Nejste přihlášen/a.
Dobry den,prosim radu,jsem OSVC a zjistila sem ze nez pujdu na materskou tak musim si pripojistit na nemocenskou..Je to pravda?Duchodove si platim,chci se zeptat jak dlouho musim si tu nemecenskou platit pred materskou a kolik asi to bude at mam narok na materskou.Prosim kdo se v tom vyzna at mi poradi..Jsem cizinka dekuji.
Peněžitá pomoc v mateřství (PPM) je dávkou nemocenského pojištění. Tzn., že pokud byste si (pro OSVČ dobrovolné) nemocenské pojištění neplatila, nesplnila byste podmínky pro přiznání PPM.
První podmínkou je účast na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních 2 letech, z toho minimálně 180 kalendářních dnů v posledním roce před nástupem na PPM.
Výši nemocenského pojištění si OSVČ určuje sama. Pozor, výši nemocenského pojištění musí odpovídat i důchodové pojištění. (Platíte-li důchodové pojištění v minimální výši, nelze platit vyšší nemocenské pojištění.)
------- Odkazy:
doplněno 24.01.14 16:18:Do 31. prosince 2013 mohly být nemocenského pojištění účastny pouze OSVČ hlavní. Od ledna 2014 se mohou k nemocenskému pojištění přihlásit i OSVČ vedlejší, a to i v případě, že v předchozích letech neplatily sociální pojištění (měly nízký zisk).
------- Změny v nem. poji/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.