Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závět sepsání vs vydědění

Od: nikolas777 odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer. Ctěl bych sepsat na přítelkyni závět. Jsem rozvedený a nepřeji si aby 2 synové a bývalá manželka co mám nabytého byt auto a jiné jim nepřipadlo nic. Jak to udělat a jaký polatek zaplatím za služby stím spojené.Chtěl bych získat tímto pokud se se mnou něco stane aby přítelkyni synové nevystěhovali z mého bytu kde nemá přítelkyně trvalé bydliště a jiné problémy stím související. Děkuji.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xixi*
hodnocení

3x
Vaše děti jsou tzv. neopomenutelní dědicové a na dědictví jim vzniká právní nárok. Bývalá manželka na dědictví nárok nemá. Pokud nechcete, aby vaši potomci dědili, musíte je tzv. vydědit, to ale není jen tak, musíte k tomu mít důvod. Projděte si na internetu různé články, namátkou třeba epravo.cz/... Případně se spojte s notářem a on vám tuto problematiku vysvětlí nejlépe.doplněno 26.01.14 18:19: Omlouvám se, ten odkaz je starý. Ale i v novém zákoníku je tzv. neopominutelný dědic.Také v této části dědického zákona se v novém občanském zákoníku setkáváme s novým výrazem. Od 1.1. 2014 se už nepoužívá termín neopomenutelný dědic, ale nepominutelný dědic. Označují se tak potomci zesnulého, kteří musí podle zákona dostat svůj povinný díl z pozůstalosti, a to i v případě, že nebyly uvedeni v závěti. Výjimkou jsou vydědění potomci zůstavitele. Nedědí-li zůstavitelovy děti, tento díl připadá jejich dětem.Nový občanský zákoník dále přináší změny pro zůstavitele. Svým potomkům může nyní odkázat méně, ovšem musí to být minimálně tři čtvrtiny ze zákonem daného podílu v případěnezletilého dědice a minimálně čtvrtina v případě dědice zletilého. Pokud se dědic dědictví zřekne, nebo je zůstavitelem vyděděn, jeho právo na povinný díl zaniká. Podíly pro další dědice se ale vypočítávají i s ním, jako by z dědického práva nebyl vyloučen.
To bývalo. Teď už platí nový OZ a tam může určit za dědice koho chce. Ještě to ale promyslete. Krev není voda a to vám fakt tak ublížili oba dva, že nic nedostanou. Není to jen porozvodový vztek a truc?
lidus*

Závěť bych rozhodně sepisovala u notáře, jen tak se vyvarujete spousty chyb. Neopomenuteln dědic platí i v novém OZ.

Za nepominutelné dědice dnes zákon považuje potomky zemřelého, zároveň u dědických podílů rozlišuje mezi zletilými i nezletilými. Nepominutelný dědic nemůže být z dědictví vyloučen. Vždycky má právo na určitý podíl z pozůstalosti. I když sepíšete závěť, ve které budete chtít jeho práva zkrátit, máte smůlu: nezletilý potomek musí dostat tolik, kolik činí jeho dědický podíl ze závěti. Dospělý potomek nesmí být v dědictví zkrácen víc než na polovinu svého dědického podílu ze zákona.

Zdroj: penize.cz/...

doplněno 26.01.14 18:31:

Máte pravdu xixi a opět než jsem to já našla...fakt neopisuju.

vladaj

Není to tak úplně pravda-viz xixi.

Teď už platí nový OZ a tam může určit za dědice koho chce

plus mínus autobus.

hodnocení

3x

V podstatě je to zodpovězeno (xixi, bruno), já bych jen dodal další důvod pro sepsání před notářem. Notář závěť zaregistruje, takže následně se nemůže stát, že se nenajde nebo dokonce že ji najde nějaký potenciální dědic, který se bude cítit poškozen a závěť zničí.

hodnocení

2x

Nedělala bych to. S manželkou jste sice rozvedený, ale co ty děti? Vy jste je přece zplodil, myslím, že by si dědit zasloužily. Na svět jste je přivedl Vy, z Vašeho rozhodnutí a tak pokud něco máte, měly by děti dědit.

Zatím jste asi celý roztančený, zbavil jste se bejvalky, je tu přítelkyně - ale má to háček: přítelkyně může být po zbytek života vaše, ale také nemusí.

Ale Ty děti Vaše budou za každé situace, nikdo Vám je neodpáře. Nevím,kolik je Vám let, že chcete dělat opatření okolo závěti, ale je fakt, že si tím navždy zavřete vrátka ke svým dětem. Chováte se k nim, jako k cizím, budou se zřejmě tak chovat i ony. A až budete v nemocnici, či třeba na stará kolena někde v ústavu,"Vaše krev" za Vámi asi těžko přijde.

Jsem vcelku spokojeně vdaná 39 let. I kdyby z nějaké situace došlo k tomu, že bych osaměla a našla si přítele, vždycky bych pamatovala především na své děti. Počítala bych s nimi daleko víc, nic mi neudělaly, jsou odmalička moje, než nějaký Fanouš či Tonouš, kterého znám 3 roky a který se o získání mého majetku nijak nezasloužil. Nemám pravdu? Jaga.

uska*

Částečně máte pravdu. ALE jsou i tací zletilí, výdělečně činní potomci, kteří třeba za 20 let nemají na poslání pohlednice k svátku, k vánocům, prostě nezájem. Že by se zeptali na zdravotní stav - ani náhodou. Kolikrát přítelkyně pomůže v nemoci daleko více jak potomci. Jenže jak děti svolá notář, tak se derou hlava nehlava o dědictví. Co si o tom myslet? Je to správné? Myslím, že ne.

Souhlasím s oběma. To, co popisuje Uska, jsou právě ty případy, kdy lze v souladu se zákonem dosáhnout vydědění.

Jinak @zavinac má taky pravdu, ale má pravdu i v tom, že záleží na tom, zda přítelkyni věřéte (a spíš ještě na tomzda tu důvěru nezklame, ale to chce křišťálovou kouli). Na okraj: vydědění lze zrušit, ale s darováním je to složitější.

xixi*

pokud se děti třeba těch 20let nezajímají, je to důvod je vydědit

hodnocení

1x

Jedinou správnou odpověď napsal(a) xixi v druhé části odpovědi. Také vám doporučuji využít služeb notáře. Mohlo by se totiž stát, že závěť bude v některých částech nebo i celá neplatná. Odměna notáře je stanovena vyhláškou Ministerstva spravedlnosti; za sepsání závěti je určena částka 1500 Kč.

buss
hodnocení

0x

Jen tak nelze, nastudujte si OZ od § 1475.

hodnocení

0x

je jediná možnost..aby děti ¨nedědili,to napsat vše za života přítelkyni,,jedině tak se tomu vyhnete.Ale to záleží na vás,jestli přítelkyni věříte a budete figurovat jako břemeno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]