Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chodim s pritelem, ktery ma velke dluhy - radove stovky tisic, mozna milion - ma je dlouho a uroky stale rostou. Nepracoval, podnikal, ale nedarilo semu a nestacilo to ani na zivobyti a tak podnikani ukoncil a chtel by se nechat zamestnat. Ma nabidku na jistou a dobre placenou praci. Zajimalo by mne, zda v pripade, kdyz bude zamestnany a budou mu strhavat penize na exekuce, tak jestli muze prijit exekutor do mista, kde se zdrzuje.
Radi bychom totiz bydleli spolu, mam byt v pronajmu a nechci, aby kdyz se ke mne nastahuje, mi odnesli vsechny me veci. Je tam to riziko, pokud bude mit stalou praci, nebo stejne mohou prijit? Ta castka urcite nebude stacit na splatky, jake ma stanovene, ale jde o ten klid, abych ja mohla normalne spat. Musi nejdrive zaplatit dluzne socialni a zdravotni, aby mohl pozadat o oddluzeni, tak nevim, co do te doby.
A posledni vec - ma moznost prace na HPP za cca 15 tis cisteho, nebo na dohodu u dvou firem za 10 tis u kazde. Mel by tedy 20 tisic - nejaka dan. Je pro nej lepsi jit na tu dohodu a splatit tak drive socialni/zdravotni, nebo pracovat oficialne a nechat si strhavat penize na exekuce a dluh statu platit pomaleji?
Diky moc,
Jana
Pokud bude mít zaměstnání může soud požádat o oddlužení ( tzv. osobní bankrot ) - nově od 1.1.2014 lze využít i u dluhů z podnikání ... pokud by mu soud oddlužení schválil nemusíte se ani Vy a ani on již obávat žádné exekuce, žádných vymahačů ... zastaví se úroky z prodlení, sankce, pokuty ... a navíc stačí během 5-ti let zaplatit pouze 30% ze všech celkových jeho dluhů ! Nestojí to za úvahu?
doplněno 27.01.14 18:21:jinak dluhy u zdravotního a sociálního pojištění schválení oddlužení nijak nebrání !
Skutecne? Mela jsem za to, ze dluznik nesmi mit dluhy z podnikani a uz vubec ne na pojisteni / danich.
Ma tam velkou bankovni pujcku, kterou neplatil a naskakaly tam silene poplatky a pokuty - z 300 tis asi 150 tis. ruzne poplatky, takkze i kdyz ji asi rok splacel, tak ve finale mel zaplatit mnohem vice, nez si pujcil. Bohuzel to pak neresil, pujcoval si jeste z karet, apod. na zbozi, protoze myslel, ze na to zvladne vydelat.
Takze uz to ma asi 4 roky v exekuci a za tu dobu mu naskakaly urcite silene uroky. Poslala jsem ho na soud, at si zjisti, kolik mu to vubec dela, tak pak uvidime. Ty pohledavky jsou uz i prodane - tezko rict, da se pak treba napadnout ta vyse tech pokut, kdyz uz je to u exekutora? Treba az si prihlasi pohledavku pri oddluzeni?
Na to oddluzeni mame pocitat s jakou castkou? Tou, ktera je ve smlouvach, nebo tou, ktera je na soudu v exekuci?
Urcite to chce zaplatit, nema s praci problem, ale v soucasne dobe by cely jeho prijem polkly jenom uroky - tak chtel zatim splatit aspon to, co ma z podnikani (cca 50 tisic + pojisteni cca 200) a pozadat o oddluzeni az toho milionu co ma jako osoba (pulka z toho bude uz urok za ty 4 roky).
Chce to resit, jen nevi jak, tak mu chci pomoct a kdyz se prestehuje ke mne, bude mit vice penez na splaceni. Neni to zadny povalec, praci ma a pracuje. Ja se uzivim, nepotrebuju, aby mne zivil, ale nechci, aby mi tady naskocili exekutori a posbirali veci, nez si to da do poradku.
Jana
Od 1.1.2014 vstoupila v platnost novela insolvenčního zákona, která už umožnuje i oddlužení u dluhů z podnikání ... takže dluhy z podnikání nebrání v podání návrhu na oddlužení.
Výše pokut i samotné pohledávky a i výše přihlášeného určitého dluhu od určitého věřitele lze napadnout ... jednotlivé přihlášky věřitelů po povolení oddlužení zkoumá přidělený insolvenční správce a ten může pohledávku uznat nebo popřít ... popřípadě uznat jen částečně apod.
Praxe je taková, že po podání návrhu na oddlužení se ani včas všichni věřitelé nestačí přihlásit ... zpravidla na to mají 30 dnů od povolení oddlužení ... a poté už ztrácí nárok na jakékoliv uspokojení a dluh jim propadá ...
Důležité pro schválení oddlužení jsou jen dvě věci !
1. mít práci - pravidelný příjem
2. schopnost splatit během 5-ti let alespon 30% všech přihlášených dluhů ... jejich výše je závislá na tom kdo se přihlásí a na posouzení ins.správce .
- během 5-ti let svobodnému a bezdětnému dlužníkovi pro rok 2014 nechává soud 9.283.-kč / měsíčně z platu .
zbytek platu jde na splátky v oddlužení ...
doplněno 27.01.14 19:51:Něco o oddlužení ( 1.1.2014 ) - epravo.cz/...
Diky moc za rady. Zatim vubec nevime, kolik to celkem dela. Budou tam velke poplatky exekutorum, apod. Ty se take do toho pocitaji? Potrebujeme to vedet, abychom byli schopni posoudit, jestli to vubec ma smysl zkouset - jestli ten plat bude na to stacit.
Tech 9 tisic mu musi nechat? nebo muze treba zadat mene, aby mu to vyslo? Pokud by bydlel u mne, neplatil najem, tak mu na jidlo a zivobyti staci i 4000 - doted vyzil i s mene penezi. Taky by slo asi udelat, ze bych mu zbytek doplacela ja? Takze by mu tech 9 zustavalo, a platil by z toho mi, treba 5 tisic, ktere bych posilala?
Opravdu se bojime, aby to soud nezamitl kvuli nizke mzde - kdyz se neda zjistit, jaky ten dluh vlastne je. Pak uz neni sance, zadat znovu, ze? to znamena do smrti se skryvat? Horsi jak vezeni
Nemate nekdo zkusenosti, jak se na to soud diva? Jak dlouho musi pracovat, asi je nutna sml. na dobu neurcitou, atd. je to tak?
jana
Vždy se vyplatí do oddlužení jít .. ono totiž není co ztratit ... pokud by příjem na oddlužení nestačil vždy je ještě možnost spoludlužníka za oddlužení nebo spoluručitel za oddlužení, který se zaváže určitou částkou přispívat aby to stačilo na těch 30% během 5-ti let ... V současné době je hrozně moc poraden a i samotných lidí, kteří se zpracováním návrhu na osobní bankrot - oddlužení zabývají ( viz. třeba přímo zde na poradně uživatelka SEBOD ) a dokáží velmi dobře a efektivně poradit .
Poradny a různá sdružení zpracovávají návrhy i zcela zadarmo a nebo jen za malé poplatky ... a úspěšnost je dnes již až 95% ... celkově je v oddlužení v ČR již 90 000 lidí ! Od roku 2008 - tak proč by to nemohl zkusit taky Váš přítel? Může jen získat !
doplněno 27.01.14 22:03:Jinak pokud soud oddlužení nepovolí ... vždy můžete žádat znovu ... není pravda, že žádat o oddlužení lze jen jednou ... běžná praxe je taková, že některým lidem to vyjde až napotřetí ... stačí se podívat do veřejného insolvenčního rejstříku ...
Soudy odmítají většinu návrhů jen pro formální nedostatky nebo že je návrh špatně vyplněn ...
Obratte se s přítelem co nejdříve na nějakou poradnu při finanční tísni kde Vám zcela jistě vše vysvětlí a poradí ...
Seznam poraden naleznete zde : finance.idnes.cz/...
doplněno 27.01.14 22:11:Jinak veškeré informace co zde uvádím si necucám z prstu ... osobně jsem si osobním bankrotem prošel ... a to celých 5 let a žil z životního minima ... od roku 2009 s částkami od 7000 až 9000.- měsíčně ... nebylo to lehké, ale doslova mi oddlužení zachránilo život ... dluhy jsem měl přes milion ... a dnes nedlužím nikomu ani korunu ... začínám žít nový život a to jen díky oddlužení ... Osobní bankrot je jediná, legální a správná cesta jak se dostat z velkých dluhů ...
Mike. Děkuji za uznání. Maličko Tě opravím - NIKDY nedávat do návrhu spoludlužníka (spoluručitele). To má svá dost velká úskalí. Navýšení příjmu se řeší buď smlouvou o DARU nebo o PENZI.
Jinak se zpracováním Návrhu se to má jako s každou jinou prací. Dobře zpracovaný Návrh Vám ušetří hodně moc peněz.
Já Vás budu trošku varovat před bezplatnými poradnami. Bohužel většinou neodvádí kvalitní práci. Neumí to "do hloubky".
Spíš se poptejte lidí, kteří si oddlužením prošli, jak moc jim ten dotyčný, co jim Návrh zpracovával, byl schopen poradit.
Tada se to má jako s prací účetního. Některý účetní odvede svoji práci bez chyby, ale víc o své práci nepřemýšlí. Pak je účetní, který dokáže svému klientovi poradit, ušetřit mu peníze,
Tak a teď k případným kritikům, co budou psát, že si má každý zaplatit dluhy v plné výši. Buďte rádi, že o tom nicmoc nevíte. Buďte rádi, že žijete v určité nevědomosti. To, co se zde děje pod hlavičkou "exekuce", je lumpárna páchána na lidech. Nevíte nic o tom, že dlužníkovi jsou peníze po leta strhávány ze mzdy, ale tyto částky se nikde neobjevují. Takže to vypadá, že neplatíte.Z dluhu 20.000,- Kč je pak třeba 300.000,-Kč. Dobrat se pravdy je nadlidský výkon.
Diky moc za odpoved, Vam i vsem, kteri se snazi poradit a ne doporucit utek.
Skutecne je tedy pravda, ze muze mit dluhy z podnikani a na socialnim a zdravotnim? Premyslime totiz, zda s tim zacit co nejdrive, nebo az bude mit nejakou dobu praci. Cetla jsem par navrhu na oddluzeni a vsichni ti lide meli dluhy okolo 300 tisic a k tomu celkou dobu normalni praci. Pritel by ale pracoval treba teprve mesic, coz si myslim, ze by soud nemuselo uspokojit. Ma tedy smysl zadat az po nejake dobe, co bude pracovat?
A druha vec, pokud to tedy zkusi hned, opravdu ma moznost to potom opakovat? Do zadosti, pokud vim, se uvadi osobni pomery, kde bydli, apod. Pokud by uvedl , ze u mne a nevyslo to, je tedy celkem jiste, ze mi za par dnu vyberou cely byt, ze? Nema potom lepsi, kdyz uvede, ze bydli na nejake ubytovne?
A posledni vec - pokud by o praci prisel, je to problem? Nebo kdybych mu mezitim doplacela ja, tak by se nic nedelo, protoze by splacel? Jde o to, jestli je tam podminka mit praci, nebo pravidelne splacet.
Diky moc,
Jana
mike32 - promiňte, nikdy jsem se s oddlužením nesetkala v praxi. to , že nikomu nic nedlužíte dnes, znamená, že jste splatil ty dluhy přes milion?
protože jinde tu čtu
pokud hodnota plnění, které by při oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, bude nižší než 30 procent jejich pohledávek (pokud věřitelé s nižším plněním nesouhlasí),
znamená to, že věřitelé dostanou třeba 30%? tedy 70% nedostanou? nechci brojit proti zadluženým lidem, jistě hrozná situace, ale je-li tomu tak, být věřitelem potom je tedy taky za trest..
samozřejmě není snadné žít se 7-9 tis. měsíčně, to vím z vlastní praxe, a to nikomu nic nedlužím.
Odpovim Vam, i kdyz jste se ptala Mika, snad nevadi... Verte, ze veritel tim, ze se nekdo oddluzi, o nic neprijde. Resp. neni tak legalne okraden. Z nekolika prostych duvodu. 1) vetsina veritelu jsou firmy, ktere se specializuji na obchod s dluhy. Pujcuji na obrovske uroky a maji z toho obrovske zisky. Toto je pro ne ztrata, stejne, jako kdyz se obchodnikovi zkazi ovoce, ktere nestihl prodat.
2) ti, kteri pujcuji skromne, resp. jsou veriteli proto, ze nedostali zaplaceno za praci, material, zbozi, apod. Zde je situace jina a samozrejme takovy veritel "je chudak". Nicmene zase to prameni z toho slova "veritel". Nekomu veril a naletel. Pokud to byl prodejce - dodal na fakturu, splatky, apod. Vetsinou proto, ze se tak prodava lepe - zveda to zisk. I zde je nutne pocitat s rizikem. Pak jsou veritele, ktere to, ze jim nekdo nezaplati, ohrozuje je same, jejich rodiny. Zde je to opravdu nefer, ale uvedomte si, ze kdyz mu nekdo dluzi 100 tisic a dostane 30, je to stale vyhra. Kdyby takovy clovek oddluzeni nedelal, myslite si, ze nekdy v zivote dostane jedinou korunu? Bude jen platit naklady vymahani a veskere penize, ktere se pomuze vymoci, spolkne exekutor. Lide, kteri jdou do oddluzeni vetsinou maji jenom zubni kartacek a trenyrky a do smrti nic jineho neshromazdi. Nikdy z nich tedy nikdo nic nedostane.
Samozrejme existuji vyjimky, ktere toho mohou zneuzivat, ale zde je na soudu, aby to odhalil. Tak to vnimam ja.
J.
rozumím vaší argumentaci. přesto si myslím, že věřitel je legálně okraden. když mi někdo něco vezme, vrátí třetinu ( ano, lepší než drátem do oka, než nedostat nic, to samzřejmě ) přesto si budu připadat okradena. i když jsem třeba
" věřila a naletěla " to by nemělo být zdůvodněním. váš přítel, pokud podnikal, jak se zadlužil? třeba někdo mu nezaplatil? též " naletěl "?
pak mi to připadá jako takový začarovaný řetěz
jak píšu, neútočím na nikoho, jen uvažuju nad tou tristní situací.
uvedomte si, ze veritele nikdo neokradl. Veritel se stal veritelem DOBROVOLNE, protoze nekomu neco nabidl na splatky a podstoupil to riziko za vidinou zisku. Nikdo nikoho nenuti delat na fakturu, nebo nabizet neco na splatky. A pokud by snad slo o veritele nedobrovolneho, protoze mu dluznik neco dluzi z trestne cinnosti - ukradl, znicil, apod., verim, ze takovy navrh na oddluzeni by soud rovnou zamitnul, protoze by tam byl jasny umysl o poskozeni veritele.
nic ve zlým, v tomto pohledu se asi neshodneme. dlužník taky kupoval dobrovolně,ne? když si představím, kolika zákazníkům fakturujeme ( ve firmě, kde jsem zaměstnána ) , a už to by mělo zakládat nárok na to aby nezaplatili ( " něměli bejt tak blbí a poskytnout službu na fakturu " ) , . je fakt, že občas se s takovým přístupem setkáme. jak člověkem, tak firmou. takové potom považuji za vychcánky. ale má to být omluva, aby se takové uvažování stalo normou?
např naše stavební práce nám jen menší část zákazníků uhradí hned v hotovosti.
Máte pravdu - hlavním smyslem celého oddlužení je osvobození dlužníka od zbytku neuspokojených nezajištěných pohledávek přihlášených do insolvenčního řízení. Věřitelé, ač se Vám to nemusí zdát, jsou zase ve skutečnosti rádi, že z dlužníka dostanou alespon minimálně 30% .
Já jsem osobně během 5-ti let byl schopen zaplatit 48% celkových dluhů přihlášených do ins.řízení.
Poté bylo soudem vydáno usnesení v němž mi osvobodil od placení zbytku neuspokojených pohledávek.
Co se stane s těmi neuhrazenými penězi? Stává se z nich tzv. naturální obligace - to znamená, že věřitel takovou pohledávku stále drží, ale nemůže jí nijak právně vymáhat ... dlužník ji může uhradit zcela dobrovolně ... věřitelé takové pohledávky musí odepsat do ztrát ...
Naturální obligace je taková obligace, která sice jako tzv. dlužníkův naturální dluh sice právně existuje, ale jejíž splnění si věřitel nemůže u soudu nebo jiného autoritativního orgánu vymoci. Z jeho strany jde totiž o tzv. pouhé naturální právo, jemuž chybí vynutitelný nárok.
Obligace se stává naturální již při svém vzniku, zejména v případě her a sázek, nebo marným uplynutím promlčecí doby.[1] Přestože ji nelze vynutit, může být dlužníkem splněna dobrovolně a poté se přijetí plnění z takové obligace nepokládá za bezdůvodné obohacení, nemůže tedy být naopak požadováno jeho vrácení.[2
Zdroj : cs.wikipedia.org/...
Všichni odpovídají k dluhům, já odpovím k zaměstnání.
"Oficiální" - tedy legální je obojí: práce s pracovní smlouvou i práce na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo o provedení práce (DPP).
U dohod je problém v jejich omezení - na DPP může přítel pro jednoho zaměstnavatele odpracovat v kalendářním roce maximálně 300 hodin a DPČ lze sjednat v rozsahu maximálně 20 hodin týdně.
Práce s pracovní smlouvou je podle mne výhodnější i přes nižší výdělek, protože přítel je automaticky důchodově i nemocensky pojištěn, má nárok na dovolenou, ... V případě výpovědi má nárok na odstupné, výpovědní doba je 2 měsíce, ... Zaměstnání s pracovní smlouvou mi přijde stabilnější.
U dohod není nárok na dovolenou ani na odstupné, výpovědní doba činí 15 dnů, ...
Z hlediska oddlužení na tom podle mne bude lépe s pracovní smlouvou. Nebylo by možné pracovat v zaměstnání se smlouvou a k tomu si vzít jednu dohodu?
------ Pokud by se přítel rozhodl pro dvě dohody nebo pro smlouvu + dohodu, měl by si dobře rozmyslet, u kterého zaměstnavatele podepíše prohlášení k dani z příjmu.
Bude-li u jednoho zaměstnavatele odměna do 10.000 Kč a u druhého od 10.001 Kč, měl by prohlášení podepsat u zaměstnavatele s nižší odměnou/mzdou. Jinak by zaměstnavatel odváděl srážkovou daň, kterou by příteli už nikdy nikdo nevrátil.
Bude-li z obou zaměstnání odváděna daň zálohová, bude přítel muset po skončení roku podat daňové přiznání, v němž uplatní slevu na poplatníka za celý rok (část daní by se mu vrátí).
Tak pozor, hledala jsem podminky toho oddluzeni a nasla jsem, ze soud navrh na oddluzeni zamitne :
pokud shledá, že jím je sledován nepoctivý záměr,
pokud hodnota plnění, které by při oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, bude nižší než 30 procent jejich pohledávek (pokud věřitelé s nižším plněním nesouhlasí),
pokud jej znovu podala osoba, o jejímž návrhu na povolení oddlužení bylo již dříve rozhodnuto,
pokud dosavadní výsledky řízení dokládají lehkomyslný nebo nedbalý přístup dlužníka k plnění povinností v insolvenčním řízení.
Z toho vyplyva, ze pokud by to napoprve nevyslo, je to financni rozsudek smrti a uz se s tim neda dale nic delat
Jana
prijdeexekutor. Naprosto chybná odpověď. Pletete dohromady dvě věci. Podání návrhu a rozhodnutí o návrhu. Podat Návrh můžete třeba stokrát! Ale jestliže je Vám oddlužení jednou povoleno a Vy v době oddlužení nějakým způsobem porušíte podmínky oddl., tak Vám je oddl. zrušeno, potom už nemáte možnost o něj znovu žádat.
Tazatel : co to tám píšete o tom, že by žadatel mě ve svém návrhu psát něco o svých bytových poměrech? To není povinný údaj Návrhu.
doplněno 29.01.14 18:38:Jistěže je nejlepší jít do oddlužení co nejdříve. Takhle Vám neustále narůstají úroky.
Důležité je splácet. To, jestli v době oddlužení je dlužník bez práce není podtatné.
Na jednu stranu ve mne vzbuzujete duveru , na druhou mam strach, abych priteli nezavarila tim, ze ho nazenu do neceho, co mu zbytecne zavre dvere.
Nejsem pravnicka, jen pouzivam selsky rozum, ale neni nahodou rozhodnutim i zamitnuti? To znamena, pokud dame navrh na soud a soud rozhodne tak, ze navrh zamitne, protoze treba pritel nedokaze splatit tech 30 procent, tak pak uz se nic projednavat nebude?
Jde o to, ze nezname celkovou vysi dluhu, protoze je vice veritelu a nekteri ty dluhy prodali dalsim firmam. Take se mi nezda jako dobry napad, abychom zadali o oddluzeni a pritom pritel nemel praci, nebo alespon nebyl po zkusebni dobe. Neni nahodou prihlizeno i na to, zda je tam riziko, ze to nesplati? Nebo je jim to fuk (neni tam zadne riziko), protoze kdyz nebude platit jak slibil, tak to oddluzeni soud zrusi treba po pul roce, kdyz pritele vyhodi a nebude mit praci...?
Diky, J.
Jeste doplnim, abychom se dobre pochopily. Mi nejde o formalni chyby v navrhu, ale o situaci, kdy soud vyhlasi insolvenci, prihlasi se veritele, castka skoci na 1,5 milionu a z prijmu uvedeno v navrhu vyplyne, ze pritel splati max. 15%, protoze jsme pocitali s 800 tisici (+-). V tu chvili soud oddluzeni zamitne a tim vyda rozhodnuti. Nebo se pletu?
To znamena, i kdyby si pozdeji pritel nasel lepe placenou praci a byl schopen splatit i 30 procent z toho 1,5 mio, tak uz mu to soud neumozni, protoze vycerpal ten jeden pokus. Toho se proste bojim a proto chci, aby mel nejdrive co nejlepe placenou praci a pripadne mu i neco "prispet", aby neprisel o tu moznost. Pak uz by z nej byl dozivotni bezdomovec, nebo pracant nacerno, skryvajici se pred exekutory.
Tak teda znova . Zamítnutí Návrhu může být třeba 100! Povolení je jen JEDNOU za život. Nevím, jak to napsat víc polopaticky.
K té výši dluhů. Vy spočítáte 800.000,- Kč, k tomu budete mít příjem na úhradu 30ti%. Věřitelé přihlásí dluh ve výši 1.500.000,- Kč. Soud Vás vyzve, abyste doložili zvýšení příjmu. Když se to nestane, návrh zamítne. Vy pak můžete řádat znovu.
Sebod já to chápu stejně jako tazatelka, nikde se nepíše jak bylo rozhodnuto.
Insolvenční soud zamítne návrh na povolení oddlužení, jestliže:
jím je sledován nepoctivý záměr, nebo
hodnota plnění, které by při oddlužení obdrželi nezajištění věřitelé, bude nižší než 30 % jejich pohledávek, ledaže tito věřitelé s nižším plněním souhlasí
jej znovu podala osoba, o jejímž návrhu na povolení oddlužení bylo již dříve rozhodnuto, nebo
dosavadní výsledky řízení dokládají lehkomyslný nebo nedbalý přístup dlužníka k plnění povinností v insolvenčním řízení
to je trochu o slovíčkách.
Zamítnutí návrhu se NEROVNÁ rozhodnutí. Rozhodnuto rovná se povolení oddlužení eventuálně poslání do konkurzu
A věřte mi, že vím o čem mluvím. Jsou klienti, kteří z různých důvodů potřebují, aby se jejich Návrh na soud podával třeba 5krát.
jojo, nezpochybnuji vaše info. Jen mě to taky vrtalo hlavou. I ty podnikatelé níž, díky za vysvětlení.
Musím podopořit SEBOD - všichni si uvědomte, že se s ní o ničem nemusíte hádat ... vy o oddlužení nevíte zhola nic a SEBOD už zpracovala stovky návrhů a vychází z bohaté teoretické a soudní praxe ... já vycházím z praxe dlužníka, který se o oddlužení zajímal přes 5 let a sám si tím prošel a ve všem má SEBOD pravdu !
Tak se s ní prosím nedohadujte a zbytečně jí nevyčerpávejte ... příjde mi to jako když elektroinženýr hádá s popelářem o tom jak funguje elektřina a ten popelář si pořád myslí svoje ...
Diky moc za trpelivost a rady, opravdu cerpam jen z internetu, kde pisou to, co jsem kopirovala a vydedukovala jsem, ze rozhodnuti je i zamitnuti.
Takze kdyby to nestacilo, mohu dolozit tu penzi a pritel by to dostal? Mate zkusenost s tim, jak to s tou penzi chodi? Jestli budou zkoumat i me prijmy, nebo se spokoji jednoduse s tim, ze jim chodi penize na ucet - pritel splaci a nechaji nas zit?
Prosim odkud jste? Jestli se takovymi vecmi zabyvate, mohli bychom se obratit primo na Vas?
J.
Taky se píše toto, což nevím jestli váš přítel splňuje, píšete, že podnikal:
Oddlužení je řešením pro ty dlužníky, kteří se do úpadku nedostali v důsledku své podnikatelské činnosti, ale činnosti běžné _ zejména provozu domácnosti, neboť umožňuje řešit úpadek právnických i fyzických osob, ale v obou případech za splnění předpokladu, že nejde o podnikatele.
naoko, od letošního roku se dá oddlužit za určitých podmínek i OSVČ. Dokonce určité procento z dluhu může být z podnikatelské činnosti
miike 32, nevidím, že by se tady někdo hádal. Ale umístil jste to do vlákna pode mě, tak tím patrně myslíte mě.
Osobně jsem pouze vnesla dotaz k sebod , protože mě otázka zaujala. Odmítnutí x zastavení x zamítnutí návrhu jsou naprosto odlišné pojmy a podle toho se také následně postupuje. Není to jen o slovíčkaření. Novelizovaný Insolvenční zákon jsem si už přečetla i nechala od kolegů dovysvětlit. Samozřejmě nikdo zde nikomu nebude veřejně a zdarma radit. To chápu.
Nemyslím si ale že bych se se sebod já (nebo někdo jiný ) dohadovala a jí vyčerpávala. Když nevím tak se zeptám a snad to sebod nevadilo, když odpověděla. Vaši reakci nechápu.
Ale chápu, že vy osobně máte bohaté zkušenosti s tím že jste se dostal na úkor věřitelů z dluhů , což si pochopitelně pochvalujete :
. ...Stačí zaplatit 30% dluhu, stačí že se všichni věřitelé nestačí přihlásit ... zpravidla na to mají 30 dnů od povolení oddlužení ... a poté už ztrácí nárok na jakékoliv uspokojení a dluh jim propadá ... přítel tazatelky může jen získat !...
To ale z vás a z ostatních vámi uváděných 90 000 dlužníků nedělá "elektroinženýra" . Ostatní, co se nezadlužili , jen proto že mají zodpovědnost, finanční gramotnost a charakter v rámci kterého ještě vnímají rozdíl mezi slovy dlužník a věřitel ( a nemusí tedy studovat novely zák. 182/2006 Sb) však nejsou "popeláři" - jak jste se vyjádřil.
I tazatelka má názor, že věřitel musí počítat s tím , že dlužníkovi naletěl , a pokud z pohledávky 100 000 a dostane z dlužníka jen 30 000 tak je to pro něj obrovská výhra... ( Úžasný názor , překvapivě ovšem o svoje osobní věci , aby jí je nesebral exekutor má strach
)
Žijeme v zemi, kde nic není hanba.
A ten kdo (nebo ti, nevím koho všechno jste myslel) nemá v malíčku "Zákon o úpadku a způsobu jeho řešení ", protože žije tak ,aby tenhle zákon nikdy nemusel studovat ,ale rád by zvěděl co se děje s nesplacenými miliony dlužníka a jak je to vůbec možné, je vámi - bývalém dlužníkem, který své dluhy zcela nesplatil a nikdy už nesplatí označen za popeláře...
Jestli tady dal někdo tazatelce opravdu životní radu, je to lidka.
Jejky, jejky. Nehádejte se tady.
Naoko. Už jednou jsem tady psala, že před pár lety jsem horovala za vězení pro dlužníky a neměla jsem s nimi soucit.
Pak se karta obrátila a já jsem mnohé pochopila (já z toho nakonec začnu rýmovat). Ono to opravdu s těmi dluhy není až tak jednoduché. Jistě, dluh si udělal dlužník. Ale...Těch ale je tam strašně moc.
A musíme si uvědomit, že dlužníci, kteří příjdou naprosto o všechno a nevidí jakoukoliv budoucnost, to je obrovská hrozba pro společnost. Tito lidé nemají co ztratit.
Já teď budu mluvit za většinu svých klientů, kteří si oddlužením prošli. Jsou rádi, že jim bylo umožněno zase žít jako normálním lidem. Většina těch lidí si před oddlužením prošla hotovým peklem. Nemáte ani potuchy, jak se jejich dluhy podepsaly na jejich zdraví, na jejich osobním i pracovním životě. Opravdu nelze všechny dlužníky hodit do jednoho pytle s nálepkou PODVODNÍCI.
Všem vám, kteří jste dosud bez dluhů a bez exekucí přeji, ať se do této situace nikdy nedostanete. Těm, kteří už vědí jaké to je, přeji, ať zase najdou cestu do normálního života.
Víte o čem píšete a nevidíte slepě jen jednu stranu mince ...
Ke komentu nad Vámi se nebudu vyjadřovat - respektuji Vaše přání se tady nehádat s člověkem, který má asi posledních 20 let šátek přes oči a ucpávky v uších ...
Sebod, jen jsem reagovala na to, že vás obtěžujeme.
Znám obě strany mince problému. Setkáváte se asi jen s tou jednou, závěrečnou. Tedy s hranou pokorou dlužníků v závěrečné fázi, kdy vidina ušetřených cca 70% dluhu stojí za to snížit se žít za 7-9000 měsíčně. Jakoby za tyhle peníze běžně nežili desetitisíce lidí v ČR - nedlužníků. Za kolik tedy nebohý dlužník žil před insolvencí, když se mu devítka na 5 let zdá málo?
Vím přesně jaké triky a kličky řada z nich léta používá a jejich životní standard, než se rozhodne pro insolvenci a co všechno dokáží vymyslet. Pouhá 1/4 dlužníků reaguje na první výzvu. Mluvíme teď o dlužnících milionů, ne o babce, která zapoměla zaplatit popelnice, když jí děda umřel...
Lidus se omlovám se za zkomolený nick. Jen jsem si pamatovala že to je od Ludmily .
ta pani opravdu vůbec nic nepochopila ... ona není jen laik v daném problému, ale zřejmě i trošku "přihlouplá" ...
Naoko. Možná Vás překvapí, že moc dobře znám obě strany barikád. A přiznám se, že jsem si nakonec zvolila tu na straně dlužníků. Na té druhé straně bych sice měla daleko větší "peníze", čistou hlavu...ale můj žaludek by to nesnesl.
A ještě jedna zajímavost. Jsem na straně těchto lidí i když sama jsem věřitel (několikanásobný).
Souhlasím s tím, že se v insolvenci začínají objevovat lidé z "vyčůranosti". A obávám se toho, že jich bude přibývat. Co s tím? Nevím, neznám odpovědět.
Vím, že ted pani naleju vodu na mlejn, ale dávám sem odkaz na jednu zajímavou reportáž ...
Nicméně v reportáži bych se zaměřil hlavně na slova pana soudce Petra Budína z krajského soudu v Ostravě, který se insolvenčními návrhy potažmo oddlužením - osobními bankroty zabývá ...
doplněno 01.02.14 12:59:Určitě je možné, že bylo ... je a bude vždycky pár dlužníků, kteří se tento institut oddlužení snaží zneužít ...
Jsem přesvědčen, že se jedná jen o zlomek všech dlužníků v oddlužení a že takovým dlužníkům ani soud oddlužení nepovolí ...
Každopádně jak je vidět, tak v současné době stejně tento problém nebrání věřitelům - lichvářům a dalším půjčovat dál peníze zadluženým lidem ... jak je to možné? Jak řekl soudce Petr Budín "jejich podnikání je asi natolik úspěšné, že jim tento daný problém vůbec nebrání v jejich další podnikatelské činnosti"
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.