Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní neschopnost - vycházky. Viróza

Od: winci1* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, je možné při neschopence dostat výchazky jestliže mám "lehčí" virózu (teploty 37° - 38°C, kašel... )? Aspoň na krátkou dobu kvůli nezbytným věcem jako nákup atp... Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cuca*
hodnocení

2x

Zeptejte se lekare.vypise to na neschopence. Ja mela anginu jak hrom, a napsal mi denne 6h.samozrejme jsem venku nebehala.jen rano kdyz jsem musela, tak jsem odvezla deti do skoly a nakoupila.takze jiste nejake vychazky napise.

lidus*
hodnocení

2x

Ošetřující lékař může vycházky nově povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 hodin do 19 hodin. Rozhodnutí, zda se vycházky vymezí na konkrétní časový úsek nebo několik konkrétních časových úseků, je plně v kompetenci lékaře. Ten může vycházky povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu nemocného a který nenarušuje stanovený léčebný režim.

Ve výjimečných případech může ošetřující lékař povolit, aby si vážně nemocný volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Tomu všemu však musí předcházet písemný souhlas příslušné okresní správy sociálního zabezpečení na základě žádosti ošetřujícího lékaře.

Neexistuje žádný právní předpis, který by lékaři zakazoval (nebo naopak nařizoval) jaké vycházky dát osobě v dočasné pracovní neschopnosti při konkrétním úrazu či nemoci. (cit.)

O tom, že by byly vycházky u tak krátkodobé nemoci a u virozy zvláště, jsem ještě neslyšela.

pohanka*
hodnocení

2x

I když máte virozu lehčí, jak říkáte, a na ní jste dostal neschopnost, tak je lepší se opravdu kurýrovat a nikam mezi lidi nechodit. Pokud mě někdy toto přepadlo, tak cestou od doktora jsem si vše nakoupila, od lékárny počínaje, chlebem konče. Stejně obvykle člověk nějaké zásoby doma má, jak v lednici, v mrazáku, ve špajzce. Tak by hlady nezemřel. Někdy to člověka křísne a ani nemá první dny žádnou chuť k jídlu. Spíš to vidím vždy na horkou česnečku a čaje s medem. Pokud Vám nemůže nakoupit nějaký dobrý soused, kamarád, přítelkyně, někdo z rodiny, kolega, tak je možné ve velkých městech si nechat dovézt nákup z obchodu. Mám vyzkoušené Tesco. Není problém prověřené /kvalitní/ potraviny objednat. Hlavně v týdnu dovezou brzy ve Vámi určeném časovém rozpětí. Opravdu dovezou potraviny ve vynikající kvalitě. Zaváží velký okruh. Vše na jejich stránkách. Pak ještě je možné požádat sociální službu o jednorázový nákup. Zavolejte si na úřad a tam se zeptejte, kam Vás nasměrují. Není to asi standartní, ale proč ne. No a poslední možnost si opravdu na ten nákup skočit sám. Pokud by přišla kontrola, musel by jste dokázat, že bydlíte v bytě sám a nikdo Vám nemá nakoupit. Také nechci nikoho moc obtěžovat a ten nákup on-line mě moc vyhovuje. Zvláště, když přivezou všechno od jídla po drogerii, krmivo atd. a nemusím se s tím tahat.

doplněno 04.02.14 18:02:

Platba kartou, nemusíte mít hotovost. Aby se to vyplatilo, udělám vždy trochu větší nákup, není to jenom aby přivezli 10 rohlíků, dva párky a hořčici.

divka
hodnocení

0x

žiju sama, vycházky potřebuju na nákup, lékař napíše. v naší sámošce ( maloměstečko ) by asi koukali, kdybych si chtěla nechat poslat nákup :))

hodnocení

0x

Moji lékaři ,byli jen dva,pokud nebudu počítat absíky na vojně,dokud jsem byl svobodný tak mi automaticky psali vycházky!Nejbližší příbuzní byli 200km daleko!

doplněno 04.02.14 19:29:

Samozřejmě vždy upozornil,že alespoň první dva dny nemám nikam chodit,a poté na dobu nezbytnou na obstarání nákupu (potravin),neboť jsem neměl poblíže nikoho kdo by toto mohl obstarat,i s angínou ,kterou jsem však neměl již snad 30 let!.dnes samozřejmě nedostanu,i když tuhle jsme marodil oba téměř současně s manželkou a té dala po 3 dnech vycházky aby mohla obstarat nákup!

pohanka*

Třeba na angínu jsem vycházky nikdy nedostala. Tak samozřejmě záleží na doktorovi a na dané místní situaci. Na vesnici můžete bydlet na náměstí a obchod je na druhé straně, co by kamenem dohodil. Záleží tedy na více věcech. Já mám třeba obchod 15 min. tam, 15 min. zpět, 10 nákup a během těchto 40 minut kontrola může proběhnout.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]