Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko a pěkný zasněžený den, od čtvrtka cítím jisté pnutí v pravém podbřišku, které občas vystřeluje do třísla, boku i do zad. Pnutí se během soboty změnilo v bolestivý tupý tlak, který přicházel navečer, od včerejška už to bolí i přes den, občas jako kdyby pálí. Raději moc nejím, stejně moc nemám chuť, po jídle je to horší + se většinou přidají střevní potíže.
Hloupý dotaz, ale má smysl jet na pohotovost? Raději bych počkala do zítra a skočila za obvoďákem, ale už mě to docela obtěžuje. Večer se to vždy zhorší. Nechci být ovšem na pohotovosti za blázna, že se nehroutím a neteče ze mě potok krve... aby mi pak řekli, že to jsou zaražené prdíky.
Děkuji za připomínky.
Jednou jsem byla na pohotovosti v čekárně s teenagerem, který měl třísku. Bolest nikdy není dobré znamení a nikdy není nic "malý důvod pro to jít na pohotovost". Taky mě jednou takhle bolelo břicho, chtěla jsem jet, ale mamka byla celá "vždyť je neděle! a co když to nic není, akorát zaražený prdy? no, to bude ostuda!" Ale takovéto kecy jsou NESMYSL. Pohotovost není od toho, aby příjmala jen lidi, ze kterých teče krev. Pohotovost je od toho, aby tam jeli lidi, kterým něco je a neví přesně co. Mamku jsem nakonec překecala, zavolali jsme sanitku a hle - druhej den mi vyndávali žlučník. Nejet nebo počkat do pondělí, tak tady možná nejsem! Na pokoji se mnou byla holka, které "trochu bolel podbřišek", ale taky si říkala, že to určitě nic nebude, a nechce "otravovat" na pohotovosti. Praskl jí apendix.
Myslet si, že někdo bude na pohotovosti "otravovat", protože "to přece není tak hrozný", je stejný, jako nejít do obchodu, protože "přece potřebuju jen rohlíky, tak tam nebudu otravovat".
Lehněte si, uvolněte se a někdo ať vám na to bolavé místo ťukne nebo jemně uhodí. Když se bolest ozve, je to od slepáku. Když ne, jsou to střevní problémy.
Nebo taky, jak se píše nahoře, stlačit a náhle povolit.
Jina souhlasím s tím "když se ozve, je to od slepáku", ale s tím, že to není, bych byl oopatrný. Jak se píše výše, spolelivě diagnostikovat slepák není zas tak jednoduché. Takže i too "souhllasím" myslím pracovně, jako dobrý důvod mazat na pohotovost. V tom druhém případě bych tam mazal taky, ale byl bych cestou klidnější.
doplněno 27.01.14 16:33:Ostatně střevní problémy jsou taky problémy.
Počtěte si o příznacích apendicitidy, viz nemoci.vitalion.cz/...
Příznaky a projevy zánětu slepého střeva
Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.
Nejtypičtější pro rozvoj tohoto onemocnění jsou bolesti kolem pupku, které se pozvolna stěhují k pravému podbřišku. Místo největší bolesti se většinou nachází ve dvou třetinách spojnice pupku a výběžku pánevní kosti. Tento bod se označuje McBurneyův a je pojmenován podle amerického chirurga, který jej poprvé popsal.
Doprovodnými příznaky bývají často pocity na zvracení, zvracení, teploty kolem 37,5°C, zrychlený tep, zácpa, nadýmání, nechutenství a citlivost břicha na dotek. Ojediněle se může vyskytovat i menší průjem.
Bolesti se většinou zvětšují při chůzi a jiných otřesech, při kýchnutí či zakašlání. Nemocný vyhledává úlevovou polohu, kterou je většinou leh na zádech s pokrčenými koleny.
Pokud už je zánět v pokročilém stádiu a začíná dráždit i břišní stěnu, objevuje se bolestivé píchnutí při náhlém uvolnění prstů při předchozím stlačení.
Kromě těchto typických syndromů může toto onemocnění probíhat v různých variacích, popř. napodobovat jiná břišní onemocnění. Proto je nutné při jakýchkoliv problémech v oblasti břišní dutiny navštívit lékaře! Apendicitis může být často zaměněn s ledvinovou kolikou, zánětem žlučníku, či gynekologickým onemocněním.
Děkuji za všechny reakce, stlačit a uvolnit jsem zkoušela dnes i včera a nic to nedělá... nechci to nijak hrotit i proto, že jsem malinko hypochondr, když jsem si četla příznaky slepáku, tak na mě 90% sedí, tak jako u každé nemoci
Tak asi pojedu... lepší jistota než se pak divit.
Ještě jednou děkuji.
doplněno 27.01.14 17:08:Tak jsem se zmínila doma, a jak jsem čekala - s tím se přece nejezdí v šest večer do nemocnice, s tím se chodí normálně k doktorovi...
doplněno 27.01.14 17:15:Tož jedeme Při zmáčknutí to bolí, ale jestli to budou zaražený prdíky, tak se propadnu
Kecy, kecy, NEPOSLOUCHAT. Takto to vždycky začíná. Je to nebolí, tak ať nekomentují, s prominutím. Od toho na té pohotovosti jsou.
Ahoj. Martino, tak stímhle bych si už po mých skušenostech se slepákem asi nezahrával. Mě celej den bolelo celý břicho. A potom, co jsem se napil teplýho mlíka mě táta trapem vezl do nemocnice na chýru. Za půl hodiny jsem už ležel na operačním sále. Voklouzanej prstík lékaře z zadeli a bylo mu to jasný. Stáhli mě ve 14 letech hrobníkovi z lopaty. Slepák praskl a sajrajt vytekl mezi střeva. Můj strejda na tohle exnul v asi 50ti letech. V šedesátých letech. Tak bacha na to. Neradi by jsme o tebe přišli. Ahoj.
Tak sláva nazdar výletu Pan doktor mě velmi potěšil, že mě s takovou "blbostí" neodbyl a šup krev, sono, rentgen.
Slepák čistý , ledvina čistá, nikde ani žádná cysta
, prý jsou to buď podrážděná střeva (podle krve mám vyšší cholesterol, doporučil dietu), nebo je problém s vazy v třísle (ze špatného sezení "noha přes nohu" - a to by odpovídalo, máma to to stejné).
Děkuji všem za postřehy, tentokráte to byl planý poplach
A pravděpodobně to bude z lodí - ono 7 let být nahnutá a zapírat jen jednu stranu se asi musí projevit.
Inzinyrka - a někdy to musíme zapít
Akorát se přiznám, že ten prst v konečníku není nic extra
, a zrovna takový šikovný mladý doktor...
To jsem opravdu ráda, že to není nic vážného. Docela jsem s napětím čekala, co to bude, mám totiž dost podobné potíže, měla jsem strach i z ledviny, ale na nedávném UZ nic nebylo. Takže u mě to bude nejspíš ta noha přes nohu... díky, kolegyňko, zvládla jste návštěvu lékaře i za mě :D
doplněno 27.01.14 22:10::D taky vím, za co děkuji :D
To je fajn, že to bylo jen tohle. Jen bych doplnil, že se mi pošťourání tam vzadu vůbec nelíbilo a taky to dělal někdo hezkej a mladej. Chlapa bych těžko rozdejchával. A to mi to nedávno udělali dvakrát i po operaci kýly, když byl nějaký drobný problémek s nějakou drobnou šláškou na na tom. Spravilo se to všechno. Není nad to, když lékař radou uklidní. Přeju zdraví ve spolek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.