Nejste přihlášen/a.
Prosím, neznáte někdo zákon nebo určité pravidlo, v jakém termínu po doručení obyčejného dopisu na poštu obce, v které má poštovní schránku adresát dopisu, musí být dopis do schránky doručen? Shránka je umístěna v bytovém domě od kterého má doručovatelka klíče. Na informační lince České pošty mi řekli, že by měl být doručen nejpozději druhý den poté, co byl dovezen na poštu. U nás na sídlišti to tak měsíc nefunguje, dopis je vhozen do schránky i 10 dní po doručení. Mám to zjištěné, protože každý dopis si doručovatelka označí datem, kdy došel na poštu. Takže na dopise z Prahy, nemůže být stejným písmem označení jako na dopise, který přišel z Brna. Děkuji všem za případné názory a rady. L.
váš dotaz je pro mě trochu nepochopitelný...10 dnů bývají skutečně na poště uloženy úřední psaní a po těch 10 dnech vzniká fikce doručení, kdy jsou vhozeny do schránky...pak můžete na zadní straně najít také úložní lhůtu zásilky...ale pochybuju, že by doručovatelka na každý obyčejný dopis psala datum, kdy jim došel na dodací poštu...to nedělají ani s doporučenými, pokud nejsou zrovan uloženy...neumím si představit, že by se 1x týdně roznášela pošta...víte, ona jedna doručovatelka má tolik pošty, že není schopna ji ani unést, takže si je nechávají rozvážet do odnosných schrán - v průměru je to cca 20 kg denně! i víc...navíc po odchodu doručovatelů nesmí na poště zůstat žádná pošta, která není odnosná (adresát požádal o její nedoručování - ukládá se na poště)...
Zásadně se podívejte na kulaté denní razítko v pravém horním okraji zásilky. To je datum podání. V ideálním a nejlepším případě je dopis doručen další pracovní den. Též je ubyčejné zásilky možný třetí den od podání. Záleží, jestli byla adresa dobře napsána, hlavně PSČ, aby se dopis někde netoulal, Vaše jméno bylo celé a čitelné, a měl jste dobře a čitelně označenou poštovní schránku. Myslím, že poštovní doručovatelky jsou tak vytížené, že nemají čas obyčejné zásilky popisovat datem příchodu na dodávací poštu, ledaže by to byl nějaký příkaz vedení. Potom se na to zeptejte na dodávací poště.
doplněno 07.02.14 10:39:Po odchodu doručovatele na pochůzku nesmí na pracovišti zůstat žádná pošta. Vše se bere na doručení na pochůzku. Vedoucí pracovník dělá kontroly, jestli nejsou někde nechané zásilky. Též chodí namátkově kontroly z vyšších míst. Žádná doručovatelka si poštu úmyslně určitě nenechá, jsou z toho sankce a vyhazov.
Mám pro doručovatelky pochopení, nechci nikomu dělat zle, ale mám takový pocit, že si to některá hromadí třeba týden a pak to roznese. Datum, kterým si označí dopis je poznámka pro ni, aby věděla kdy to došlo. Mluvila jsem před chvílí s ředitelkou mateřské školy na našem sídlišti, kam vodím dítě a došlo v hovoru i na doručování pošty, tak potvrdila, že třeba celý týden namají jediný dopis, časopis, fakturu a najednou jim přijde halda. No, zajdu na poštu a pak vám povím... L.
Nevím o jakém označení píšete. U nás nikdy na dopise žádný datum nebyl. Ať už přijde z Prahy, nebo Brna. Jelikož obyčejný dopis nepodléhá evidenci, nenaděláte s tím nic.
Doručovatelka (nejspíš) na dopis určený mně, svou rukou a propiskou napíše datum. Dám příklad - na razítku podací pošty je 27.1.2014 a na dopise je ručně, někde v růžku napsáno 28.1. Předpokládám, že je to datum, kdy jim dopis došel na poštu. Na všech dopisech je to stejné písmo, takže to musí dělat někdo z pošty.
Pracovala jsem na poště jako brigádnice. Doručovatelka je povinna dopis doručit ten den, který dorazí na poštu z které poštu roznáší. Na dopise bývá razítko pošty z které byl dopis odeslán, je tam i datum odeslání. Důvodů proč vám chodí pozdě může být několik, dopis přišel na poštu kde je doručovateka pozdě (někde se zatoulal), tutíž s tím vaše pošťačka už nic nenadělá. Pošťačka toho má moc (doručuje za jinou nemocnou pošťačku atd.) nebo je tam brigádnice, či nová pošťačka... ono dělat pošťačku neni nic lehkého, takže ho mohla třeba hodit jinam a než se to dostalo zpět na poštu, tak to je pár dní. Být vámi si na poštu dojdu a zeptám se co a jak. Když to bude chyba pošťačky a bude upozorněna, bude si dávat větší pozor.
Přeji hezký den.
Vím, máme poštovní zákon, nebo web pošty. Proč dotaz nepoložíte přímo poště? Nekoušou.
doplněno 07.02.14 12:25:No už to tu jednou bylo řešeno, nevím, co jste na tu linku řekla, ale obyčejný dopis je obyčejný a nelze za něj ručit, není přece nijak evidován! Jak láhvová pošta ... nikdo o něm neví mimo vás. Takže zda a kdy dojde je ve hvězdáách!
Volala jsem na placenou zákaznickou linku, kde mi bylo řečeno, že nejpozději druhý den musí být dopis z pošty ve schránce. Ale o tom jsem psala ve svém dotazu...
Tak znova. Pokud jde o obyčejný dopis tak pošta za nic neručí. On by MĚL a nikoliv MUSÍ být doručený co nejrychleji jak je to možné, ale ten termín ani spolehlivost není nijak garantovaná.
Sestra je doručovatelka a tak jsem se zeptala. Za 30 let se nesetkala s tím, že by si doručovatelka na dopis psala datum-nemá k tomu důvod a nemá na to čas, pokud je dopis v depu a roztříděný než doručovatelka odejde na pochůzku, je doručený ten den, může se stát, že doručovatel je na pochůzce a teprve dojede pošta (stává se vyjimečně, třeba při sněhové kalamitě)-pak je doručeno příští den. Pokud se u vás doručuje popsaným způsobem je to chyba doručovatele, vemte ty obálky s dopsanými daty a vydejte se za vedoucí pošty. Vedoucí se patrně bude divit a doručovatelka bude bez práce.
Ahoj všem. Tak to dapadlo následovně - paní, která má stejné příjmení jako já, má na poště zřízenou osobní odnášku. A na její hromádku se občas dostanou dopisy určené mně (byť jméno máme každá jiné). Než si ta paní dopisy vyzvedne, uběhne pár dní a třeba si někdy ani nevšimne, že to není dopis pro ni (už vím, proč to zpoždění a taky už vím kam se poděly mně nedoručené dopisy). Takže ta poznámka - datum psané rukou někoho z pošty je opravdu datum příchodu dopisu na poštu a jeho uložení. U mateřské školy je to tak, že školka měla do konce roku pronajatý PO box na poště a školnice pro poštu chodila. Protože se služba neúnosně zdražila, schránku vypověděli. Jenže při třídění pošty, ze zvyku některý zaměstnanec strčí školní poštu do PO boxu, byť už ho nemají v pronájmu. Než si to na poště uvědomí, je týden pryč a tak je školka několik dní bez pošty. Co na to říci...každý jsme omylný, ale tomuto bych už řekla binec (když nebudu sprostá). Zdraví vás L.
Ono taky záleží,kdy dopis do schránky hodíte a v kolik hodin tu schránku vybírají! Nemůžete čekat,když do ní dopis hodíte večer,že bude druhý den u adresáta,když schránku už vybrali a další výběr je např. v 7 h.ráno.Já si to počítám tak,že když hodím pohledy nebo dopis ráno a dopoledne schránku vybírají,tak pokuď je adresát v blízkém okolí,tak v 99% jsou doručeny druhý den.Pokuď posílám dopis až někam na opačný konec republiky,tak počítám až ten 3-tí den ráno,že bude dopis doručen a jak říkám,v 99% mi to tak i vychází a nestalo se mi za celý život a že už jsem nějaký ten ,,pátek,, na světě,že by mi dopis nebo pohled i v obálce nedošel! Podotýkám,že nejsem zaměstnanec Pošty a ani nikdo z rodiny. :--))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.