Nejste přihlášen/a.
Pěknou sobotu,
mám takový problém. Žiju už nějaký ten pátek v Londýně a samozřejmě se najde spousta "kamarádů", kteří se chtějí vydat do Londýna a ušetřit za ubytování (které je tu opravdu velmi drahé), tak se snaží skoro všemi dostupnými prostředky nakýblovat ke mně. Pokud to byli kamarádi, nemám problém, ale pokud lidi, který jsem deset let neviděla a najednou se ozvou, tak mi to celkem uráží.
Jeden rodinnej známej, kterého jsem nemohla odmítnout, mi požádal, zda by u mě mohl přespat. Přespání = jedna noc. Má přiletět v pondělí, nyní mi ale řekl, že zůstane až do pátku. A ne pouze jeden den a už začal - "Máš doma tohle?" "A máš tamto?" "Potřebuju si vytisknout letenky" (ty si může snad vytisknout už v ČR ne?) "A jak se dostaneme tam a jak tamhle?" ..zasypává mi otázkama. Vystartovala jsem, že teda nejsem hotel ani průvodkyně a že tu nežiju v luxusu, aby si myslel, že ho budu hostit, vyvářet a provázet po památkách.
On se ještě urazil, že jsem nepříjemná, chtěla jsem, aby mi přivezl z Čech nějaké věci od mamky, ale to byl problém, že toho má moc v práci a nemá čas se s ní spojit a že má jen kabinové zavazadlo a ne kufr a kdesi cosi. Je mi jasné, že ho ani nenapadne se mi "nějak odvděčit", že u mě bude týden vegetovat. Jsem strašně naštvaná, že jsem ho neposlala do háje rovnou. Ani se nezeptal jestli si má vzít spacák nebo tak něco, protože ke mně do postele teda rozhodně nevleze!
Možná je má reakce přehnaná, ale vadí mi, jak se z toho snaží vytěžit co nejvíc a uskrblit a přiživit se na mně. Jedna noc v Londýně se nejlevněji dá sehnat za 30 liber a to teda rozhodně ne luxus a ne v centru. Což za 5 nocí je více jak 5000,-.
Napadlo mi, že bych ho teda aspoň požádala, ať mi koupí na letišti karton cigaret. Ale jsem si jistá, že on si je nechá zaplatit, napadá vás jak ho obejít nebo tak? Nebo jiný způsob jak ho v tom trochu vykoupat? Asi jsem se nevyjádřila úplně správně, ale doufám, že trochu chápete o co mi jde...
Asertivita a umění říkat NE, to je to co potřebujete. Prostě mu řekněte, já bych ráda ale... odjíždím v té době a bude tu bydlet kamarádka nebo ten kdo mi byt pronajímá, má podmínku, že zde nikdo nepřespí. No a když ho přece jen ubytovat chcete, řekněte si o část nákladů na bydlení. Rodičům zakažte aby vám nocležníky posílali. Pokud máte špatné svědomí, že už jste řekla ANO, tak to jaště naposledy vydržte. Hezký den.
Dobrý den do Londýna.Já tedy nevím, ale přece se říká: na hrubý pytel hrubá záplata,takže bych mu napsala nebo zavolala, že nejste ubytovací zařízení a že máte sama všeho tak akorát a nemáte čas ani prostředky se starat o návštěvy.Prostě to tak je, je to skutečnost, na kterou by váš známý měl mit ohled...Někdy musí člověk jednat asertivně, taková je doba alidé kolem nás...Mějte se tam hezky...
Tak zase když už jsem mu na to jednou kývla a má letenky, tak mi přijde moc kruté to ani ne dva dny před příletem zrušit a nechat ho ve štychu. Jsem takovej ťunťa v tomhle. Ale máte pravdu, že tohle by bylo asi nejlepší řešení. Děkuji za názor.
otázka jak moc to je dobrej kamarád? Být to můj opravdu dobrý kamarád, tak po něm nic nechci a tohle neřeším. pokud máte slušné kamarády, pak ho jistě napadne se s vámi nějakým způsobem vyrovnat nebo nějakým způsobem za tuto pomoc "poděkovat"
Dobrý den, jestli na něm není nějak zavislá vaše rodina v ČR tak mu to řekněte na rovnu, že ho ubytovat nechcete, at si sežene hotel. Jasně a stručně. Když on je tak drzý a vymýšlí jak z vás vytěžit co nejvíc, aby ho to nic nestálo, tak dokud je čas mu zavolejte, že jste se rozhodla, že už nikoho ubytovávat nebudete včetně jeho a nazdar.
U rodičů bych se poptala, jak vlastně rodinné přátelství vzniklo. Teoreticky se v minulosti mohlo stát něco, o čem sama nevíte, ale za co je pánovi rodina hodně nebo málo zavázaná. A pán si te´d odměnu za nějakou svou dřívější pomoc vybírá u vás. V tom případě je možné nad tím povzdechnout, pána přestat nazývat rodinným přítelem, ale jistou vstřícnost projevit.
Pokud je to jen a jen snaha ušetřit vlastní peníze, pak bych se nerozpakovala mu otevřeně říct, že očekávate nějakou peněžní kompenzaci. Ne v plné výši, ale poloviční určitě. Ale třeba vás překvapí a přiveze pěkný dárek.
Myslím, že teď už to nemá cenu to řešit, za pár dní ho tam máte, možná naznačit, že např od středy jedete na pracovní cestu někam - že pak si musí sehnat náhradní bydlení, že jste nepočítala,že tam zůstane tak dlouho. Ale upřímně nevidím jakýkoliv problém, nechat známého pár dní přespat - určitě nebude vedne v noci navezený u Vás. Já takhle hostila osmičlenou rodinu známých - to byl teprve záhul .
Ahoj.pokud se ti ozyvaji nejaci znami z dob davno uplynulych, tak ty opravdu odmitej rovnou.to je jako kdyby chtel u me prespat soused, kteryho vidim jednou za cas... no a s rodinnymi znamymi.zadny stryc, bratrsnec atd? No tak to zalezi na pristupu. Znate se dobre? Protoze pustit si do bytu malo blizkeho cloveka by pro me bylo na noc hodne neprijemne.
No ale kdyz uz jsi mu to slibila.Předpokládám ze tam pracujes.takze chodis domu v urcitou hodinu.tak se bude muset zaridit.klice od bytu bych mu nedavala.hlavne rozhodne nic neplat, pokud je aspoň trochu slusny, tak nejake potraviny nakoupi, a nějak te odmeni, i kdyby vinem...ovsem alespon ze slušnosti by se mel zeptat.
A kdyz ne?
Bude to posledni radoby "znamy", ktereho ubytujes.vim jak je tezke rikat ne, v dnesni dobe tech vycuranku nutnost.
To mě by tedy vytočilo a napsal bych mu, že jsaem se právě od doktora dozvěděl že musím do nemocnice na pár dní na pozorování s podezřením na...bla ...bla. Nebo nečekaná pracovní cesta by se nemohla konat? Nebo sorry, ale právě jsem se dozvěděla od přítele, že zaplatil společný třídenní výlet ... někam a zpět
Asi bych mu řekla , že můj pronajímatel požaduje za ubytování dalšího člověka v bytě peníze . Za jednu noc nic a za další noci XXX peněz a že Vám je musí poslat na účet ještě před příjezdem.No a uvidíte reakci . Pokud si neudělá čas Vám dovézt věci z čech , tak je to jen vyžírka a na ty se musí tvrdě.
úplně normální. To co v dotazu popisujete, není nic jiného, než druh lakoty. Máte lidi, kteří se tváří jako nejlepší kamarádi když vás potřebují a můžou nějak využít. Když vás nepotřebují, pak pro vás nehnou prstem.
Radím : Nenechte sebou manipulovat. Naučte se tyhle týpky rozpoznávat a natvrdo odmítat. Soucit je sice pěkná vlastnost, ale nedovolte, aby někdo použil váš soucit proti vám a ve svůj prospěch.
dobrý slunečný den od nás ze severu , kde je -13 st. Mariek úplně vás chápu co se týká ubytovámí tak zvan. kamarádů. Moje dcera žije 15 let na Floridě a toto řešila již mnohokrát. Místo na ubytování sice má , ale udělat ze svého domu ubytovnu a závodku to teda né. Vy požádáte někoho kdo vás v příštích dnech míní omezovat a využívat , aby vám něco přivezl od maminky a on místo aby byl rád že vám na oplátku v něčem vyhoví, tak se vymlouvá že to nejde? tak milej drahej bydlet u mne taky nejde a šmytec. Nenechejte se využívat a budte tvrdá. Slušný člověk by si to nedovolil a né si klást ještě podmínky.Jedena dvojice z čech se rozhodla že si udělá dovolenou dva týdny na Floridě a přes dceřinu kamarádku se rozhodla bydlet u dcery , pujčit si její auto a snídaní a večeří po návratu taky neodmítnout. Zeptat se zdali něco nechce ze své domoviny přivézt tak to je ani nenapadlo.Manžel dcery nechápal a po týdnu jejich chování a sprosté využívání je vypoklonkoval. Navíc oni kteří jsou na pořádek a návštěva to nerespektovala , tím se jejich odchod umocnil a museli si najít hotel. Od té doby pouze příbuzní a dobří přátelé.Ani poděkovat neuměli. jo za dobrotu na žebrotu. Ještě jim rozbili lampu a ani se nepokoušeli ji zpravit. Některé chování lidí je pro mne nepochopitelné. Nedejte se ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.