Nejste přihlášen/a.
Projevila jsem zájem uzavřít s určitou bankou smlouvu na termínovaný vklad přes jejího dealera kvůli její vzdálenosti. Ale aby ten přijel, tak musím napřed vyplnit předtištěnou smlouvu na netu. Když jsem si přečetla, co všechno požadují, tak jsem ji nevyplnila, neboť mě zarazilo, na co všechno se v tomto "předtisku" ptají. Např. i rodné číslo, číslo OP - kdy a kým byl vydán a do kdy má platnost, jakým způsobem jsem nabyla peníze, které chci u nich uložit, jestli jsem zaměstnaná a jakou práci vykonávám, jestli jsem politicky angažovaná a jak, no a samozřejmě jméno, adresa, datum narození a kde jsem se narodila, telefon, mail... Dle mého názoru se jedná o citlivá osobní data, která nelze na internetu zveřejňovat. To by ale banka měla vědět. Máte podobnou zkušenost?
Tak to tedy koukám! Ta občanka a rodné číslo, to je, myslím si, normální a potřebné. Ale ty ostatní otázky, ty jsou na hlavu! Opravdu si myslí, že někdo napíše: Jsem předsedou xxx a peníze pocházejí zčásti z tunelu a zčásti z úplatků?!
S tou politikou ... stačí, abyste si šli uložit na účet hotovost vyšší, než (snad) ekvivalent 1000 eur, a už se taky zeptají, jestli jste politicky aktivní. Zřejmě nějaké nařízení. Při převodech se toto neřeší, asi proto, že převody nejsou anonymní (narozdíl od nabytí hotových peněz).
Jinak u spousty údajů z dotazu bych se ani nedivil, že je chtějí (RČ, údaje o OP, adresu), některé bych nijak detailně nerozepisoval (Jak nabyl? Našetřil.) a některé bych možná zkusil nevyplnit (třeba kde jsem se narodil), ale ty asi stejně moc důležité nejsou.
Vážená, je to zcela běžný postup, ale.. data vydáváte zcela dobrovolně, nedáte-li, nic po nich nechtějte. No jakým způsobem nabyla prachy, poctivou prací ne? Ale tady by měl být odkaz na zákon, tak proč se ptáte? . Jinak když jste u přepážky, tak při>1000 € předkládáte OP, jenže některé banky, nejmenuji, jej chtějí i při koruně a hádejte se.
Nezbývá, než si přečíst zákon, jež to upravuje a ten musí sdělit. Zde se to neschvaluje.
Ono jde o to, zda tyto data je možné požadovat po internetu, kde mohou být zneužita. Sdělovat tyto data zaměstnanci banky u přepážky osobně anebo je dát na web je rozdíl. Nebo se mýlím? Fakt je, že některé otázky jsou až příliš osobní a nezvyklé.
Je to běžná praxe (požadování oněch údajů) - tuším tak dva roky (od novelizace legislativy, která se dané oblasti týká). To, že data vyplníte přes internet, neznamená, že budou někde "vyvěšeny" - daná finanční instituce s nimi musí nakládat v souladu s legislativou upravující nakládání s osobními údaji. Je otázka, jaká je pravděpodobnost, že stránku/databázi firmy někdo napadne (a data získá), nebo jaká je pravděpodobnost, že někdo na pobočce odcizí/zkopíruje "papírovou" smlouvu...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.