Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z pozemku

Od: verazal* odpovědí: 6 změna:

Příjemný den přeji, můj dotaz se dotýká vlastnických práv k pozemku. V souvislosti s převodem nemovitosti mi vyplynula povinnost přihlásit se na finančním úřadě jako plátce daně z nově nabyté nemovitosti. Zjistila jsem, že moje matka po dobu patnácti let platila daň za pozemek, který v katastru není zapsán na žádného majitele. Předpokládám, že tento pozemek je využíván, ale netuším kým, což ovšem lze zjistit, předpokládám v celku snadno, lidé na vesnici se znají a vědí hodně o sousedech;). Můj dotaz zní: Pokud není žádný dokument, který by mne vázal na daňovou povinnost k tomuto pozemku a mým zájmem je stát se jeho majitelem, jaké kroky musím podniknout, abych byla zapsána v katastru jako vlastník pozemku? Kde lze zjistit předcházející majitele tohoto pozemku, případně nějakou dokumentaci, která by objasnila majetkové nároky? Předem děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Zkuste osobní návštěvu na KN. I když tam není zapsán vlastník, měli by k pozemku mít nějaké historické záznamy. Dříve to byly tuším notářské zápisy a ještě předtím pozemkové knihy. V případě, že neuspějete na KN (což by mě překvapilo), dojděte na příslušný stavební úřad. I tam by mohli, resp. měli mít nějaké záznamy. Když ani tam nezjistíte nic nového, požádejte je o pozemkovou mapu s okolím a zkuste pozemek přiřadit k okolní nemovitosti. Jedná se možná o rozdělenou pozemkovou parcelu s nedotaženým zápisem o vkladu do KN. Jinak se domnívám, že pokud Vaše matka více než 10 let platila daň z nemovitosti i z toho pozemku a byla přesvědčena, že je vlastníkem, mohlo by se jednat o vydržení pozemku. To se tuším řeší soudní cestou. Je číslo pozemku s lomítkem? Nenajdete u maminky nějaký starý výpis z KN? Z nějaké starší dispozice s majetkem? Nebo znalecký posudek, kde by měl být pozemek také uveden? Dříve se pozemky nabývaly převodem do osobního užívání, nebyl to klasický prodej, i když se za pozemek platilo. Mohl to být tento případ. Teprve po roce 1989 toto osobní užívání bylo převedeno do kategorie vlastnictví. To přecházelo automaticky bez součinnosti s uživateli pozemku. Třeba najdete tento doklad. A už mě došla inspirace, kde ještě hledat. Ať se Vám zadaří! *cteni*

verazal*
hodnocení

Moc děkuji za informace, podařilo se mi zjistit, o který kus pozemku se jedná, a tím jsem si otevřela na věc nový pohled. Jednalo se o pozemek, o kterém máma vždycky říkala, že jim to vlastně nepatří, ale mohou to užívat - záhumenka. Úroda získaná z těchto pozemků se brala jako naturální odměna za opatrování.tak jsem tomu tenkrát rozuměla. No, připadá mi zvláštní, že není veden o parcele zápis v listu vlastnictví. Z mého laického pohledu jakýkoliv kus země v naší republice někomu patří= státu, který někdo zastupuje(např.obecní úřad) nebo družstvu či společnosti , nebo fyzické osobě. Toto mi připadá jako území nikoho a tak, kdokoliv může z tohoto pozemku těžit, aniž by státu odváděl daň, nebo platil majiteli.

jabraka*
hodnocení

1x

Z minulosti musí existovat nějaká kupní smlouva,nebo dědické řízení o nabytí pozemku.Případně příslib koupě,nebo darování.Jak jinak by matka podala přiznání k dani.Určitě by možna stačila svědecká výpověď.Možná by se našly staré záznamy.Buďte rádi,že se nenašel nějaký chytrák a pozemek si nenechal regiswtrovat na sebe.Nám se to stalo,registraci jsme neudělali,platili dvacet let daň a pak zjistili,že byl přiklepnut nějaému nenažranému Pražákovi.

JABRAKA

verazal*
hodnocení

Jsem přesvědčena, že máte pravdu, zajímá mne právě případ, kdy nemám k dispozici nic podobného (smlouva, děd. řízení, prostě doklad o nabytí).

celp*
hodnocení

0x

Předpokládám,že číslo parcely znáte.Není-li parcela v katastru nemovitostí zkuste parcely zjednodušené evidence( www.cuzk.cz).

verazal*
hodnocení

Děkuji za reakci, parcela v katastru je, ale není tam žádný zápis o vlastníkovi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]