Nejste přihlášen/a.
Ano, byva to tak, ze maji narok jednou za rok.nevim jestli to je podlozene zakonikem.ovsem logicky maji poskytovat kvalitni pracovni obud.a nosit v zime ty "papirovy"letni prac.boty? Zeptejte se kolegu, jak na tom jsou. Ale myslim si ze máte narok na "funkcni" boty, myslim v tom smyslu vhodne do zimy.neco jineho je, kdyz delate ve fabrice v suchu a teple.radim dojit do pracovnich odevu.kvalitni zimni boty si koupit.nejsou zas tak drahe, nemusite si kupovat nejake drahe turisticke, no a at vam alespon cast uhradi, lepsii nez si privodit zdrav.problemy.aspon budete mit vetsi nadeji ze vydrzi, nez kdyz vam nafasuji zase nejakou "kvalitu", za kterou si stejne priplatite.
U nás to funguje tak,že nárok na ochr. prac. pomůcky jsou jednou za rok,ale pokud jsou boty poškozené třeba za půl roku,fasujou se nový,ale zase běží ten rok od začátku. Ale je pravda ,že když končíš dřív jak za rok po fasování,jsou li věci použité,jsou tvoje, ale doplatíš zůstatkovou cenu. Ale ze zkušeností vím,že každý zaměstnavatel má svoje metody jak poskytovat a nebo taky neposkytovat tyhle věci.
Myslim, ze rozruch nema vyznam, jestli tam a nebo do podobne prace pujdete a nabidnou vam takovouto obuv, zeptejte se na moznosz zakoupeni vlastni obuvi.nekde treba prispivaji 500.no a vy si koupite kvalitnejsi , sice doplatite, ale prece nebudu v zime mrznout v rozmachanych krupkach.no zalezi holt na zamestnavateli, jak mu zalezi na spokojenosti zamestnancu, ale to by bylo na jinou debatu.
Na zemestavateli moc nezalezi. Tohle opravdu resit musi. Jenze nevim jak je to u brigadniku. Kazdopadne kdyz uz nekdo dostane pridelenou obuv, kterou vlivem opotrebeni znici, ma narok na jinou a nezalezi na delce.
opotrebenim se rozumi vlivem pracovni cinnosti. Ne ze si nekdo bere pracovni boty na vylet do Tater a pak si stezuje ze jsou rozbite.
Zákoník práce, myslím (už zapomínám) říká, že obuv je na 2 roky ...ale pakliže se obuv opotřebuje, máte nárok na nové ... logicky ! ... problém ale je asi někde jinde.
P.S.: vzpomínám si a opravdu se to stalo. Kolega měl taktéž problém s obuví ...neměl nárok. Bylo -19°C ...a jednoho dne přišel bos ... a co myslíte, že se stalo?! (ovšem to bylo před 40 ti lety) ... mistr napsal kreditku na vyfasování bot ...
Není (ze zákona) žádný časový nárok na prac. obuv. Ani dva roky (necovim), ani rok.
Záleží na tom jestli zaměstnavatel poskytuje boty jako ochranné pracovní pomůcky. Pak je musí udržovat v použivatelném stavu.
(1) Není-li možné rizika odstranit nebo dostatečně omezit prostředky kolektivní ochrany nebo opatřeními v oblasti organizace práce, je zaměstnavatel povinen poskytnout zaměstnancům osobní ochranné pracovní prostředky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou ochranné prostředky, které musí chránit zaměstnance před riziky, nesmí ohrožovat jejich zdraví, nesmí bránit při výkonu práce a musí splňovat požadavky stanovené zvláštním právním předpisem
(2) V prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění nebo plní ochrannou funkci, přísluší zaměstnanci od zaměstnavatele jako osobní ochranné pracovní prostředky též pracovní oděv nebo obuv.
...
(4) Zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné pracovní prostředky v použivatelném stavu a kontrolovat jejich používání.
...
Jinak obvykle bývá nějaké časové období např. jednou ročně, kdy zaměstnavatel poskytuje novou obuv. Mělo by to být napsáno v interním předpisu. Ale jestli je zničíte (opotřebením) a máte je jako ochr. prac. pomůcku, musí vám poskytnout bezplatně nové.
Sice to komplikuje to, že jste brigádník, ovšem jestli děláte práci na příkaz zaměstnavatele a je třeba zajistit vaši bezpečnost, tak je to poviností zaměstnavatele. Ovšem pořád to stojí na tom, že jsou boty jako ochranná pracovní pomůcka.
Moc zdravím,
měla bych trochu obdobný dotaz. Loni na podzim jsem nastoupila do práce na místo doručovatelky. Protože celé dny běhám po venku, potřebovala jsem si pořídit pořádné pracovní boty, které jsem zvláště v zimě ocenila. Koupila jsem si tyto: profi-odevy.cz/... Proč je ukazuji - kamarádka mi teď říkala, že jsem si měla uplatnit v práci nárok na příspěvek na pracovní vybavení. Tyhle boty, jak vidno, nepatří k nejlevnějším, ale vybírala jsem opravdu dle vlastností, ne dle ceny. Je mi jasné, že "obyčejné"zimní boty by mě vyšly na menší peníz, ale nevím, jestli by vydržely takovou zátěž, kterou práce doručovatelky obnáší. V jaké výši mohu v tomto případě nárok uplatňovat? A mohu ho vůbec uplatňovat, když nikde ve smlouvě nemáme uvedeno, že na to nárok máme? Nikdy předtím mě to nenapadlo, ale z druhé strany, pokud je to možné využít, proč tak neučinit? Počítám teď každou korunu, takže by se mi to docela hodilo. Díky za radu! MCH
kdyz pominu ze otvirate docela stary dotaz, ze by bylo lepsi zalozit novou otazku,
pak narok na proplaceni nemate nejsis zadny. Pokud vam zamestnavatel urci narok na pracovni boty, pak vam je bud prideli. Kdyz snima nebudete spokojena, nebo chcete lepsi, musite si je koupit sama. Ja ti kupuji pracovni boty taky sam, jelikoz si vybiram podle pohodli. A pak mam druhe, ktere mi pridelil muj zamestnavatel.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.