Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplaceni paragrafu.?

Od: michalmcz* odpovědí: 4 změna:

Zdravim vas vsechny,potrebuju poradit ohledne paragrafu.
Mame tezce nemocnou dceru (stari 3,5 roku) a ted se nam narodil syn. Jde o to ze s dcerou se musi denne dojizdet do nemocnice a tak potrebuji manzelce co nejvice pomoct. Jednak je po cisari,takze zadne tahani decek moc nepripada v uvahu a nekdo musi hlidat novorozene.

Takze prvni paragraf jsem dostal z porodnice ( na hlidani dcery) a ted bych si chtel vzit druhy na manzelku. Je to mozne,dostanu zaplaceno i ten druhy. Cetl jsem ze jsou vyjimky (rod.prispevek a materska) kdy se paragraf neproplaci.

Na koho se vlastne ty prispevky vztahuji? Na manzelku nebo na deti.

Nebo jestly mate nekdo jinaci radu jak to udelat budu moc rad. Dekuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den. Na ošetřovné při ošetřování člena rodiny máte nárok i v případě ošetřování manželky i dítěte. Jedinou vyjímkou je, že nemůžete ošetřovat dítě, na které druhý s rodičů pobírá rodičovský příspěvek. Podpůrčí doba ošetřovného je 9 kalendářních dnů, doklady odevzdáte svému zaměstnavateli.

fidonet*

Ano můžete si vzít paragraf na ošetřování člena rodiny, a to i na manželku, které momentálně pobírá rodičovský příspěvěk, pokud je ona označena jako momentálně zneschopněna se starat o sebe nebo dítě, například z důvodu nemoci. Tedy ANO dostanete proplacení i druhého paragafu i když bude přesně navazovat na předešlý.

michalmcz*
hodnocení

Mockrat dekuji,tak nejak jsem to chapal ale nebyl jsem si jisty. Dekuji

iz*

Ron odpovídá nepřesně: Ošetřovat samozřejmě můžete v případě potřeby i dítě, na něž někdo další pobírá rodičovský příspěvek.

Jenom byste v takovém případě neměl nárok na ošetřovné (dávku nemocenského pojištění).

V tomto případě však budete ošetřovat manželku, potvrzení vystaví její ošetřující lékař a na ošetřovné budete mít nárok.

Víte o možnosti čerpat na nějakou dobu rodičovskou dovolenou (Váš zaměstnavatel by musel Vaší žádosti o RD vyhovět)? Rodičovský příspěvek by se sice vyplácel jenom jednou, ale mohl byste být po nějakou dobu doma s manželkou i dětmi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]