Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní přestupek - kouření v pracovní době

Od: wasp® odpovědí: 16 změna:

Náhodou jsem se od kolegy dozvěděl,že jsem byl na nástěnce s tím,že jsem kouřil v prac době a bude mi strženo 20 procent prémií.Druhý den už tam nic nebylo.Na můj dotaz u asistentek výroby mi bylo řečeno,že jsem byl viděn a tím to končí.Nejsem si vědom,že by mě někdo viděl a oni mi to nepoví.

Je nějaký postup,který by měly dodržet?To si potom můžou napsat co chtějí.

Všeobecně se říká,že firma potřebuje finance a bude se to řešit tímto způsobem.A pravda je,že každý den je někdo označen,že porušuje pracovní řád.

Předem díky za radu.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Podle mě stačí, když Vás nadřízený či k tomu určený pracovník přistihne při porušování pracovního řádu. Vy píšete, že si nejste vědom, že Vás někdo viděl, nevylučujete tedy, že jste na pracovišti kouřil. Pracovní řád jste tedy porušil.

doplněno 19.11.12 11:18:

Většina zaměstnavatelů má poskytování prémií a motivačních složek platu ošetřeno vnitřním předpisem (prémiovým řádem).

Výplata prémií není složka nároková, ovlivňuje ji řada ukazatelů ( např. plnění norem na pracovišti). Váš nadřízený může přistoupit i ke snížení prémií, důvod by Vám ale měl vysvělit. Porušení pracovního řádu je dle mého názoru dostatečný důvod ke snížení prémií.

buss
hodnocení

2x

Tož dodržujte ZP a pracovní smlouvu, popř. jiná nařízení zaměstnavatele. Platí za pracovní sílu práci, ne za kouření.

hodnocení

Díky všem za rady a i za poučení,jak pracovat.:)

Už mám vytýkací dopis s popisem,co jsem provedl,ale bez udání toho,kdo mě viděl.

A bez přesného určení fin.postihu.To bude asi překvapení.

Za majitelem a ředitelem v jedné osobě jsem si došel a situaci mu vysvětlil a omluvil se.

Jenom pár upřesňujících detailů:

Kouřil jsem na kuřárně v budově firmy 15 min.před koncem prac. doby.Na mém stroji byla prováděna výměna nástroje a to až do 15.hod.Uklizeno bylo.Ale to mě asi neomlouvá.

Moje hod. mzda je 56 Kč /hod. zbytek jsou prémie,osobní ohodnocení a úkol.

2 měsíce jsem dělal 12 hod.směny 7 dní v týdnu.

Na námitku,že jsem si měl stěžovat jenom sdělím klasiku - za branou čeká dalších 20 lidí na Vaše místo.

A asi tak 50 procent dělníků jsou UK (doma jich čeká 45 miliónů)

Nosím si své nářadí (ve skladu nic není),různé poranění jsem prac. úrazem neřešil,bo by firma měla problémy.

A to je asi tak vše.

A ještě jednou díky za rady a snahu.

hodnocení

2x

Dle mého soudu, zaměstnavatel ale nejedná v souladu se zákoníkem práce.

Porušením zákazu kouření se zaměstnanec dopouští porušení svých pracovních povinností (porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci); za určitých okolností, zejména v případě recidivy, ohrožování bezpečnosti práce apod., s přihlédnutím k dalším okolnostem a souvislostem, by s ním z tohoto důvodu mohl zaměstnavatel i rozvázat pracovní poměr. Zaměstnavatel však nesmí zaměstnanci (ve smyslu ust. § 13 odst. 2 písm. f) zákoníku práce) za porušení povinnosti vyplývající mu z pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy, ani je od něho požadovat, tedy ani mu nesmí ukládat pokuty za porušování zákazu kouření.

Zákoník práce § 13:

f) zaměstnavatel nesmí zaměstnanci za porušení povinnosti vyplývající mu z pracovněprávního vztahu ukládat peněžní postihy ani je od něho požadovat; to se nevztahuje na škodu, za kterou zaměstnanec odpovídá,

doplněno 19.11.12 10:00:

Na peníze by tedy zaměstnavatel nikomu sáhnout neměl!

doplněno 19.11.12 10:07:

Koukolik - tomu rozumím, ale i v tomto případě se jedná o peněžní postih. A to v rozporu se zákoníkem práce. *nevi*

koukolik

... prémie jsou ale nenároková složka mzdy a pokud není vnitřním předpisem striktně stanoveno za co se přidělují, může s nimi zaměstnavatel hýbat prakticky neomezeně.

artik*

premie jsou něco jiného než základní plat , klidně je zaměstnavatel nemusí dávat jak dlouho chce a nikdo s tím nic neudělá

Přidělení výše prémíí není peněžní postih. Budu mít prémii 1000 kč, dostanu o 20% méně=dostanu tedy 800 kč prémií. Pořád jsem nějakou prémii dostal. I kdybych dostal prémii nula, s jakýmkoli odůvodněním nebo bez něj, pořád to není peněžní postih. Nevím, jak to napsat srozumitelněji.

koukolik

nemáte pravdu, není to peněžní postih. Srozumitelně a stručně je to rozebrané třeba zde: odbory-online.cz/...

ladaadal*
hodnocení

0x

Přesně tak, prémie jsou právě od toho, aby nedocházelo k peněžnímu postihu. Prostě je nedostaneš, protože na ně nemáš nárok a hotovo. Je to vždy (aspoň myslím) pohyblivá částka, která se může hýbat od 0 do 100% (té prémie). Tudíž se tazatel může ještě párkrát zapálit a přijít i o zbývajících 80% prémiií a půjde domů se základem.

Specielně u kouření je toto běžná praxe - na nepovolených místech, ve špatnou dobu - praktika fůry firem. Jak už někdo psal nade mnou - firma platí za práci, nikoli za kouření (a to jsem dost silný kuřák).

andrea1*
hodnocení

0x

Doplňuji: pro porušení zákazu kouření může firma provést krácení premií, osobního ohodnocení. Musí o tom být sepsán písemný zápis s uvedením všech údajů, s podpisem toho, kdo zápis provedl a s podpisem zaměstnance, který porušil zákaz. (Dnešní informace Inspektorátu práce, vycházející ze soudní praxe.)

zabu
hodnocení

0x

U nás je striktní zákaz kouření ve všech budovách firmy. Je to považováno za závažné porušení pracovní kázně, se všemi z toho vyplývajícími důsledky. Kouřit se chodí ven i v té největší zimě, a nikdo ani nepípne. Nikdo nechce přijít o dobrou práci. Pořád totiž platí heslo: "Kdo platí, ten poroučí".

ladaadal*

Zabu: u nás to je stejně. A jsou firmy, kde se na kouření odpíchává turniket, aby byla kontrola, jak často dotyční navštěvují kuřárnu, když už není venku.

Zažila jsem přímo ve svém zaměstnání toto opatření. Kuřárna nebyla žádná, chodilo se ven i za největších mrazů, před kouřením a po kouření se odpíchlo kartičkou a tyto kuřácké chvilky se sčítaly. Potom nebyly pracovníku zaplaceny. Navíc toto místo bylo určené přímo pod oknem vedoucí. Aby viděla kdo a kdy.*bzum*

V těch chvílích, když jsem je tam viděla oknem poskakovat zmrzlé jako chocholouše, libovala jsem si, že jsem nekuřák. Žádné pozitivum: zmrzlí a nastydlí, smrděli jako tchoři, utráceli za cigarety a výdělek se jim snižoval díky těm přestávkám. Ale to je každého věc, jak se zařídí. :(

V práci u kolegyně zašli ještě dál. Pracovnice si musely odpíchávat dokonce i odchod na záchod. Když měla taková žena třeba své problémy a musela tedy častěji kvůli hygieně, naskákalo jí to za den třeba na 20 minut. A to se muselo nadělat.

Ten zákaz kouření pochopím, ale ten záchod už ne.*ee* Na to má snad právo každý člověk, pokud tam nebude sedět 15 minut s novinami. Jaga.

hodnocení

Já by jsem si kouření klidně napracoval.S tím by jsem neměl problém.A možná by jsem si to potom i rozmyslel.Závislost je závislost. :)

iz*
hodnocení

0x

Až na jednoho odpověděli všichni správně.

Prémie jsou nenárokovou složkou mzdy, jejichž přiznání i výše je plně v kompetenci zaměstnavatele. Zaměstnavatel má právo přiznání nenárokových složek mzdy podmínit např. plněním pracovních povinností, dodržováním pracovní doby či pracovního řádu, ...

Bývá dobrým zvykem zveřejnit kritéria přiznávání nenárokových složek mzdy, ale není to pravidlem ani povinností zaměstnavatele.

Finančním postihem by bylo až snížení základní mzdy.

___ Vrátím se k dotazu:

Kde jste kouřil a kdy?

Jestli jste v pracovní době kouřil mimo pracoviště (budovu/y zaměstnavatele), znamenalo by to neomluvené opuštění pracoviště v pracovní době a neplnění pracovních povinností.

Jestli jste ale kouřil mimo areál zaměstnavatele ve své přestávce, neměl by z toho zaměstnavatel vyvozovat žádný závěr.

doplněno 24.11.12 04:54:

Ernie, uvedené příklady neznamenají, že by podmínek nemohlo či nemělo být více... Podle mne by nenárokové složky mzdy měly náležet pouze za mimořádný (nadstandardní ) výkon.

Tak moment.Zaměstnavatel má právo přiznání nenárokových složek mzdy podmínit např. plněním pracovních povinností, dodržováním pracovní doby či pracovního řádu, ... To mi připomíná Řecko, kde zaměstnanci dostávali prémie za to, že chodili včas do práce. To jako-budeš si plnit povinnosti/docházet včas do práce=máš prémie, nebudeš=máš jen plat...? Hehe. Nakonec, jsou to peníze ředitele/majitele firmy... Snížení prémií není vyvozování závěrů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]