Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Od: tazatel1982 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

mám prac. smlouvu na dobu určitou do 31.3. 2014. Do práce jsem nastoupil 14.10.2013 a předtím byl na podpoře od 1.5.2013 do 13.10.2013. Předtím jsem pracoval od 25. listopadu 2012 do 31. května 2013 a ještě předtím od 1.června 2011 do 5.září 2012. Mám nárok na plnou podporu v nezaměstnanosti? Podle odstavce, který uvedu níže, bych měl mít nárok na plnou podporu, ale nejsem právník a nemám takové zkušenosti.
----
Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a poté získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal dobu důchodového pojištění kratší než 3 měsíce, má nárok na podporu v nezaměstnanosti jen po zbývající část podpůrčí doby.
-----

Když jsem nastoupil v půlce října, podporu jsem tedy nevyčerpal a mám tedy nárok na plnou?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tazatel1982
hodnocení

Oprava: ...a předtím byl na podpoře od 1.6.2013

tazatel1982
hodnocení

Momentálně platí, že za poslední 2 roky a i to splňuji, tedy mám nárok na podporu?

martinaa*
hodnocení

0x

Je úplně jedno, kolik máte odpracováno, musíte mít 12 měsíců od zaměstnavatele důchodově odpojištěno, a to ve dvou letech zpětně. Stačá na UP doložit pracovní smlouvy a oni Vám naprosto přesně řeknou, zda nárok máte, nebo nemáte.

hodnocení

0x

A nebylo by lepší si shánět práci, než se zajímat o ubohou podporu?

tazatel1982
hodnocení

Práci si pochopitelně hledám už nyní. To, že jsem to explicitně neuvedl neznamená, že tak nečiním. Ale vždy se najde někdo, kdo si to přeloží po svém. :)

cuca*

Proc si nekteri radcove stale mysli, ze kazdy obcan ceske republiky je nějaký vyzirka, co si nechce hledat praci.pokud mate stalou praci, gratuluji..ale to by bylo na jine diskuze, tazatel se pta ma-li narok.pokud myslíte ano, napiste, pokud nevite, nereagujte.

Nejlepsi je opravdu navstivit urad prace, pokud jste dostal vypoved v zamestnani, mate na to 8dnu, prineste veskera potvrzeni o zamestnanich a vypisete formular.oni vas uvedomi zda mate ci nemate narok.

Ale chapu, ze to chcete vedet hned:)byl byste klidnejsi...

doplněno 31.01.14 15:32:

Tedy vypoved k 31.3.

@cuca: Z dotazu je zřejmé, že tazatel má s ÚP co do činění každou chvíli. Jistě tedy ví, kde se nejlíp zeptat. Mne zajímalo, zda si práci hledá, protože je mnoho těch, kteří si ze státu dělají dojnou krávu a platíme to všichni. Jak se z reakce tazatele dozvídám, toto bohudík není jeho případ. Přeji tazateli, aby práci našel co nejdříve !

cuca*

@kimba ja vas chapu, ale me osobne se to dotyka.jsem na tom jako tazatel.mam taky praci ve fabrice, uz potreti , naberou lidi,vyrobi vyhodi.mezitim nejaka prace na dohodu atd.taky bych chtela stalou praci, ovsem nedari se. A na zadne davky narok nemam, jako nejaci jini spoluobcane, takze byvam zoufala, a vite co je nejhorsi? Clovek si před manzelem pripada jako vyzirka, kdyz zrovna nemam praci.ne ze by mi to rekl, ale ja to tak citim.to jen pro vysvetlenou, proc se zastávám...

iz*
hodnocení

0x

Uvedenému odstavci rozumím stejně jako Vy, na podporu podle mne máte nárok. Nevyčerpal jste celou podpůrčí dobu a získáte dalších 5,5 měsíce důchodového pojištění (více než 3 měsíce).

Reakce na @ Cuca: Pracovní poměr sjednaný na dobu určitou skončí uplynutím sjednané doby. Nejde o výpověď!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]