Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družka a byt v osobním vlastnictví

Od: pepe1* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu v osobním vlastnictví a žiji společně se svojí družkou a synem.Byt jsem koupil já, je psaný pouze na mě, ale v případě úmrtí bych chtěl, aby v něm mohla moje družka důstojně dožít a nehrozilo jí ze strany mého syna vystěhování či jiné obstrukce, protože on bude jediný dědic. Kde bych to našel v novém občanském zákoníku? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Byt je ve vašem vlastnictví, osobní padlo s komunisty. V OZ máte Dědické právo. Nejlépe bude to co chcete ošetřt sepsat u notáře.

stirecek*
hodnocení

0x

Ožeň se a nemusíš to řešit.

zepe*

přesně tak jsem to vyřešil také :) a kdyby nastal po tom problem s manželstvím stále byt zůstane vám a po smrti dítěti

notarskaporadna
hodnocení

0x

Máte celou řadu možností. Jak již zde někdo navrhoval, můžete se oženit, nebo zajít za notářem a udělat tzv. pořízení pro případ smrti - což může být buď sepsání závěti nebo uzavření dědické smlouvy. Také by se mohl syn zříci dědictví - k tomu je potřeba rovněž smlouva notářským zápisem. Pokud sepíšete závěž ve prospěch družky a na syna v ní nebudete pamatovat, syn by mohl uplatnit nárok nepominutelného dědice, který činí 1/4 zákonného dědického podílu. Pokud byste chtěl, aby syn i přítelkyně dědili stejným dílem (jakoby tomu bylo v manželství), můžete v závěti určit oba za dědice a stanovit, že každý bude dědit 1/2 majetku. Můžete také zavázat syna příkazem, aby nechal přítelkyni v bytě bydlet. Poraďte se s notářem. Za sepsání závěti zaplatíte 1500 Kč + 300 Kč za záznam do centrálního registru závětí. K tomu ještě DPH 21%. Teoreticky můžete sepsat závěť i sám vlastní rukou a vlastnoručně podepsat. Každopádně to chce se poradit s odborníkem nebo to alespoň nastudovat na webu, článků najdete hodně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]