Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost přiznání inv.důchodu zaměstnavateli

Od: martusena* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Chci se zeptat,jestli musím zaměstanavateli přiznat,že jsem zařazena do 1.stupně invalidního důchodu,pokud mi můj zdravotní stav nebrání toto zaměstnání vykonávat?

Děkuji za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zaměstnavateli jste povinna tuto skutečnost nahlásit, protože zaměstnavatel je povinen vést evidenci o zaměstnávání osob se zdravotním omezením. Zaměstnavatel je povinen hlásit každoročně příslušnému úřadu práce plnění povinného podílu osob se zdravotním postižením. Nehledě na to, že si po podpisu prohlášení k dani můžete při pobírání invalidního důchodu 1. stupně uplatnit slevu ze základu daně 210 Kč měsíčně.

martusena*

Dobrý den.Děkuji za odpověď,ale toto všechno vím..Uplatňovat vrácení daní nechci..a zaměstnavatel mě dopdosud zaměstnává jako zdravého člověka,jelikož mi mé postižení absolutně nebrání ve výkonu práce..

Má otázka zní poněkud jinak Jestli existuje nějaký striktní zákon,který mi nařizuje,že MUSÍM zaměstnavateli přiznat skutečnost,že jsem invalidní 1.stupně?Kromě toho,že zaměstnaavtel uplatňuje slevy na daních,za každého takového invalidního jedince a že já si mohu žádat slevy..které nechci..

Mně nezajímají práva a povinnosti zaměstnavatele ale ZAMĚSTNANCE?

Zajímá mě nějaký zákon či paragraf,kde bych toto našla.Mám totiž pocit,že z invalidního člověka má prospěch pouze právě zaměstnavatel, ale zaměstnanec de-facto ztrácí,pokud to nebrání při výkonu práce raději to přiznávat nechci.

stirecek*

Ještě jsem nepotkal člověka, který by nechtěl 2520Kč ročně. No ale hlavně, že zaměstnavatel nic nemá! Práva a povinnosti zaměstnance najdete v zákoníku práce...

iz*
hodnocení

0x

Zaměstnanec je povinen zaměstnavatele o všem informovat pravdivě, a to včetně zdravotního stavu. Nebudete-li zaměstnavatele informovat, připravíte nepříjemnosti zaměstnavateli i sobě.

gksv
hodnocení

0x

No to znám. Jakmile jsem to zaměstnavateli ohlásil, tak mi řekl že mě nepotřebuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]