

Jinak ale jak odejít okamžitě - záleží co máš ve smlouvě. Obecně vzato můžeš jít za zaměstnavatelem a říct mu že zítra končíš. Pokdu nemáš nic speciálního ve smlouvě tak s tím nic nenadělá, jen nepočítej že se z vás stanou kamarádi. Ale násilím tě tam držet nemůže.

mia*
hodnocení

0x

ano, násilím mě držet nemůže, ale aby po mě nechtěl nějaký finanční postih za to, že za mě nemá náhradu nebo co já vím... ve smlouvě žádné doložky nebo něco vyjímečného nemám.Mia

dusatka*

Ano, riskujete náhradu škody a problémy se zápočtovým listem.

dusatko, teoreticky máte pravdu, ale tu škodu by musel složitě dokazovat. Zápočťák ano, to bude oříšek!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]