Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odkoupení dědického podílu

Od: alik® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den.Chtěla bych se vás zeptat na názor a snad i radu. Můj problém spočívá v tom, že jsem po rozvodu před 20lety nedotáhla dokonce majetkové vypořádání. Důvodů bylo několik, ale to mě neomlouvá. Bývalý prostě odmítal celé roky vyřešit dům, který jsme spolu postavili, že to jednou bude mít náš společný syn. On měl ještě dceru z prvního vztahu a já syna z prvního manželství. Před rokem a půl si umanul, že najednou chce vyplatit polovinu domu, bylo to na základě, že jsem chtěla po našem synovi, aby se odhlásil z bydliště, když zde již 10let nebydlí a mně sem chodí jeho exekutoři. Ještě se vrátím k těm důvodům. Byl to strach, vyhrožoval mi, kluka naváděl proti mně a mému novému muži a i finance hráli určitou roli. Než jsem stačila něco podniknout s právníkem, že bych mu tedy něco vyplatila, ale určitě ne polovinu, protože on do domu za celá léta nedal ani korunu, daně ,pojištění půjčku, opravy, to všechno jsem platila já, tak dostal infartk(asi z té nenávisti vůči mě) a už mu doktoři nepomohli. Tak a teď má můj příběh pokračování v podobě dědictví. Dědit bude náš syn a jeho dcera. Jde o to, že ona chce peníze a ne zrovna maléa já se ptám, mám od ní její 1/4 domu odkoupit nebo si ji nechat jako spolumajitelku.Totéž se týká i syna.Ten nakonec bude po mně ještě dědit. Tu dceru nikdo z nás nezná, ani její otec. To, že jsem si nadrobila už vím dávno. Těď jak stoho co nejlépe ven a nepřijít o střech nad hlavou. Děkuji za každý názor,zkušenost i radu. Alik.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Trvalý pobyt zrušte synovi Vy - jako majitel nemovitosti zajděte na obecní úřad a požádejte o zrušení synova TP s odůvodněním, že v domě již 10 let nebydlí. Můžete doložit třeba svědectvím sousedů.

Ohledně vypořádání se synem i dcerou bývalého manžela se radši obraťte na právníka. Podle mne by pro Vás bylo lepší dceřinu čtvrtinu odkoupit (spoluvlastnictví by nemuselo dělat doboru).

buss
hodnocení

2x

Dalo se to řešit soudně. Chce to radu fikaného právníka, máme nový OZ jak ohledně spoluvlastnictví, tak dědění. Jak to řešit je jen na vás, posoudit výhody, nevýhody, co to bude stát. Ideální by bylo mít to vlastní. Exekuce, pokud bude trvat, podědí syn a může být po majetku.

hodnocení

0x

Menšinový podílník vám do toho moc kecat nemůže. Můžete to prodat za odhad a peníze rozdělit. Proti tomu ona nemá co namítat. Dokonce nemá ani předkupní právo. Takže já bych se toho nebál.

uska*
hodnocení

0x

Nezávidím vám, nejlépe by bylo vyplatit, ale kde na to vzít a nekrást? Asi bych to udělala takto ( můžeto mít právní kličky, neznám). Synovi s exekucemi bych nabídla, aby se vzdal dědictví v můj prospěch a že mu postupně ve splátkách vyplatít třeba polovinu nároku. Pokud dědictví přijme, zabaví jej exekutor a nebude mít nic. Tím byste měla většinový podíl na domku a neznámou dceru bych nechala jako spolumajitelku. S jejím podílem vás v ničem neomezí, jeden pokoj bych jí nechala pro případnou návštěvu, ale celý rok bych jí posílala faktury v 1/4 nákladů - měsíčně polatek za jistič na elektřinu, daň z nemovitosti, poklatek za revizi komínu atd. Měsíc po ukončení dědického řízení bych zaslala doporučený dopis s dodejkou s tím, aby si nachystala třeba 200 000,- Kč, že hodláte provést oprvavy na domě v odhadované částce 800 000,- Kč - střecha, nový plot atd. Je jedno zda to provedete nebo ne. Chtělo by rok vydržet, aby neznámá dcera pochopila, že její podíl na domě jsou pro ní jen výdaje a sama přistoupí na vyplacení vámi určené částky.

Dobře se to píše, horší provádí. Přeji pevné nervy.

pravnik*
hodnocení

0x

Po 3 letech po rozvodu (pokud jste se nedohodli nebo nesoudili) jste měli nemovitosti v podílovém spoluvlastnictví, každý 1/2. Dědit se tedy bude polovina po exmanželovi a dědit budou jeho potomci. Takže ve finále Vy budete vlastnit 1/2 a jeho 2 děti každé po 1/4. Pokud jste po rozvodu do domu investovala, připravte si doklady a zkuste je (s právníkem) uplatnit proti dědictví. Podíl můžete od jeho vlastníka koupit, cena je otázkou dohody; nedohodnete-li se a nebude-li spoluvlastnictví fungovat, můžete je zrušit a vypořádat - dohodou nebo soudem.

hodnocení

Dobrý věčer. Děkuji za vaše názory. Je to dilema, protože vyplatit je oba je hodně peněz a navíc syn bude chtít jěště víc než jsem schopna dát, protože ho otec postavil proti mně tak, že snad ani nejsem jeho máma. Ale asi by promně bylo nejlepší nějak je vyplatit, abych konečně měla klid. Držte mi prosím palce. Alena

naoko

Jste ve velmi složité situaci a určitě nenajdete radu tady , ale musíte investovat do právníka. Majetkové vypořádání vlastnictvé nemovitostí se nepromlčuje, ale na druhou stranu vy jste do 3 let od rozvodu nepodali návrh, takže to asi bude podle fikce a podíly budou stejné. Bez ohledu na to že jste vy investovala do domu víc. Uplynulo 10 let a bývalý manžel zemřel. Současně jeden z dědiců (syn) je v exekuci. Exekutor to samozřejmě pečlivě sleduje. Takže ve finále dědíte část domu na který bude uvalena exekuce. Dohoda se synem v tuhle chvíli je nemožná, vy peníze ani nemáte. Vaše šance by mohl být nevlastní syn, pokud má peníze a zájem. Ale to chce advokáta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]