Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplacení alimentů

Od: jezebelll* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Chci se poptat,jestli máte zkušenost. Můj ex neplatí alimenty a dluží už přes 100 tisíc. Za pár dnů bude soud a vypadá to,že bude odsouzen...co potom? Prostě si to odsedí a peníze neuvidím?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Pokud máte rozsudek s vyznačenou právní mocí, obraťte se na exekutora. Pokud otec dítěte pracuje, může mu dát exekutor strhávat dlužné výživné rovnou ze mzdy. Má-li nějaký účet, nebo má-li nějaký majetek atd. exekutor si s tím poradí též..

miklous*
hodnocení

2x
Zdravím. Pokud se jedná o první rozsudek za trestný čin neplnění povinné výživy, pak "otce" čeká nejpravděpodobněji podmínka. Snad se umoudří a platit začne. Pokud ne zažádate o exekuční vymožení. O to jste mohla žádat již dříve. Na základě vyměření výživného. Ideální je zajít na exekutorský úřad u Vašeho příslušného soudu. S sebou rozsudek který výživné určuje, rozepsané dlužné částky a co nejvíce informací o možné exekuci. Tam dostanete přesné instrukce, jak postupovat.
doplněno 03.02.14 01:04: Ještě se můžete poradit na sociální ochraně dětí (u té pracovnice, která zastupovala Vaše děti či dítě u soudu). Tam Vám také pomohou. Přeji hodně sil.
doplněno 03.02.14 12:46: Jestliže už trestán byl. Hrozí mu trest o mnoho vyšší (myslím 1 až 5 let). Jediné, co ho může ochránit, je účinná lítost a za tu je považováno zaplacení celé dlužné částky. Ovšem trest je jedna věc a dostat z něho dluh druhá. Pokud bude zavřený - dluh bude jen narůstat. Nezbaví se ho tím. Využijte příležitost a od soudu si vyžadejte informace, které nemáte a mohou vám pomoci (adresu, zaměstnavatele...). Nebojte se o to požádat, máte na ně nárok.

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj. Je to tak, jak to tu píší kolegové. Jen bych něco informací přidal. Rozhodně je třeba se obrátit na Exekutorskou kancelář v místě. Exekuce pro účel alimentů mají přednost před všemi ostatními. Bohužel, tady funguje to o ponechání tzv. neodejmutelné částky jako životní minimum.(Tak se to nějak jmenuje). Např. já po dohodě platím 3500 Kč a hned po soudu, si moje drahá bývalka, zažádala na Exekuci na to a od té chvíle se o nic nemusím starat a nic hlídat. Né každé matce se tohle povede, že se dá na něčem dohodnout a je z čeho něco platit.

Do Parlamentu měl jít zákon o tom, že se o tyhle věci, za matky-otce bude starat sociálka-respektive ty přídavky bude platit ,a potom to od povinného bude vymáhat stát. Bohužel to neprošlo a ani ta informační pomoc, není v každé oblasti dostatečně na výši.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, obecně - možností je celá řada, tak bude nejlepší počkat na rozhodnutí soudu. Soud můžete prohrát či vyhrát, bude či nebude odvolání, bude či nebude trest "na tvrdo" a hlavně, zda je z čeho platit nebo exekuovat. Asi to budete dostávat jen po částech a velmi dlouho. Zdravím!

doplněno 03.02.14 00:48:

Odvolání je snad možné, pokud to krajský soud uvede v rozsudku. Vy jste měla prokázat, kde a jaké má otec příjmy. Nebo to měl udělat Váš právník - ten by měl, ostatně, vědět o celém sporu nejvíce, tak se ptejte na další postup jeho.

doplněno 03.02.14 21:17:

ivzez - máte pravdu. Špatně jsem se vyjádřil - snad by bylo vhodnější slovo poukázat nebo informovat. Ale, toho právníka jsem snad trefil .

jezebelll*
hodnocení

No takže jak si myslím,odvolání už asi nebude možné,protože to došlo na krajský soud a otec tvrdí,že nikde nedělá a nic nemá,což je samozřejmě blbost :)

iz*

Ben se mýlí, nikdo po Vás nemůže žádat, abyste prokázala, že má otec dětí nějaký majetek či příjmy. Je na soudu, aby si toto zjistil.

Soud by neměl dát na tvrzení otce, že nikde nepracuje, a že nic nemá. A pokud už na toto tvrzení přistoupí, má mu určit výživné bez ohledu na deklarovanou výši příjmů měl by vycházet z potřeb dětí.

Poraďte se svým právníkem a pokračujte dál.

jezebelll*
hodnocení

Já si taky myslím,soud mu právě určil nejnižší výživné,s tím,že jako nic nemá,ale stejně je to aspon 900,- měsíčně...

hodnocení

0x

Jeho tvrzení že nic nemá může být pravda /i když pochybuju/, ale určitě někde bydlí a něco svého užívá, takže to nejlépe proklepne exekutor. A tihle týpci se celkem bojí kriminálu, takže to zřejmně dopadne tak, že něco zaplatí, soud to přijme jako snahu splácet, on už opět platit nebude, takže další soud atd. Bude se to táhnout roky a dluh bude stoupat, ale nenechte se odradit. Nakonec buď zaplatí, nebo ho zavřou. Snad.

jezebelll*
hodnocení

Já ho teda 10 let neviděla,ale podle toho,co vím,už seděl za neplacení jednou ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]