Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rád bych se Vás zeptal na jednu věc ohledně odstupného zda-li mám na něj nárok v případě, že jsem ve firmě přes 3 roky a firma se dostala do ekonomických potíží a majitel bude nucený nás propustit.
Tak jsem se chtěl zeptat, jestli mám nějaký nárok na odstupné, když není mou osobou podána výpověď.
Děkuji Vám za informace.
Dobrý den.
Ano, na odstupné má nárok ten zaměstnanec, který dostal výpověď nebo končí pracovní poměr dohodou z takzvaných organizačních důvodů, tedy:
- ruší se zaměstnavatel nebo jeho část,
- přemísťuje se zaměstnavatel nebo jeho část,
- stane se nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu o změně jeho úkolů, technického vybavení, o snížení stavu zaměstnanců za účelem zvýšení efektivnosti práce nebo o jiných organizačních změnách.
Minimální výše odstupného je stanovena dle Zákoníku práce podle odpracovaných let u stejného zaměstnavatele.Vy jste odpracoval více než dva roky, máte tedy nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného měsíčního výdělku.
Nárok na odstupné vznikne v případě, že Vám zaměstnavatel dá výpověď podle § 52 písm. a) až c) nebo v případě dohody o rozvázání pracovního poměru z týchž důvodů.
Důvod výpovědi by musel být uveden v písemné dohodě. Jinak by nevznikl nárok na odstupné a následně by se krátila podpora v nezaměstnanosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.