Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet splátky hypotéky

Od: tracy* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den. Mám dotaz, jak se vypočítává splátka hypotéky. Chci si vzít 800 000 na 30 let, úroky 5,19%. Z čeho jsou těch 5,19%? Já to počítala několikrát a splátka 4624(z hypotečního kalkulátoru na netu) mi ne a ne vyjít. Prosím, poraďte.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarmik*
hodnocení

1x

Ohledně splátky: splátka není samozřejmě jen úrok, ale je to i úmor, tzn. vedle úroků každý měsíc splatíte kousek jistiny.

Na okraj:

- Nejsem úvěrář, ale úvěr na 30 let mi připadá jako čiré zoufalství, neboť snížení splátky oproti 20 letům je malinké, zato nárůst celkově zaplacené sumy velký.

- Pokud jsou pro Vás podstatné i malé rozdíly ve splátce, tak vězte (jak už tu psala předřečnice), že náklady hypotéky jsou skutečně vyšší než úroky (poplatek za vedení účtu není vůbec zanedbatelný), bohužel - nevím proč - se u hypoték RPSN nikde neuvádí. Respektive vím proč, ale je to prostě obchodní trik. Ale třeba u úvěru ze stavebního spoření (kde ta úroková sazba je naprosto fiktivní, pokud máte překlenovací úvěr), tak přinejmenším mi u lišky bez řečí RPSN sdělili.

- Závěrem dodávám osobní zkušenost, že úvěr na věc, která nevydělává je z hlediska životního pocitu hnus. Bydlení se zpravidla uvádí jako jediná výjimka, kdy má smysl se zadlužit kvůli spotřebě - ale stejně je ten dluh hnus. Hrálo to u mě roli, že jsem se rozhodl po dvou a půl letech od postavení prodat novej dům našich snů a šli jsme do skromnějšího bytu, zato už skoro bez dluhů.

camelot*
hodnocení

0x

Ahoj. 5,19 procent je z celkove castky. Tim jak postupne snizujes dluh, tim se snizuje urok ze ktereho se vypocitava.

Camelot

celp*
hodnocení

0x

Výpočet je trochu složitější.Informujte se přímo u poskytovatele.Ale 800 000 na 30 let nevím.Uvědomte si,že splatíte mnohem víc než o 5,19%.

camelot*

Tak na vypoctu neni moc sloziteho nic ;). Urok, ktery je napriklad 5.19 je stale vyborny. Prumer je myslim nekde okolo 5.8 procenta. Ano, za tricet let preplatite zhruba jednou takovou castku, na druhou stranu, pokud nemate ve svem okoli cloveka, ktery by Vam jen tak pujcil, co na plat. Idealnejsi by bylo si takovou castku pujcit na kratsi dobu, pripadne zalozit si stavebko.

Ale to uz Vam podsouvam neco, o cem nevim. Tak mejte se pekne:).

Camelot

lm®

Nejsem odborník,ale četla jsem jsem ,že mnohem důležiější než informace o úrokové sazbě bývají malými písmenky napsané kdesi v rohu info o RPSN -roční procentní náklady -zahrňují vše ,co zaplatíte od poplatků za uzavření půjčky , popl. za vedení účtu,provize zprostředkovatelům atd.Třeba v tom je ten zakopaný pes.

Půjčku dobře rozmyslet,v dnešní době raději i pojistit proti ztrátě zaměstnání i nemoci .¨-nikdy nevíte.30 let je velmi dlouhá doba,nevíte co se stane.

Ani nevíte jak aktuální a citlivé téma to je.Byla jsem v pátek na pohřbu - kamarád zemřel na infarkt 42 let,taky splácí hypotéku,naštěstí byl pojištěný.I tak je to hrůza.Hlavně si půjčte v bance.

camelot*

Rocni procentualni sazba nakladu /RPSN/ je skutecne dulezity udaj. Nicmene, predpokladam, ze zadavatelka ma na mysli ne klasicky spotrebitelsky uver, ale hypotecni uver. Tam je jasne dana urokova sazba a fixace a z techto dvou udaju se vypocte mesicni splatka. Pochopitelne vse je pocitano z castky, kterou si chcete pujcovat. Napriklad onech 800 tisic.

Rozhodne bych doporucoval cely uver pojistit, ponevadz jak zde bylo psano Im, skutecne 30 let je dlouha doba. A chcete byt v pohode ;). Nemit uver pojisten, by bylo zbytecne trapeni. Mejte skvely den :).

Camelot

katerina*
hodnocení

0x

nejdříve si poležte otázku jestli na to máte a jestli vám takovou sumu půjčí. bohužel při odchodu jsem musela papíry odevzdat, ale na vypočet a na výši splátky bych si vzpoměla. Váš příjem + příjem partnera =? odpočitatelné částky jsou určené 1 dítě - 2000,- 2 děti - 4000,- atd. pak odečíst splátky co již splácíte, odečíst minimum na vás to je 1200,- + manžel nebo přítel - 1200,- u každé společnosti se liší, odečíst náklady na dopravu nájem atd. min je 1500,-. Potvrzení o příjmech nesmí být starší než 30 dní vaše a vašeho manžela. Doporučím Vám jednu pani a společnost která s lidmi dobře zachází i v neschopnosti splácet Společnost se jmenuje SMART hypo jejich stránky najdete i na internetu. Paní zahrádková 585 204 777, 774 420 592 pomůže poradí.

doplněno 15.04.09 12:23:

Jejich stránky jsou www.smartuver.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]