Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem týkajícím se ukončení studia na VŠ. Včera - tedy 4.2.2013 jsem vykonala Státní závěrečnou zkoušku (magisterského studia), přičemž potrvzení o studiu mám až do 28.2.2014. Ráda bych se tedy zeptala, zda již dnes (5.2.) nejsem studen vzhledem ke Státní závěrečné zkoušce, nebo zda studentem přestanu být až po 28.2., když mi potvrzení o studiu platí do té doby. S tím souvisí můj další dotaz. Na internetu jsem si dohledala, že po ukončení studia na VŠ se vztahuje na absolventa měsíční ochranná lhůta vzhledem k platbám SZ a ZP, ale neplatí to, pokud je absolvent OSVČ. Já mám od 4.2.2013 živnostenský list, takže zatím jsem jej měla pouze jako "vedlejší činnost". Ta mi tedy přejde ukončením studia na klasické OSVČ. Ale nevím, zda tedy toto platí již od 5.2.2014 či od 1.3.2014. A mohu přerušit živnost např. nyní v průběhu února 2014, když vím, že jedna faktura bude splatná až v březnu 2014?
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Hezký den,
KC
Kdepak jste to četla? Žádná "měsíční ochranná lhůta" neexistuje. Studentkou jste byla do 1. února 2014, zdravotní pojištění za Vás stát uhradí ještě za březen 2014.
Změnu musíte oznámit OSSZ i zdravotní pojišťovně do 8 kalendářních dnů. Ohledně plateb sociálního pojištění se přeptejte na OSSZ.
Mám dojem, že se bere stav na začátku měsíce, že byste tedy měla sociální pojištění začít platit od 1. března (a že by Vám přerušení na část února nijak nepomohlo). Ale ověřte si to na OSSZ, touto informací si nejsem jista.
Přesné informace získáte ve "své" zdravotní pojišťovně a na místně příslušné pobočce OSSZ.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.