Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hygienická pravidla pro homemade pečivo

Od: kocka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějak právně ošetřeno (myslím hygienická pravidla a podob) pokud chci do kavárny dodávat domácí pečivo. Péct bych chtěla ve svém bytě, ale nedaří se mi najít informaci, zda s tím posléze nemůže mít kavárna problémy s hygienou. Děkuji

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

0x

Dobrý den, Kočko,

kavárna pak problémy mít může. Nejsem si b-žel jistá, kde přesně je toto řešeno/psáno, ale vím to na sto procent, protože v jedné kavárně jsem se na to ptala a řekli mi, že by na ně "vlítla hygiena". Ono jde nejspíš o to, že nebalené pečivo prodávané zákazníkovi musí být upečeno (či jinak připraveno) v kuchyni, resp. prostoru, který splňuje hygienou dané normy. Např. musí mít odvětrávání, min. prostor pro přípravu potravin, kde nesmí být nic jiného, stejně tak suroviny uskladněné dle regulí atd atp. Což vy doma nikdy nesplníte (já takhle kdysi chtěla vyrábět doma "ve větším" kopřivový sirup pro spřátelenou cukrárnu), byť samozřejmě máte doma jistě čisto a vaše pečivo by bylo lepší než cokoliv zakoupené v marketu *nevi* Bohužel, obávám se, že je to z říše snů...

doplněno 02.02.14 01:44:

Ano, Buss vystihl krátce, ale přesně.

doplněno 02.02.14 13:18:

Kočko, to je jasné, že všude to takhle není, ale pak provozovna riskuje právě návštěvu z hygieny... *nevi*

Nicméně kdysi jsem se dočetla, že je možné třeba na půl dne, na den pronajmout kuchyni - např. závodní. Snad to nebylo ani tak drahé. Pro ten sirup tehdy by mi to bylo stačilo, ale takhle se zákusky nevím. Nicméně zkuste, třeba by tohle mohl být způsob *palec* Já vám každopádně držím pěsti :)

buss
hodnocení

0x

Tak je jasné, že to musí mít nějakou úroveň a odpovídat normám, hygienické předpisy. Jinak by přece kontroly nechodily.
A živnosťák. Péct pro firmu doma v kuchyni, provozovat potravinářskou výrobu?

kocka*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, mě bylo jasné že to není jen tak upect si doma kolac, ale protože jsem NENASLA žadne informace o tom jak je to možné zarídit (neverim že vsude kde se prodavaji domaci zakusky a kolace maji vlastni kuchyn) obratila jsem se sem.

majsterjoe*

V tom případě bych se obrátil přímo na živnostenský úřad a poptal se tam. Řeknou ti i jak je to s požadavky a hygienou.

zabu
hodnocení

0x

A není to vše. . .

Uspořádání, vnější úprava, konstrukce, poloha a velikost potravinářských provozů musí

a) umožňovat odpovídající údržbu, čištění a/nebo dezinfekci, vylučovat nebo minimalizovat kontaminaci z ovzduší a poskytovat přiměřený pracovní prostor pro hygienické provedení všech postupů;

b) být takové, aby se zabránilo hromadění nečistot, styku s toxickými materiály, odlučování částeček do potravin a vytváření kondenzátu nebo nežádoucích plísní na površích,

c) umožňovat uplatnění správné hygienické praxe, včetně ochrany před kontaminací, a zejména regulace škůdců (např. provoz musí být zabezpečen proti vnikání škůdců)

d) podle potřeby poskytovat dostatečné kapacity s vhodnými teplotními podmínkami pro manipulaci s potravinami a pro jejich skladování při vhodné teplotě a s možností monitorovat a podle potřeby zaznamenávat jejich teplotu (pokud je prostor menší než 10m³, není nutné teplotu monitorovat nepřetržitě automaticky, stačí pouze vizuálně)

3. K dispozici musí být dostatečný počet splachovacích záchodů připojených na účinný kanalizační systém. Záchody nesmí vést přímo do prostor, kde se manipuluje s potravinami.

4. K dispozici musí být dostatečný počet umyvadel na mytí rukou, vhodně rozmístěných a označených. Umyvadla na mytí rukou musí být vybavena přívodem teplé a studené tekoucí vody, prostředky na mytí rukou a hygienické osušení. Jeli to nezbytné, musí být zařízení na mytí potravin odděleno od zařízení na mytí rukou (vhodné je umyvadlo s mísící baterií bez ručního ovládání uzavírání, oddělené zařízení na mytí potravin od zařízení na mytí rukou je nezbytné, pokud se manipuluje s nebalenými potravinami)

5. K dispozici musí být vhodné a dostatečné prostředky pro přirozené nebo nucené větrání. Nesmí docházet k tomu, aby proudění vzduchu při nuceném větrání směřovalo ze znečistěné oblasti do čisté. Ventilační systémy musí být konstruovány takovým způsobem, aby umožňovaly snadný přístup k filtrům a ostatním součástem vyžadujícím čištění nebo výměnu (nad tepelnými zdroji produkujícími páru a pach by mělo být instalováno zařízení k jejich odsávání, konstrukce zařízení musí umožnit přiměřené čištění a údržbu)

6. Všechna sanitární zařízení musí být vybavena odpovídajícím přirozeným nebo nuceným větráním.

7. Potravinářské provozy musí mít náležité přirozené a/nebo umělé osvětlení (svítidla nad místy manipulace s potravinami a pokrmy musí být bezpečnostního typu, tj. v případě rozbití nesmí dojít ke kontaminaci potravin a pokrmů).

8. Kanalizační zařízení musí odpovídat požadovanému účelu. Musí být navržena a konstruována takovým způsobem, aby nevzniklo riziko kontaminace. Pokud jsou kanalizační kanály zcela nebo částečně otevřené, musí být navrženy tak, aby bylo zajištěno, že odpad neteče ze znečištěné oblasti směrem k čisté oblasti nebo do ní, zejména u oblastí, kde se manipuluje s potravinami, které mohou představovat vysoké riziko pro konečného spotřebitele.

9. Podle potřeby musí být zajištěno vhodná příslušenství pro převlékání pracovníků (oddělené odkládání civilních a pracovních oděvů).

10. Čisticí a dezinfekční prostředky nesmí být skladovány v oblastech, ve kterých se manipuluje s potravinami (v prostorách, kde se manipuluje s potravinami a pokrmy smí být pouze načatá balení právě používaných prostředků).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]