Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alzheimer, opatrovník a dědictví

Od: fortik odpovědí: 7 změna:

Moje maminka na konci března ovdověla. Od února je umístěna v psychiatrické léčebně s diagnózou alzeimrova choroba III. stupně. Ze zdravotních důvodů se nemůže účastnit jednání (momentálně při pozůstalosti) a neumí se už ani podepsat. Vlastnila s tatínkem byt a garáž. Lékař doporučil zbavit ji svéprávnosti dřív, než bude řízení pozůstalosti zahájeno. 1. Koho, kde a jak konkrétně mám žádat, když se chci stát maminčiným opatrovníkem? (a jaká budou moje práva a povinnosti) 2. Jaké mají být moje první kroky v záležitosti pozůstalosti.
Děkuji předem za vyčerpávající odpovědi.
Lucka

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

1x

To spíše ne. Zkuste podat ještě návrh na ustanovení opatrovníka podle § 29 občanského zákoníku. Podejte to současně s návrhem na zbavení způsobilosti k právním úkonům ( současně, ale zvlášť - na jiných papírech - bude to jiný spis) a napište tam, že jste podala už návrh na zbavení, ale že k ochraně matčiných zájmů a vyřízení dědictví potřebujete být jejím opatrovníkem již teď a že navrhujete, abyste byla ustanovena opatrovníkem do právní moci rozhodnutí o zbavení způsobilosti k právním úkonům matky. To by mělo být rychlé. Také k tomu přiložte lékařskou zprávu.

doplněno 14.04.09 10:10:

Ještě k vašemu dotazu shora, dědické řízení začne i bez vaší iniciativy, pozve si vás notář v rámci předběžného šetření, první koho zve je vypravitel pohřbu, je dobré, když ten s sebou přivede i ostatní v úvahu přicházející dědice, závět apod.

lidka*

Díky martini za upřesnění a přeji hezký den! *slunce*

lidka*
hodnocení

0x

zbynekmlcoch.cz/...

Zde máte vzor i povídání o zbavení svéprávnosti. Snad Vám to trochu pomůže ve Vaší současné těžké době.

doplněno 12.04.09 12:19:

Projednávání dědictví je formální název procesu, který vedou orgány činné v dědickém řízení. Popudem pro zahájení řízení je úmrtní list vystavený matrikou a zaslaný věcně a místně příslušnému soudu. Soud pověří notáře, aby jako soudní komisař vedl řízení o dědictví.

Z vlastní zkušenosti vím, že nejprve jsem dostala předvolánku k soudu. Zde jsem předběžně uvedla, kdo by měl být účastníkem dědického řízení, předběžný rozsah majetku a další informace k dědickému řízení (např. závěť). Potom soud určil notářku, která a námi projednala způsob a rozsah dědictví.

fortik
hodnocení

Děkuji za Vaše odpovědi. Ten v zor se bude urcitě hodit. Jinak co se týká úmrtního listu: tatínek zemřel v nemocnici, takže nemocnice dává vědět na matriku a ta potom sama zasílá umrtní list na soud? a nebo to budeme muset vyřídit s bratrem sami?

A jestli jsem pochopila správně, pak už se o nic nemusíme starat? - Tím myslím, že iniciativa bude na traně soudu a posléze notáře?

Předem díky za odpověď. Lucka

lidka*

Váš případ je komplikovanější v tom, že Vaše maminka se nemůže o nic postarat - naopak. Takže v tomto případě i jak doporučuje martini - neprodleně podejte na soud žádost ohledně zbavení způsobilosti maminky a současně si vyžádejte informaci ohledně dědického řízení. Nevím jestli je to možné, ale zkuste požádat o odložení dědického řízení do doby ustanovení opatrovníka. Bylo by dobré, kdyby s Vámi na soud došel i bratr, který bude druhým dědicem a který by současně s Vámi o odklad požádal. Aby na soudě viděli shodu Vás obou a nehledali v tom zbytečně nějaký úmysl. Budete mít sebou i lékařskou zprávu o zdravotním stavu Vaší maminky, což doloží i oprávněnost žádosti o odklad. Třeba k tomu ještě někdo poradí. Já nejsem právnička, ale vycházím z nedávných zkušenosti při dědickém řízení. U nás se dědické řízení protáhlo skoro na půl roku, ale to bylo tím, že jsem požádala o delegaci do místa mého bydliště, abych nemusela jezdit k soudu podle příslušnosti matky. A neteře s tím souhlasily. Takže Lucko dobré pořízení.

martini*
hodnocení

0x

Podejte k soudu návrh na zbavení způsobilosti k úkonům. Takto to nazvete, napíšete jméno, narození, bydliště matky, popíšete její zdravotní stav, přiložíte zprávu od lékaře a napíšete, že požadujete, aby byla zbavena způsobilosti k právním úkonům. Sebe navrhnete jako opatrovníka. Bude to řízení minimálně na několik měsíců, musí být ustanoven znalec. Rozhodně to neodkládejte, budete muset maminku zastupovat ve spoustě věcí - důchod, žádost o sociální lůžko apod.

fortik
hodnocení

Děkuji za Vaši odpověď. Ještě by mne zajimalo, pokud nastane ta situace, že maminka svéprávnosti jestě zbavena nebude, dá se dědické řízení odročit z důvodu, že probíhá maminčino řízení na její zbavení způsobilosti k úkonům?

Předem díky. Lucka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]