Nejste přihlášen/a.
Od září pracuji v novém zaměstnání a nyní jsem potřeboval kvůli daním Potvrzení o zdanitelných příjmech z bývalého zaměstnání (kde jsem pracoval od září 2012 do léta 2013). V době od září 2012 do začátku února 2013 jsem byl navíc studentem vysoké školy (čekatel na státnice). Dnes jsem získal Potvrzení o zdanitelných příjmech za roky 2012 i 2013 a k mému šoku tam chyběl jakýkoliv záznam toho, že jsem byl v daném období studentem VŠ, díky čemuž mi už minulý rok byla na daních vrácena prakticky minimální částka (mám srovnání - kamarádi ve stejné situaci v mém okolí). Od účetní jsem se dozvěděl, že lze případně zažádat o opravné zdanění pro rok 2012. Jenže teď nevím, zda mi finanční úřad uzná tento můj požadavek, když v Potvrzení (za roky 2012 i 2013) nemám studium na VŠ vůbec uvedeno. Potvrzení o studiu v dané době snad od VŠ získám. Myslíte, že je chybějící vyplněná kolonka v Potvrzení o zdanitelných příjmech velkým problémem? Navíc bývalý zaměstnavatel o mém studiu věděl! Předem díky za odpovědi.
Dobrý den. Neuplatněnou slevu na studenta si můžete uplatnit v dodatečném daňovém přiznání za rok 2012. Stačí doložit potvrzení o studiu a Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2012 od zaměstnavatele. Daňové přiznání podáte na finančním úřadu, kde také získáte potřebný formulář. O roční zúčtování daně za rok 2013 si písemně požádejte posledního zaměstnavatele v tom roce. Požádat si musíte písemně a musíte doložit i potvrzení o studiu (termín 15.2.2014).
Na Potvrzení o zdanitelných příjmech není Vaše studium uvedeno, protože jste účetní zřejmě neodevzdal potvrzení o studiu a neuplatňovatl tak měsíční slevu na studenta. To nevadí, právě proto se provádí roční zúčtování daně ať už prostřednictvím zaměstnavatele či podáním daňového přiznání.
Děkuji moc za odpověď Víte, co je pouze paradox? Že potvrzení o studiu jsem tenkrát dodával...
Mzdová účetní asi potvrzení o studiu založila jinam, než měla, to se může stát.
Vzhledem k tomu, že Vám účetní neprovedla roční zúčtování za r. 2012 správně, bych jí radši nesvěřovala ani zúštování za r. 2013.
Řešila bych podáním daňových přiznání za roky 2012 i 2013. Formulář si stáhněte z internetu nebo si zajděte na FÚ přímo k pracovnici, k níž spadáte. Vezmete-li všechna potvrzení s sebou, pomůže Vám s vyplněním DP.
Nové daňové přiznání mi naštěstí bude dělat účetní z nové práce, která mi právě poradila, na co všechno mám nárok. Takže paráda. Bývalý účetní stál opravdu za prd...
Účetní zaměstnavatele Vám provede roční zúčtování daně z příjmu (zaměstnavatel za nikoho nevyplňuje ani nepodává dańové přiznání). Zúčtování Vám účetní provede pouze za rok 2013. Chcete-li získat přeplatek daně za rok 2012, podejte daňové přiznání.
Nepůjde o opravné přiznání ani o opavné zúčtování daně. Prostě podejte daňové přiznání za r. 2012. protože jste neměl povinnost přiznání podávat, nehrozí Vám žádná pokuta (můžete jenom získat).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.