Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Již jednou jsem psal ohledně dohody o provedeni práce když jsem evidovaný na uřadu práce a pobírám dávky v nezaměstnanosti. Bylo mi odepáno že nedostanu nic když si něco přivydělám není to pravda. Dále mi řekli na uřadu práce pokud překročím dávku 4250kč tak nedostanu žádnou podporu to ano. Na uřadu práce mi taky řekli že ty dny co budu pracovat že se mi podpora pozastavuje. Měl jsem výdělek na dohodu 1440kč. Ale přišla mi podpora ale o částku 1440kč menší.Proč mi tato částka nebyla přičtena? Jak to všechno vubec je nerozumím? Děkuji.
Gusto, zřejmě "Váš"ÚP dělá chybu: Správně by Vám podporu neměl vyplatit, protože od roku 2011 není možný souběh podpory v nezaměstnanosti a přivýdělku v nekolidujícím zaměstnání.
Uchazeči, který vykonává nekolidující zaměstnání, v době výkonu tohoto zaměstnání nenáleží podpora v nezaměstnanosti. Podpora se začne znovu vyplácet až po skončení tohoto zaměstnání.
Nevěříte-li mi/nám, ověřte si to v zákoně o zaměstnanosti!
------- Viz: Nárok na podporu /... (zákon o zaměstnanosti, § 39, odst. 2 písm. d)
Nekolidující zamě/... (zákon o zaměstnanosti, § 25, odst. 3 písm. b)
-------
Něco jiného by byla výplata dávek státní sociální podpory nebo pomoci v hmotné nouzi, do níž se samozřejmě výdělek z nekolidujícího zaměstnání započte.
Pro přiznání výše uvedených dávek se započítávají všechny dosažené příjmy, takže dávky pak jsou nižší.
doplněno 24.01.14 15:33:Čtu si Váš dotaz znovu a opravdu to vypadá, že si "Váš"ÚP vysvětluje zákon po svém.
V době evidence na ÚP smí uchazeč vykonávat pouze tzv. nekolidující zaměstnání v rozsahu max. 20 hodin týdně a s odměnou max. do poloviny minimální mzdy (do 4.250 Kč).
Pokud by Váš výdělek z nekolidujícího zaměstnání překročil polovinu minimální mzdy, musel by Vás ÚP vyřadit z evidence uchazečů o zaměstnání, a to zpětně od začátku měsíce, v němž byl vyšší příjem.
Proto doporučuji si výši odměny hlídat a pokud by měla být některý měsíc vyšší, dohodnout se se zaměstnavatelem o doplacení později.
Tzn., že byste samozřejmě neobdržel podporu, ale navíc byste si za ten měsíc musel sám zaplatit zdravotní pojištění.
Hned další den byste se mohl znovu zaevidovat, ale za ten předchozí měsíc byste musel zaplatit zdravotní pojištění.
-------
Vše najdete v zákoně o zaměstnanosti (viz odkazy výše).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.