Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vydědit syna?

Od: alda* odpovědí: 7 změna:

Ahojte všichni. :)

Potřeboval bych poradit jak vydědit syna , který je asociál /nechodí do práce a dělá dluhy. Nerad bych za něj jeho resty platil a přišel třeba i o střechu nad hlavou.Díky za každou radu.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vy asi nesprávně chápete pojem vydědění. Důsledkem vydědění je, že vyděděnec nebude po vaší smrti dědicem. A o to vám asi nejde. Abyste obdržel seriozní odpověď, napište, zda váš syn je svobodný či ženatý, zda žije s vámi ve společné domácnosti, zda má u vás nějaký majetek atd.

alda*
hodnocení

máte pravdu . Jde o to že syn je 2 x rozvedený a na děti neplatí neplatí také socialní a zdravotní a nerad bych za něj něco platil .U nás nebydlí a ani zde žádné věci nemá .

Zdravím. Aldo, já jen připomínám a upozorňuji třeba na fakt, že pokud syn není schopen platit alimenty na své děti, pak může matka dětí požadovat alimenty po prarodičích. Takže by se mohlo tudíž i stát, že na děti budete platit vy, dle svých možností a schopností nakonec. Nepochybuji o tom, že máte své důvody ke svému jednání, ale popřemýšlejte spíše o tom, jak syna dokopat k tomu, aby si plnil své povinnosti, abyste na to třeba opravdu nedoplatil Vy...Neberte to, prosím, ve zlém. Jen mne zrovna tato situace napadla, když jste napsal, že za syna nehodláte nic platit. Ono Vás to potkat třeba ale opravdu může, ať chcete nebo ne..

doplněno 07.02.14 16:42:

Haninko - netvrdím, že budou na vnoučata platit prarodiče. Psala jsem, že to tak může dopadnout. Upozornila jsem jen na to, co říká Zákon o rodině, viz. vyživovací povinnost mezi ostatními příbuznými:

(2) Pokud potomci nemohou své vyživovací povinnosti dostát, přechází tato povinnost na předky. Příbuzní vzdálenější mají vyživovací povinnost, jen nemohou-li tuto povinnost plnit příbuzní bližší.

zakony.centrum.cz/...

haninka*

Že budou platit na vnoučata prarodiče jste vzala kde? Nebo jsem neznalá? Přítel má dceru, kterou viděl do jejích dvou měsíců. Ví že je to taky asociálka (ne jeho vinou, matka si po 2 měsících po porodu našla pána a rozhodli se že nejsou dobří 2 tatínci). Dcera má 4 děti s bůhví kým. Tzn. můj přítel je v 50-ti letech prarodič 4 vnoučat takže případně můžeme čekat že nám (jemu) přijde rozhodnutí soudu o vyživovací povinnosti? Když tu dceru viděl naposledy před 30-ti lety a vnoučata nikdy? To snad ne.

hodnocení

1x

Mrkněte se na nový zákon:

obcanskyzakonik.justice.c/...

doplněno 05.02.14 16:52:

zbynekmlcoch.cz/...

pavla2014
hodnocení

0x

Vydědění neřeší Váš problém za života. Vyděděním řešíte situaci v případě Vaší smrti. Nejlépe je, aby syn u Vás nebydlel a ani se tam nezdržoval. V každém případě doporučuji uchovávat ke všem věcem ve vybavení domu (bytu) doklady, které prokazují, že jsou věci Vaše a nikoliv syna. Pokud se rozhodnete syna vydědit, pak doporučuji navštívit notáře. Nejenže Vám pomůže a listinu sepíše notářským zápisem, ale tato listina bude zaznamenána v centrálním registru opatření pro případ smrti vedený notářskou komorou. Alternativně můžete také zvážit sepsání závěti, ve které na syna nebudete pamatovat. Pak by sice mohl uplatňovat nárok nepominutelného dědice, to je ale jen čtvrtina podílu ze zákona. (Předpokládám, že Váš syn je zletilý).

stirecek*

Vydědit lze i za života, nejen po smrti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]