Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce. Nějak jsem si nikdy nemyslela, že tohle budu muset řešit, naopak jsem žila v domnění, že se rozumně domluvíme, kdyby se nevím co dělo. Sice trochu předjímám, ale mám takový pocit, že to bude trochu jinak, a tak se chci (zatím předběžně) informovat. Než polezu do zákonů... Věděl by někdo, jak se právnicky řeší následující situace?
Spoluvlastním byt, mám v něm menší než poloviční podíl. Bohužel byt budeme nuceni prodat. Protože dohromady už pak nic kupovat nebudeme a každý si skutečně odneseme to, co nám patří, zajímá mě, zda jsem nucena platit polovinu z částky za převod nemovitosti. Chápu-li dobře, ta se vypočítává z odhadní ceny nemovitosti. Připadá mi nefér, abych platila polovinu z procent vypočítaných z celkové ceny nemovitosti - procentuálně mi pak ona částka z mého podílu udělá samozřejmě mnohem víc. To je ale můj "pocit neférovosti", nevím, jak se k tomu staví právo. Ptám se tedy, zda o tom někdo prosím nevíte víc.
Modelově: Nemovitost odhad milion, já mám podíl 25 %. Převodní daň 4 % = 40 000. Podle mě bych se na ní měla podílet 25 %, tj. deseti tisíci. Bojím se ale, aby protistrana nepřišla s tím, že musím zaplatit celou polovinu. Co na to právo, prosím, tušíte někdo?
Děkuji,
Pů
V případě podílových spoluvlastníků je každý spoluvlastník samostatným poplatníkem a daň platí podle velikosti svého spoluvlastnického podílu.
Pokud vás zajímá o co opřít toto tvrzení, tak je to Předpis č. 340/2013 Sb. - Zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, §2 odst.1 písm.c)
doplněno 26.01.14 21:28:Dříve tuto problematiku řešil zák. č. 357/1992 Sb.,o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí. Ten však byl ke dni 1.1.2014 zrušen a nahradilo jej zmíněné Zákonné opatření Senátu, text však zůstal obdobný.
Takže platí moje "domněnka o férovosti", no to jsem ani nečekala... To je dobrá zpráva, děkuji moc. A děkuji také za odkaz na Předpis - přesně to jsem potřebovala. Nechci vzývat nic ošklivého, tak snad to nakonec nebudu potřebovat a domluvíme se rozumně, ale je lepší být připraven... Děkuji.
doplněno 26.01.14 21:39:Bezva, díky za upřesnění.
Dokonce se můžete v kupní smlouvě dohodnout, že daň z nabytí nemovitých věcí zaplatí nabyvatel (kupující) a pak nemusíte platit vůbec nic.
Dovoluje to par. 1, odst. 1 a výše uvedeného zákonného opatření:
"Poplatníkem daně z nabytí nemovitých věcí je převodce vlastnického práva k nemovité věci, jde-li o nabytí vlastnického práva koupí nebo směnou a převodce a nabyvatel se v kupní nebo směnné smlouvě nedohodnou, že poplatníkem je nabyvatel"-
No, pochybuji, že by kupující byl ochoten platit něco, co vyloženě nemusí - to bychom asi museli byt nabídnout za nějakou extrémně výhodnou cenu, což se nám samozřejmě nechce Ale je dobré to vědět, díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.