Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda někdo nevíte jestli mohu krabice od mléka, džusu házet do kontejnéru na papíry?
Potom bych se chtěl zeptat jestli pet láhve s vrškem se hází do popelnice plasty s vrškem zašroubovaným na láhvi nebo jak je to správně?
Nevíte to někdo?
Děkuju
Ne-e! Pozor, krabice od mléka je tzv. "nápojový karton"a na ty bývá zvláštní popelnice - černá s oranžovým víkem. Někde bývají nápojové kartony společně s plastem, ale to je pak na kontejneru na plast přilepená "navíc"oranžová samolepka (dostatečně velká), která na to upozorňuje.
Pokud jde o víčka, je to, myslím, jedno, ale když už zatahujete, tak ne úplně na maximum (dotřiďují se zvlášť). Jde o to, že když sešlápnete pet-lahev a zašroubujete ji, lépe pak drží sešlápnutá (=zabírá méně místa v kontejneru).
Více třeba na ekokom.cz nebo jaktridit.cz.
doplněno 07.02.14 12:40:Zajímavé postřehy od ostatních, díky za ně. Jen k těm víčkům - řídím se stránkou "jak třídit"a tam uvádějí následující:
Je třeba před vhozením do kontejneru odstranit z PET lahve víčko a etiketu?
PET láhve můžete do kontejneru vhazovat s etiketou i víčkem. Obojí bude při dalším zpracování automaticky odděleno. PET láhve sešlápněte, nasaďte víčko a to již neutahujte! Nesešlápnuté láhve jsou objemné a tím zdražují přepravu, komplikují manipulaci a recyklace se tak stává nákladnější.
( jaktridit.cz/... bod 3).
Proto jsem odpověděla, jak jsem odpovděla. Je ale fakt, že jsem také slyšela, že víčka jsou z kvalitnějšího plastu a výkupny za ně nabízejí víc peněz - ve školách a školkách se skutečně pořádají různé sbírky.
Vidím že jste dostal vyčerpávající odpovědi,
já jen dodám toto.
Plastová víčka sbírají v některých školách, u nás v menším měste i v jednotě,kde je pak odevzdávají někomu třeba nemocnému,nebo prostě někomu pro koho je sbírka určena.
Dlouho jsem nevěděla, co se s víčky dělá,pak jsem zjistila, že to někde vykupují, za několik korun za kilo, ale víme, že nápojů v lahvích se vypije spousta.Takže když se toho sejde hodně...
Takže pokud na něco takového narazíte, jistě Vás potěší,že tím, že víčka odšroubujete a odevzdáte někomu ještě pomůžete.
Rady, co delat, uz tazatel dostal, ja se jen pokusim doplnit, proc to tak je.
"Papirova" krabice od napoju neni to same co papir. Problem je v tom, ze vnitrek te krabice je vylozen nejakou folii (plastem nebo hlinikovym "alobalem") kvuli promokavosti a nemuze byt zpracovano s ostatnim papirem.
U obalu od mlecnych vyrobku (hlavne mleko, ale i ruzne mlecne napoje, ryzove mleko?, ...) je jeste udajne "problem" v tom mleku narozdil treba od kartonu od dzusu apod. Proc to tak je, to bohuzel nevim.
Vicka davat do kontejneru vzdy samostatne. Jak mi bylo vysvetleno, jedna se o jiny typ plastu (mekci, drazsi - proto se sbiraji jen vicka a ne cele lahve - nejlepsi pomer objem/vykupni cena) a ve sberne by se to jinak muselo pracne roztridit, protoze maji jine zpracovani. Nekde (ne nezbytne v CR) lahev s nasroubovanym vickem udajne primo vyhazuji na skladku a nerecykluji to, protoze nemaji zpusob nebo kapacitu, jak vsechna ta vicka odsroubovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.