Nejste přihlášen/a.
Co jíst, když na jídlo mám denně jen 20 kč tak, aby člověk nepostrádal důležité živiny a vitamíny. Kupovat můžu jen potraviny které se nemusí vařit.Pokud dokážete poradit, tak předem díky.
20 korun je opravdu málo, také jíst nevařené jídlo bude asi problém, na chvíli to lze, ale dlouhodobě, jak uvádí kolega přede mnou asi ne. Jedná se o to, že nemůžete vařit, protože nemáte na čem, nebo odmítáte vařené jídlo? Můžete si vařit alespoň teplé nápoje? Tak tedy zavčasu se na týdny skromnosti připravit. Od jara sbírat a sušit různé bylinky na bylinné čaje. V lese, na zahradě. Během léta začít sušit drobné plody - jahody, borůvky, hložinky atd., hruškami a jablky a hlavně šípky na podzim končíte. Ze sušených plodů uvaříte ovocné čaje, jinak sušené sníte jako křížaly. A co se týče nevařeného jídla, tak vězte, že naklíčená pšenice /luštěniny/ je jídlo za možná i necelé 3 koruny. A je zdravé, obsahuje plno minerálů a vitamínů. K tomu kysané zelí, případně zelenina mléčně kvašená, kterou si připravíte doma /mixed picles/ více na vitarian.cz. Zde najdete i jiná jídla a počítejte i s houbami, ořechy. To vše lze najít v lese a je to zdarma. Jinak Láďa Hruška vaří nyní jídla opravdu levná. Je vidět, že svoji práci si nebudete počítat a jídlo nevyjde draho. Chleba je základ, ovesné vločky, kroupy, čočka, hrách, rýže to vše pořidíte á pytlík okolo 20 korun, ale spotřebujete i na několik jídel. Přidáním vody několikrát vše nabyde. K tomu kostka sádla a cibule, česnek, zelí, brambory a mrkev. Vhodnou kombinací těchto surovin lze překonat tíživé období. Však naše babičky v době války též musely. Do jídla doplnit jeden buřtík, nebo 1 vejce. Na úhradu bílkovin lze též koupit jeden tvaroh v akci, ten balený ve staniolu, a rozmíchat ho s cukrem a troškou kakaa. Na podzim při sklizni řepy se skutálená řepa z okraje cesty sebrala a uvařil se z ní sirob. Náhrada za cukr. Pokud jste z vesnice, tak máte vyhráno, plno věcí si vypěstujete. Na zahrádce nebo v bytě na parapetu můžete pěstovat pažitku, petrželku, řeřichu, medvědí česnek, šalvěj, tymián, saturejku atd. Dobré jsou i ze zahrady topinambury. Skvělé jídlo a velmi zdravé za syrova, chroustám je též a to důležité - sklízíte bez nějaké velké vložené práce a letos to bylo až do teď, do velkých mrazů. Jenom na podzim sestřihnout suché stvoly.
Pohanka, tazatel je ochoten a schopen vydat na jídlo bez vaření 20 kč. Nechce, nemůže vařit!
Dobrý den, Pohanko. Máte pravdu, ten dotaz je podivný a i mně by zajímalo, co tazatele k tomu vede. Třeba je to mlaďoch, který si myslí, že mamka dělá moc povyku kolem vyjezené ledničky a chce ji dokázat, jak se dá snadno vyjít s málem.Třeba. Často k životu stačí ušetřit, ale velice často nestačí šetřit, musí se vydělat!
Právě že tazatel nenapsal, co jej nutí jíst nevařenou stravu, zdraví, víra, absence vařiče, nebo je-li to jen jeho rozhodnutí. Proto ten odkaz na www.vitarian.cz, kde najde další tipy. Pro mne je takové rozhodnutí dost abnormální, i když jsem se o též pokoušela ale nevydržela. Dnes si říkám všeho s mírou, a poslouchat, co nám tělo říká. V důsledku počasí, které nyní panuje /mínusové teploty/, jsem zařadila i tipy na levná, zahřívací jídla. Myslím, že v tomto období je potřeba dodat trochu teplé krmě do nepřízní počasí oslabeného těla, nebo aspoň teplou vodu. Snad si tazatel něco vybere. A co ne, to hodí za hlavu. Zdravím do Ostravy?
doplněno 28.01.14 19:30:Též mě ještě napadlo, že je na tom dotyčný tak finančně špatně, že nechce platit za plyn, nebo elektřinu, kterou spotřebuje na uvaření jídla?
Krátkodobě lze, dlouhodobě nikoli. Čili měsíc, dva, max. čtvrt roku, ale déle ne. Nejsme v Somálsku. Lepší je asi nakoupit na týden předem + pečivo a rychle se kazící potraviny denně. Existují v supermarketech koutky s potravinami kterým končí minimální trvanlivost atd., ale ještě si hlídat vitamíny a živiny, to opravdu nejde.
Vypěstovat si pažitku, tu můžete přikusovat ke chlebu jako zdroj vitamínů. Pokud se o ni budete starat, vydrží vám dlouho (a je opravdu zdravá). V létě roste okolo cest různé ovoce, to můžete také sbírat - tam, kde není velký provoz. Jinak 20 kč na den je opravdu málo, ale za války nebylo lépe...
Ono 20 Kč na den je opravdu málo.To dáte dohromady jen 600 Kč za měsíc? / 30 dní x 20 Kč/ Zdá se mi to skutečně velmi málo.
A proč jídla pouze nevařená? Ta Vás vyjdou daleko dráž. Když si koupíte salám, nebo sýr a rohlíky, je to dražší, a navíc máte pak stejně hned hlad. Udělejte si například:
1/ zeleninovou polévku: zelenina z vlastních zásob, v horším případě mražená. Kousek másla a trochu mouky na zásmažku.
2/ Koprová omáčka. 1 zakysaná smetana /v akci kolem 7 Kč/, pár brambor,trošku mouky, kopr, mám ho v mrazáku. Vajíčko natvrdo.
3/ Buřtguláš: kousek sádla, 1 cibule, kousek měkkého salámu či 1 špekáček, několik brambor, mletá paprika. Na zahuštění trošku mouky.
4/ Česnečka: voda, česnek, kousek sádla, pár brambor, majoránka, česnek. Nám ji babička vařívala, když jsme přišly jako děti, zmrzlé ze sáněk nebo lyží. Ta, panečku, chutnala a hned bylo tělu horko!
Výhodou těchto vařených jídel je, že si uvaříte pěknou dávku a máte ještě k večeři, případně i na druhý den. Pokud budete kupovat jídla nevařená, tedy většinou ty salámy a uzeninu, proděláte, nenajíte se, nebudete mít teplé jídlo a připravíte se o mnohé požitky. Vážně. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.