Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověd na rodičáku?

Od: zaza* odpovědí: 8 změna:

Zdravim všechny

Můžou mi dát výpověd ze zaměstnání pokud jsem na rodičáku. Upozorňuji, že jde o Johnson Controls který měl končit a nakonec dostal ještě zakázky tak jen snižují stavy.

Nesetkal se s tím někdo už děkuji.

Ještě asi zkontaktuju bezpl.právníkatady v ÚL a zeptám se na jaké odstupné mám nárok po 16 letech

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

5x

Ano, zaměstnavatel může dát výpověď i zaměstnankyni/zaměstnanci, který čerpá RD. Zákaz výpovědi se nevztahuje na výpověď podle § 52 písm. a) až b).

"Snižování stavu" může znamenat dvě věci: - zrušení části zaměstnavatele (§ 52 písm. a) - oragnizační opatření, kvůli němuž se zaměstnanec stane nadbytečným (§ 52 písm. c)

Jde-li o firmu, která měla končit, jeví se mi pravděpodobnější výpověď podle § 52 písm. a) s nárokem na odstupné ve výši trojnásobku pravděpodobného výdělku.

------- Nemusíte se bát ani přistoupit na dohodu o rozvázání pracovního poměru, v níž bude uveden důvod ukončení zaměstnání. I v takovém případě obdržíte odstupné a pokud byste se registrovala na ÚP, nebude se krátit podpora.

doplněno 03.03.14 20:41:

Reakce na předchozí odpovědi:

Bohužel je častý omyl, že zaměstnavatel nemůže dát zaměstnanci výpověď v ochranné lhůtě. Tato ochrana se ale nevztahuje na všechny výpovědní důvody.

martinaa*

Ivzez, na stránkách mpsv jsou uvedeny výjimky, kdy výpověď v ochranné lhůtě lze dát, ale nejsem si jistá, zda se tyto výjimky vztahují na tazatele...?

doplněno 03.03.14 21:05:

Lesi a Ivzez no jasně, já jsem dement, protože jsem si nepřečetla kompletně celý dotaz, zaměnila jsem ho s jiným. Pokud celá firma končí nebo přechází na menší provoz, pak ano, výjimka bohužel platí, tam je to jasně napsané.

ivzez to píše dobře, pokud se ruší zaměstnavatel nebo jeho část, může dostat výpověď i zaměstnanec na rodičovské dovolené. kdyby ji měl dostat jenom pro nadbytečnost, tak to při rodičovské dovolené nelze. tady je opravdu důležité, jaké "písmenko" v paragrafu zaměstnavatel zvolí (= dokáže před případným soudem obhájit, kdyby se zaměstnanec bránil).

zaza*
hodnocení

děkuji moc pomohlo mi to.

cuca*
hodnocení

2x

Pri radne rodicovske dovolene vas vyhodit nemuzou.ovsem uz jim nezabranite potom, co vam skonci,a vy budete chtit nastoupit, aby vam dali vypoved pro nadbytecnost.

Narok na odstupne byste mela, kdyz pro vas zamestnavatel nebude mit praci a rozvaze s vami prac.pomer.pozor na dohodu o ukonceni prac.pomeru, muselo by tam byt uvedeno take ze z duvodu nadbytecnosti, jinak byste mohla o odstupné prijit.

martinaa*

Tak tak *palec*, na dohodu nepřistupovat!

zaza*
hodnocení

Dobré ráno,

moc Vám všem děkuji.

Výpověd už mám napsanou :( je to smutné po tak dlouhé době na ÚP jsem nikdy nebyla a bez práce také né :(

na ÚP se mám hlásit i když jsem na RD?

iz*

RD (= volno na péči o dítě od zaměstnavatele) skončí spolu se zaměstnáním, po skončení zaměstnání plus RD budete rodičem pečujícím celodenně o jedno dítě do 7 let nebo o dvě (či více) děti do 15 let a pobírajícím rodičovský příspěvek (= sociální dávka).

Zdravotní pojištění za Vás bude hradit stát.

Ny ÚP se zaregistrujte, až budete hledat nové zaměstnání (po skončení péče o dítě).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]