Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Na jednu z našich zaměstnankyň dnes přišla již pátá exekuce. O co mi jde. Zákon hovoří o NEZABAVITELNÉ částce cca 6050 Kč. Naše zaměstnankyně pobírá čistou mzdu 5874 Kč. Čili podle mého názoru, tímto spadá do kategorie NEZABAVITELNÉ a my ji na mzdu nemůžeme nikterak sáhnout, ani na příkaz exekutora. ALE mimo tuto mzdu pobírá ještě důchod 5500 Kč, čili otázka zní: sčítají se tyto částky dohromady, tak, že se dostane nad nezabavitelné minimum a jak je to pak tedy s obstavením přísunu peněz? Ořízne jí stát důchod nebo je to na našich bedrech?
A DÁLE: kdo z těch pěti exekucí má při výplatě přednost, když dluží například obci za nájem na jedné straně a na druhé straně nebankovním společnostem typu Home Credit aspol.
Dobrý den. Důležité je, zda jste v Exekučním řízení vedeni jako první či druhý plátce mzdy povinné. Nezabavitelnou částku započte u srážek ze mzdy první plátce mzdy, druhý plátce nezabavitelnou částku již od čisté mzdy (příjmu) neodečítá.
Pořadí srážek (exekucí) se řídí datem doručení Exekučních příkazů.
Děkuji za odpověď. Rozumím tomu že pořadí určuje výhradně datum. Nerozumí ale tomu, jestli jsem první nebo druhý plátce mzdy?
Může být česká správa sociálního zapezpečení (která ji vyplácí důchod) brána jako plátce mzdy povinné? Případně kde zjistím, jestli jsem první nebo druhý? Jsme z toho celý tumpachový. Děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.