Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení o zdanitelných příjmech

Od: sejny* odpovědí: 5 změna:

Od září pracuji v novém zaměstnání a nyní jsem potřeboval kvůli daním Potvrzení o zdanitelných příjmech z bývalého zaměstnání (kde jsem pracoval od září 2012 do léta 2013). V době od září 2012 do začátku února 2013 jsem byl navíc studentem vysoké školy (čekatel na státnice). Dnes jsem získal Potvrzení o zdanitelných příjmech za roky 2012 i 2013 a k mému šoku tam chyběl jakýkoliv záznam toho, že jsem byl v daném období studentem VŠ, díky čemuž mi už minulý rok byla na daních vrácena prakticky minimální částka (mám srovnání - kamarádi ve stejné situaci v mém okolí). Od účetní jsem se dozvěděl, že lze případně zažádat o opravné zdanění pro rok 2012. Jenže teď nevím, zda mi finanční úřad uzná tento můj požadavek, když v Potvrzení (za roky 2012 i 2013) nemám studium na VŠ vůbec uvedeno. Potvrzení o studiu v dané době snad od VŠ získám. Myslíte, že je chybějící vyplněná kolonka v Potvrzení o zdanitelných příjmech velkým problémem? Navíc bývalý zaměstnavatel o mém studiu věděl! Předem díky za odpovědi.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den. Neuplatněnou slevu na studenta si můžete uplatnit v dodatečném daňovém přiznání za rok 2012. Stačí doložit potvrzení o studiu a Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012 od zaměstnavatele. Daňové přiznání podáte na finančním úřadu, kde také získáte potřebný formulář. O roční zúčtování daně za rok 2013 si písemně požádejte posledního zaměstnavatele v tom roce. Požádat si musíte písemně a musíte doložit i potvrzení o studiu (termín 15.2.2014).

Na Potvrzení o zdanitelných příjmech není Vaše studium uvedeno, protože jste účetní zřejmě neodevzdal potvrzení o studiu a neuplatňovatl tak měsíční slevu na studenta. To nevadí, právě proto se provádí roční zúčtování daně ať už prostřednictvím zaměstnavatele či podáním daňového přiznání.

sejny*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď:) Víte, co je pouze paradox? Že potvrzení o studiu jsem tenkrát dodával...

iz*

Mzdová účetní asi potvrzení o studiu založila jinam, než měla, to se může stát.

Vzhledem k tomu, že Vám účetní neprovedla roční zúčtování za r. 2012 správně, bych jí radši nesvěřovala ani zúštování za r. 2013.

Řešila bych podáním daňových přiznání za roky 2012 i 2013. Formulář si stáhněte z internetu nebo si zajděte na FÚ přímo k pracovnici, k níž spadáte. Vezmete-li všechna potvrzení s sebou, pomůže Vám s vyplněním DP.

sejny*
hodnocení

Nové daňové přiznání mi naštěstí bude dělat účetní z nové práce, která mi právě poradila, na co všechno mám nárok. Takže paráda. Bývalý účetní stál opravdu za prd...

iz*

Účetní zaměstnavatele Vám provede roční zúčtování daně z příjmu (zaměstnavatel za nikoho nevyplňuje ani nepodává dańové přiznání). Zúčtování Vám účetní provede pouze za rok 2013. Chcete-li získat přeplatek daně za rok 2012, podejte daňové přiznání.

Nepůjde o opravné přiznání ani o opavné zúčtování daně. Prostě podejte daňové přiznání za r. 2012. protože jste neměl povinnost přiznání podávat, nehrozí Vám žádná pokuta (můžete jenom získat).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]