Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vést učetnictví

Od: janinapodnikate odpovědí: 9 změna:

zdravím, mám v plánu si udělat živnostenský list na volnou živnost (nákup zboží za účelem prodeje) a zajímalo by mě jak vést učetnictví neboli přehled o nakoupeném zboží a pak dálem prodaném zboží?

Bude to pouze vedlejšák, s tím že samozřejmě chci dodržet zákon s tím, že maximální výdělek vidím okolo 3 tisíc měsíčně...

Stačí si schovávat faktury o nakoupeném zboží a účtenky jak dále zboží prodám dále, plus někde evidenci (např. excel) co jsem nakoupila, za kolik jsem to prodala a mít k tomu ty učtenky a faktury a nebo to je složitější a chce to učetní?

Přijmy za rok samozřejmě zdaním s tím že si na pomoc požádám účetní, ale stačí ta učetní až na vyplnění dan. přiznání a nebo je potřeba jí mít neustále..?

Díky za odpovědi

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jm*
hodnocení

1x

Ještě jsem zapoměl dodat, můžete jí vést i v excelu (nejjednoduší)

doplněno 04.02.14 23:30:

*Nejjednodušší

janinapodnikate
Super děkuju moc, v tom jsem se chtěla ujistit :)

buss
hodnocení

1x

Jednoduché účetnictví, papírový deník, program, excel, účetní nebo poradce. A pak umět vyplnit daňové přiznání (na intu interaktivní). Účetní potřebuje doklady. Nebo jet na paušál, pokud se to vyplatí.

iz*
hodnocení

1x

Já jen připomenu, že na operační systém (Windows) i software (Ms Office) budete potřebovat komerční licenci (nepostačí verze Home nebo studentská).

zabu

Není pravda že: je potřeba extra licence na Win pro podnikatele. Stačí i Home licence.
Je pravda že: Je potřeba spec. licence pro podnikatele na Microsoft Office.
Zdroj: Microsoft čr.

jm*
hodnocení

0x

Dobrý den, počítám, že nebudete využívat paušál, v tomto případě musíte vést danovou evidenci.

janinapodnikate
Ano to využívat nebudu.
Danovou evidenci predpokladam ale jakým stylem? Stačí mit faktury a uctenky o nakoupeném a prodaném zboží plus vedený treba v excelu nakup a prodej plus cisty zisk a nebo je to složitější?
jm*

Učtenky, faktury mít musíte. Např:

Nákup 100 Kč

Prodej 150 Kč

Zisk 50 Kč.

zabu
hodnocení

0x

Vpřípadě, že by jste jel na dańový paušál, odpadají všechny starosti se schranováním účtů apod. Stačí si vést pokladní deník s příjmy. A na to není potřeba počítač s koupeným SW. Stačí sešit a ostrá tužka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]