Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
jsem třetím týdnem v pracovní neschopnosti - má záměstnavatel právo mě v této době vyhodit z práce? Mám smlouvu na dobu určitou do konce roku.
Děkuji a přeji hezký den.
Zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem
§ 53
(1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je
a) v době, kdy je zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, pokud si tuto neschopnost úmyslně nepřivodil nebo nevznikla-li tato neschopnost jako bezprostřední následek opilosti zaměstnance nebo zneužití návykových látek.
doplněno 03.03.14 15:49:Pokud tam zase není nějaká stupidní výjimka, tak zřejmě ne, tedy aspoň tak chápu zákon psaný výše.
Takže nemůže. A oni mi tvrdí, že to zákon umožňuje, vyhodit zaměstnance v době neschopnosti... takže keci...
Opravdu bych Vám doporučila přečíst si ustanovení zákoníku práce o ukončení pracovního poměru. Kdy je a kdy není možné dát zaměstnanci výpověď, a hlavně z jakých důvodů a s jakými důsledky (odstupné). Není to složité a budete přesně vědět, co zaměstnavatel může a co ne. Mohl by Vás zajímat hlavně § 52 a následující.
doplněno 03.03.14 19:58:Pak Vám zaměstnavatel nebude moci nic nakukat.
Záleží na okolnostech.
Jestli jste ver zkušební době, může zaměstnavatel po uplynutí prvních 14 dnů nemoci pracovní poměr zrušit bez ohledu na nemoc. Jestli už máte po zkušební době, muselo by jít o výpověď.
Zaměstnavatel může zaměstnanci dát výpověď i v době nemoci.
Zákaz výpovědi v ochranné době se nevztahuje na zrušení zaměstnavatele (§ 52 písm. a), na výpověď z důvodu přemístění zaměstnavatele (§ 52 písm. b). Zaměstnavatel také může pracovní poměr zrušit podle § 55, odst. 1 písm. b).
V případě výpovědi podle § 52 písm. a) až b) by Vám vznikl nárok na odstupné, v ostatních případech by šlo o ukončení bez odstupného.
A kdyby semnou prac. poměr ukončil, jak je to následně s neschopenkou? Personalistka mi říkala, že neschopenku mi budou i po ukončení prac. poměru proplácet, ale kdo? Pojišťovna? Nahlásím se na pracák a budu i na pracáku jako pracovně neschopná? Mám odpracovaných 11 měsíců, tudíž bez podpory. DĚKUJI.
Prvních 14 kalendářních dní nemoci by Vám náležela náhrada mzdy od zaměstnavatele, přičemž první tři směny se neplatí. Musel by ale trvat pracovní poměr, jinak není co nahrazovat, takže to nedostanete nic. Od 15. dne trvání nemoci začne vyplácet nemocenskou OSSZ. Všechny doklady, které od lékaře dostanete (kromě lístku se žlutým pruhem, ten si necháte) předáte co nejdřív bývalému zaměstnavateli, ten je odešle na OSSZ. Na pracák se nehlaste, v době nemoci přece nemůžete být uchazečem o zaměstnání. Přihlásíte se až po ukončení neschopenky.
doplněno 04.03.14 16:37:Aha, teď se dívám na Váš první dotaz - takže náhradu mzdy už máte vyplacenou, od 15. dne už náleží dávky od OSSZ.
doplněno 04.03.14 16:38:Nemocenská Vám náleží i po skončení pracovního poměru, buďte bez obav.
Takže i po ukončení prac. poměru budu již bývalému zaměstnavateli odevzdávat doklad o prac. neschopnosti od lékaře a ten jej bude zasílat na OSSZ? Takže mi budou nadále hradit zdrav. a soc.? DĚKUJI.
Žádné soc. a zdrav. Vám nikdo hradit nebude. Pokud marodíte, soc. ani zdrav. se neplatí. Z hlediska zdrav. jste pojištěncem, za kterého platí stát, a z hlediska soc. máte tzv. vyloučené doby, které se pak při výpočtu důchodu odečtou. Měl byste si ale sám na zdravotní pojišťovně nahlásit, že zaměstnání skončilo a že jste na neschopence. Na OSSZ nic hlásit nemusíte, tam to vědí, protože Vaši dávku vyplácejí.
Po ukončení prac. neschopnosti - pokud nenajdu nové zaměstnání - se nahlásím na ÚP. Budu uchazečem o zaměstnání, bez podpory...Můžu si během evidence na ÚP vydělávat doma kosmetickými službami, aniž bych to musela někde hlásit nebo na to potřebuji ŽL? Nebo jsou jiné možnosti? DĚKUJI.
Na podporu v nezaměstanosti budete mít nárok, pokud jste před registrací na ÚP splnila podmínku 12 měsíců důchodového pojištění (ve vašem případě zaměstnání) v posledních dvou letech. Podpora se pobírá po dobu 5 měsíců (do 50 let věku). Při pobytu na ÚP si můžete vydělat max. 4250kč hrubého/měsíc, nad tuto částku vás vyřadí z evidence. Ohledně živnostenského listu na kosmet. salon se zeptejte přímo na živnostenském úřadě, jde to tuším i bez ŽL ale musíte splnit velmi specifické podmínky...nevím jaké
doplněno 04.03.14 19:08:aha vy máte jen 11 měsíců tak nemáte nárok na podpory, všimla jsem si až jsem napsala odpověď
Nejlepší bude snažit se vydržet co nejdéle na nemocenské. Až vám skončí tak pak na ÚP - můžete požádat o příspěvek na bydlení (pokud máte nahlášen trvalý pobyt v místě bydliště). Nevím jaké máte příjmy, nárok na sociální dávky se posuzuje dle příjmů osob žijicích s vámi ve společné domácnosti, nedá se posoudit zda by vám vyšel nárok na hmotnou nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení)
doplněno 04.03.14 22:06:omrkněte a spočítejte si orientačně v on-line kalkulačce,zda vám vychází nárok na příplatek na bydlení (není vázán na evidenci na ÚP) kurzy.cz/...
Už hledám novou práci, tak se modlím, aby se něco našlo a dopadlo to dobře... mám hypotéku... Můj příjem byl průměrně 13 500-14 000 čistého... Chtěla bych se pomale pustit do těch služeb, mám na to školu a buď si k tomu najdu práci na HPP nebo nevím... DĚKUJI.
Na ty služby pozor. K jejich poskytování byste potřebovala živnostenské oprávnění (pokuta za neoprávněné podnikání může být dost vysoká) a pokud byste podnikala, nemůžete se zaregistrovat na ÚP. SVČ by tedy byla hlavní a musela byste odvádět povinné zálohy.
Doporučila bych s rozjezdem podnikání počkat a začít až vedle HPP - jako SVČ vedlejší. Pak byste v prvním roce podnikání nemusela odvádět žádné zálohy, zdravotní a sociální pojištění byste doplatila až po skončení roku.
Nezapomeňte nahlásit změnu své zdravotní pojišťovně a doložit potvrzení od OSSZ o výplatě nemocenského.
------- Ještě mne napadá možnost začít podnikat (SVČ hlavní) po skončení nemoci, pár měsíců platit zdravotní i sociální pojištění, a pokud by živnost dost nevynášela, přerušit ji a zaregistrovat se na ÚP.
Platbou sociálního pojištění byste doplnila ten chybějící měsíc, takže byste měla mít v případě registrace na ÚP nárok na podporu (počítala by se z podnikání).
Ale toto si radši ověřte, nejsem si jista, jak dlouho byste před registrací musela podnikat a platit pojistné.
Než se pustím do podnikání, určitě chci nejdříve práci na HPP. Ještě se chci zeptat, zda budu pobírat nějaké peníze za neschopenku, ikdyž mě zaměstnavatel vyhodil a jsem teď bez práce. Pokud si práci najdu, mohu provozovat služby i bez ŽL? Např. Nahlásit můj provoz služeb na úřadu a přiznávat moje výdělky paragonem...? Nebo něco na tento způsob? DĚKUJI.
Na tyto otázky Vám již bylo odpovězeno - nemocenská náleží i po skončení pracovního poměru až do ukončení pracovní neschopnosti a bez ŽL nemůžete oficiálně provozovat žádné služby, počtěte si v živnostenském zákoně.
Radši upřesním: Není pravda, že za tazatelku nebude nikdo hradit zdravotní pojištění. Za osoby pobírající nemocenské hradí zdravotní pojištění stát. Není hrazeno pouze sociální pojištění, ale to nebude hrazeno ani v případě registrace na ÚP.
Zdravotní pojišťovně je potřeba do 8 kalendářních dnů doložit, že pobírá nemocenské (potvrzením od OSSZ).
------- Ostatní je v pořádku - doba nemoci se i bez platby sociálního pojištění započte do odpracovaných let, ale bude zahrnuta do vyloučených dob (tzn., že nerozmělní příjmy, z nichž se bude počítat důchod).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.