Nejste přihlášen/a.
Máme nezdárnou dceru, která generuje dluhy (nájem, pokuty DP, dluhy ZP, půjčky, je toho mnoho). Dříve jsme pomáhali a část dluhů zaplatili, ale pochopili jsme, že to nemá smysl, protože jeden dluh uhradíme a jinde se objeví jiný. Nyní má 5-leté děcko, vloni se nám náhodou dostala do ruky upomínka z knihovny na jméno vnučky, že nevrátila knihy a musí zaplatit pokutu 500 Kč. Takže svou neodpovědnost začala přenášet už i na svou dceru. Snažili jsme se v knihovně zjistit, jak to je a případně pokutu zaplatit, ale bavit se budou jen s rodiči.
Nejde mi do hlavy, jak je možné, že průkazka v knihovně je psaná na dítě, které v tomto věku snad ani nemůže uzavírat smlouvy tohoto typu (ještě neumí číst) a - jak se zdá - dluh za výpůjčky knih je evidován na dětského čtenáře, byť v tomto věku za své dítě nese odpovědnost rodič? Nevíme, jak máme svou vnučku ochránit, protože se děsíme té budoucnosti, že úderem půlnoci v den jejích 18. narozenin vstoupí do života jako zadlužený člověk s exekutory na krku. Je nějaká obrana?
Dovolím si přidat svůj tip na možné řešení dluhu v knihovně. Existuje i tzv. knihovnická amnestie. Každý rok např. v březnu, protože je to měsíc knihy, je tzv. týden knihoven a dlužníkům je při té příležitosti udílena amnestie _ dluh by byl tudíž odpuštěn. Kdybyste se na tuto možnost v knihovně, kde vázne dluh zeptali, bylo by to třeba řešení konkrétně tohoto problému, o kterém se zmiňujete...
Ted si hrajete na zodpovědnou když jste vychovali nezodpovědnou dceru? Nebo si opravdu myslíte, že tu nezodpovědnost našla na ulici. Nyní už těžko něco vymyslíte, když jste to nedokázali během celého vývoje vaší dcery. A jestli ochráníte vnučku? Na rovinu : NE. zaprve na to nemáte výchovné předpoklady a za druhe ani právní možnosti. Svůj problém zkuste konzultovat na rodina.cz, kde se těmito problémy zabývají primárně. Třeba pochopíte, že to co jste celý život nedokázala na své dceři to nedokážete ani na vnučce, zvláště když není pod vaším výchovným vlivem, ale dcery.
.
p.s. s tou průkazkou do knihovny to jsem se zasmál. Buď jste přehlédla, že registrovaná je dcera a "klient" je vnučka, nebo je to uplná hloupost. Dale je divné, že by Vám v knihovně odmítli přijmout platbu pokuty, i kdybyste byli kdokoli.
fido. Domníváte se, že zodpovědní lidé nemohou mít nezodpovědné děti? Domníváte se, že i velice dobře vychované dítě se časem nemůže naprosto změnit? Potom nevíte vůbec nic o životě!
Sebod : Ano myslím si. někde byla ve výchově chyba. Už Matějíček správně před 30 lety napsal o výchově, že rodiče vždy dělají chyby, žádná výchova není ta správná a hlavně, že za to jak se děti chovají mohou hlavně rodiče.
Já vím, řeknete, že neberu do uvahy party a jiné vlivy, ale part se děti chytají když jsou hlavně doma problémy s výchovou, emocemi a dalšími výchovnými aspekty. .. tady mažu zbytek, neboť jsou to jen odborné kecy ...
Já vím, jsou vyjímky, postižené děti a jinak hendikepované, ale tady se o to nejedná, jinak by tím tazatelka začala. A pak bych poradil opatrovnictví ( například ).
To že si jako rodiče myslíme, že jsou děti dobře vychované neznamená že to tak je. každý si myslíme, že je máme dobře připravené do života a že jsou dobré a hodné.
jediné co je ( tedy většinou), že každý ( aspon trochu zodpovedný) rodič, udělal vše co bylo v jeho silách a dal do toho čas, lásku a cit, ale bohužel jen tolik umu, co sám pochytil ve své původní rodině ( pokud tedy na sobě nezapracoval).
To tazatelce nepředhazuji. Zduraznuji, že chyby které udělala na dceři nezmění a neodbourá na vnučce. musí působit hlavně na dceru,a le tam už bude výsledek nulový. To, že by výchovu odflákla, jsem ani nenaznačil. jen že to nedokázala.
Za to se na ní nikdo nemůže zlobit, protože dělala to co bylo v jejich silach ( tomu plně věřím )
Fido nastuduji "Matějíčka" , Aldorfovou, Pekařovou, Kopřivu a nevím koho z těch moudrých ještě, vezmu to přez dětskou psychologii, psychologii výchovy a po 30ti letech zjistím, že někde asi byla chyba a celá moje výchova podle knihy jde do kytek. Chápu, děláte co děláte, studujete co studujete a učíte se na státnice, teorie je ale jedna věc a život je ta druhá. Přeji vám, aby vaše děti byly vychované nejlépe metodikou Matějíčka a aby jste se po pár letech nemusel divit, že to podle knihy nějak nevyšlo. Váš příspěvek mě vytočil.
Lidus: vypíchl jsem tvrzení Matějíčka, které zastává valná čast psychologů. Ale asi jsou to hlupáci, neboť se nespoléhají na poradte.cz Ohledně výchovy podle Matějíčka jsem nenapsal ani slovo a taky bych to nedoporučoval. Nevím co má s výchovou společné Kopřiva, ale mám pocit, že to trochu mícháš dohromady. Děti vychovávám podle životní situace "co den přinese" ne podle knih. To bychom byli chudáci všichni. A "Ano", pokud si při porodu rodiče uvědomí, že krom sexuálních hrátek a pišvoření s dětičkami je na nich celá výchova, pokud drží spolu, nepodráží se, táhnou za jeden provaz, tak ano za 20 let můžou konstatovat zda to bylo či nebylo dobrý. Nedej bože dělat výchovu podle knížek. To co tady píšu není ani slovo z knih ( krom výkladu práva )
Musím se tazatelky zastat. Mám známou, má 2 dospělé dcery. Vychovávala obě naprosto stejně. Přesto je jedna z nich zadlužená po uši (taky to pravděpodobně v budoucnosti odskáče i její nyní šestiletý syn) a druhá je přímo vzor v hospodaření s penězi. Prostě co kus, to originál. Ono to s tou výchovou není tak jednodnoznačné.
doplněno 23.01.14 13:27:Mimochodem - kolik dětí jste už vychoval Vy? Ne teoreticky, ale skutečně. A až do dospělosti, aby se mohly případné chyby ve výchově projevit? Podle Vašich názorů soudím, že asi moc ne.
Znám rodiny, které jsou velmi spořádané, výchova rozumná, a přesto se dítě na střední chytlo špatné party. Zákazy a zastavení dotací nefungovaly, dítě skončilo v léčebně, a když mu rodiče dali poslední možnost, uteklo z domu a od té doby žije někde na ulici.
Nesuďte, když víte kulový.
doplněno 23.01.14 18:50:To se velmi mýlíte, ale vysvětlovat to nemá smysl.
doplněno 23.01.14 19:11:Máte pravdu, dnešní styl výchovy je strašný, rodiče nemají čas, nemají zájem, nemají chuť vychovávat. Mladé generace jsou na tom s vychovaností čím dál hůře, sama to jako učitel vidím, ale najdou se výjimky
Vychovat dítě v dnešní době plné nebezpečných lákadel však není tak snadné, jak před 50 lety. Dnes vidíte se na ulici válet ožralé patnáctileté děti, čtrnáctileté holčičky si hrají na velké svůdnice ve dvě ráno na tanečním parketu. Ale Vy tvrdíte, že všechny nezodpovědné děti mají nezodpovědné rodiče. Moje známá má dceru, vychovávala ji s láskou, ale přísně, ve 12 nesměla na diskotéky, což já považuji za normální, ale ona to tak samozřejmě nebrala. Za každou cenu se chtěla vyrovnat kamarádkám, které tam chodit mohou, a pak ve 14 v noci utekla a nějaké hovado ji znásilnilo. Byla to chyba matky?
Syn od druhé známé, opravdu velmi šťastná rodina střední třídy, přišel na střední na společný intr, kde se potkal s jedním klukem, kterého už jednou ze školy vyhodili. Ten mu nabídl trávu a z milého, hodného a zodpovědného kluka se přes veškerou pomoc během roku stal feťák, vyhulená troska, co nyní žije na ulici. Nemohly prosby, domluvy, zákazy ani výhrůžky. Ani tady to nepovažuji za chybu rodičů.
Občas se dítě prostě "nepovede"...
Ano .. jen znáte, protože ne všichni navenek dávají najevo jak to funguje uvnitř. To by nebylo tolik týraných žen ani dětí. Pokud vychováváte děti skromně a ví jaká je hodnota peněz, jak se má hospodařit a jak si s penězy počínat, težko vám parta udělá z dítěte někoho kdo nemá o hospodaření ani páru. Pokud doma vše funguje chytají se dětí dobrých part. Pokud jsou problémy tak špatných. Jojo to bude skvělá a zdravá rodina, když dítě se pofllakuje po ulicích a nechodí domů. Už tu dokonalou výchovu vidím. Jak říkám, takových skvělých rodin je dostatek a zaplnují svými dětmi diagnostické ustavy. Ty děti jsou většinou dobré, ale rodiny z kterých pochází většinou nikdy.
Ano Martino, máte pravdu. nemá to smysl vysvětlovat. A je možné že se mýlím. Ale statisticky to tak prostě je. A to, že z perfektní rodiny vyroste "křivák" se stane, ale jen velmi málo. Ale naopak samozřejmě taky. Nikdo není neomylný a nikdo se nedokáže s výchovou kontrolovat 2 let, zvláště když to závisí na tom, abyste měla plnou podporu obou rodičů po celou dobu, je to velmi velmi složité. při dnešní rozvodovosti mladých se opravdu divíte co z jejich dětí vyrůstá? nebo zastáváte názor, že dnešní generace je lépe vychovaná než ta minulá a předminulá? A není to třeba stále upadajícím zájmem rodin o společné dlouhodobé soužití? vysokou rozvodovostí? Špatným osobním příkladem? neustálými hádkami mezi rodiči? neadekvátní výchova dětí? nebo je dobrá výchova těch dětí, kteří jim nastrkají 5 zájmových kroužků týdně a skoro se s nimi nepotkávají a lásku si kupují drahými dárkami? Opravdu si to myslíte?
.
Jinak to že tady už řešíme něco jiného, nemá s tazatelkou už nic společné, a ani si to nemyslím. To že "nezvládla" výchovu ohledně hospodaření s penězy neznamená, že by v jiných oblastech byla velmi dobrá.
Ano v řtom máte martino pravdu. ten kluk co byl na intru se nedá stavět do působeví rodičů, neboť tento věk je na výchovu nejcitlivější. tady výchova prostě scházela ( což není vinou rodičů, že musel na intr). Není pravdou, že všechny děti jsou pouze podepsány svými rodiči, ale většinou. pokud se dívenka chce vyrovnávat kamarádkám, je to už ale dusledek výchovy, že nevěděla, že ne vsichni mají stejné možnosti, stejné cíle a stejný ... Samozřejmě dotahnout to, až k tomu že to dívenka pochopi je složité a ona stejně bude nejspíše trpět tím, že je ji ukřivdělo ( opět Matějíček, "At vychováváme děti jak chceme, vždy je to špatně"). je vzdy velmi tenká hranice aby ta dívenka věděla, zda je nutno se kamarádkám vyrovnánat a proč. A zas to není přístupem až k té 12-15 dívence, ale už přístupem od jejich 4-6 let ( Freud tvrdí že od 3). Jsou to běhy na dlouhé tratě, a pokud ta zodpovědnost k životu není zasazena zavčas, v 15 už "proutek neohneme". A zas zatěžovaní takovými starostmi je zase vlastně matějíčkova špatná výchova Bohužel. Vždy to děláme blbě. teď jde o to jak malo to pokazit co stejně pokazíme. S tim souhlasíte? ( Martino - jako učitelka to myslím chápete) ( Nebo se požád špatně vyjadřuji)
Ono bude záležet i na povaze dítěte...táta mě taky držel zkrátka, v 15 žádné diskotéky, do 17 let do 22h doma, výjimečně později dle domluvy. Já však nikdy neměla touhu se vyrovnat ostatním, chlastat, pařit..a doteď nemám pocit, že by mi něoc zásadního uniklo. Proto musí každý rodič přistupovat individuálně a především dítě znát.
Máte pravdu, jsou to běhy na velmi dlouhé tratě a začít to násilně řešit v 15 je pozdě, začít se základními pravidly ve 3 letech určitě není brzy. Tak snad "naše" děti budou mít díky naší výchově snadnější vstup do života..
Fido, nedivím se, jen jsem nesouhlasila s výrokem, že vše je výchovou, to je vše
Vzdyt sama tady popisujete správný postoj k životu, jak jste ho sama prožila, tak proč se divíte, že já mám shodný jako Vaši rodiče? vyčítáte jim něco? Ted ne, kdysi jste byla naštvana, ale to "přejde" a máte super předpoklady do života
Ano, v podstatě jste vystihl to co jsem chtěl říct a nepodařilo se mi to tak hezky. Nikde jsem neřekl, že výchova má být 100% dobrá ( tedy bylo by to hezké), protože to se nikdy nikomu nepodaří, navíc není žádný precedens co to "dobrá výchova" je. Vždy se něco musí dítěti z radosti života ubrat aby se posílil v jiné. Což je škoda, ale tak to je. Už vůbec jsem neřekl, že u nás je to skvělé, ale jak by to být mělo. A mělo by to být takové, aby děti opouštěly svá hnízda dostatečně připravené do života, s přehledem o tom co je správné a co ne, co je nutno umět a čeho se držet. Pokud to půjde tak s co nejméně zdravotními nasledky, jako zbytečné zlomeniny a úrazy a s nějakým dobrým pohledem jak by se ten život měl ubírat. Když si pak najde stejně dobrého partnera a bude to klapat, pak si jako rodič budu moci říct, ano vychoval jsem ho dobře. A to kolik té výchovy jsem do dítěte nastrkal, je jak píšete ( miklous) něco mezi alfou a omegou, kterou buď potomek pojme za své ( pokud jsem ho naučil mě vůbec vnímat ), nebo nepobere a pak budeme na staré kolena koukat a brblat jak se nám to dítko vyvedlo nebo kde my jsme udělali chybu. Pokud to někdo bere naopak, že hodné dítě je naše pýcha a špatné jen jeho nedostatek, je v nás ten přístup zakořeněnej od malička. Já držím teorii, že to dobré co se mi podařilo do dítěte "vtěstnat" je jeho dobrota a to špatné je MOJE chyba, co jsem já neuměl mu do života dát a naučit ho to. A jedinou mou odměnou je usměv dítěte, kterou pokud uvidíte v jeho očích ( ne na rtech, to jsou jen grimasy) tak pak jsem teprve šťastný rodič.
fido - není to hloupost, v knihovně opravdu průkazky vystavují na jméno dětí - vlastní zkušenost.
Usko: Ano to chápu, že na průkazce bude jmeno vnučky, ale majitel "registrace" bude zodpovědná osoba. Třeba rodič. Jinak moje dcery mají taky průkazky od 1 třídy do knihovny, ale osoba, která za to nese zodpovědnost jsem já. Když dcera ztratí knihu, přijde upomínka na její jmeno, ale dluh se vymáhá po mně.
Při přihlašování jste museli podepisovat jako zákonný zástupce přihlášku, kde mimojiné v nějakém ustanovení (a kdesi cosi) stojí, že právní zodpovědnost berete na sebe.
Věřím, že s Vaší zodpovědností budou i Vaše dcery zodpovědné...je hezké, když má rodič hned od počátku výchovy jasno.
A zhodnotit výchovné předpoklady na základě jednoho dotazu ...no...panečku...šikovnej kluk...
sépi
PS: ano, neodpověděla jsem na dotaz, ale k té odpovědi Fida jsem se musela vyjadřit
sepi: chápu reakci Vasi i Sebod ( te si MOOOC vážím ), ale neodpověděl jsem i když z ostra na otazku? nemá žádnou možnost vnučku ochránit, pokud nebude změněn přístup k zodpovědnosti její dcery. A na tu se podepsala hlavně jako rodič.
Já vím, mohu to napsal jako blábol, mazat med kolem ust a říkat jake je to neštěstí, ale to její dítě ( dcera dnes dospělá) taky měla mít snad jinou výchovu, kde by pochopila smysl peněz a odpovědnosti. Pokud dětem strkáme vše dolem spodem tak jak je chceme naučit zodpovědnosti, hodnotě peněz?
Jím že je to drsný přístup říct "mamince" že udělala chybu, ale naučme se pojmenovávat věci správnými názvy.
Taky Vás neosuzuji za sarkazmus .. že z jedné vety jsou zhodnotil její výchovné předpoklady, ale soudím dle statistických významných dat, ketré mají stejné důsledky.
Přečtěte si v diagnostickém ustavu pár desítek složek dětí s těmito "vadami" a v rodinné anamnéze VZDY dojdete k výchovných problémům, za které, logicky, nemohou jen jejich rodiče, ale už jejich rodiče a pak zase jejich ...
Omlouvám se za jasné názvy bez příkras.
Tak tím si jistá nejsem. Podle starého OZ dosažením zletilosti byla na dítě uvalena exekuce. Byly to časté případy - nezaplacení v MHD, poplatků za popelnice, které nezaplatili rodiče aj. Promlčecí lhůta byla jeden rok od dosažení zletilosti a věřitelé si to sakra hlídali. Jak je to v novém OZ nevím, třeba někdo jiný bude mít čas to pohledat.
Bohužel v knihovně odmítli i potvrdit, že je vnučka registrována a jaká je výše dluhu, hovořit mohou jen s rodičem. V ruce mám jen tu upomínku na 500 Kč, je to takový koresponďák.
Pravda je, že tento konkrétní dluh už bude po tolika letech nejspíše promlčen.
"bau" zkusila jsem něco vyhledat ale s tou knihovnou,nemožností uhradit dluh vámi se mi to nějak nezdá. Že vám nic neřeknou, chápu, dnes se každý ohání ochrannou osobnosti. Myslím, že tento dluh za vnučkou nepůjde, obávat by se ale měla dcera.
Již od samého narození vstupuje dítě do práv a povinností, ovšem jejich rozsah se řídí ust. § 9 Občanského zákoníku, který říká, že "nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku".
O všechny další povinnosti, k jejichž dodržování děti nejsou právně způsobilé, se opět ZE ZÁKONA jsou povinni postarat zákonní zástupci, jejichž postavení je upraveno v ust. § 26, který uvádí: "Pokud nejsou fyzické osoby k právním úkonům způsobilé, jednají za ně jejich právní zástupci". Ust. § 27 OZ pak přímo odkazuje na zákon o rodině a na zastoupení nezletilých dětí rodiči.
Uživatelem knihovny se může stát dítě do 15 let, které prokáže svoji totožnost přiměřeným způsobem, po souhlasu rodiče či zákonného zástupce.
Pokud čtenář nereaguje ani na ředitelskou upomínku, předává knihovna podklady pro vymáhání výpůjčky podle zákona č. 200/1990 Sb. ve znění pozdějších předpisů komisi pro přestupky Městského úřadu.
Dalšími možnostmi je předžalobní výzva. Pokud není ani potom dluh uhrazen, může knihovna chránit svá práva u soudu, u orgánů činných v trestním řízení, odprodejem pohledávky jiné osobě nebo dalším zákonem předvídaným způsobem.
Čtenář neplatí za první a druhou upomínku v případě, že prodlení nezavinil. Za nezaviněné prodlení se považuje hospitalizace, živelní pohroma a další objektivní překážky, které čtenář nemohl překonat a které bránily včasnému vrácení výpůjček. Existenci takové překážky musí čtenář prokázat. Čtenáře neomlouvá okolnost bránící vrácení výpůjček, nastane _ li až po uplynutí výpůjční doby.
Trvá _ li prodlení čtenáře s vrácením vypůjčené knihovní jednotky déle než 2 roky a knihovna do té doby čtenáře nezažaluje o vrácení knihovní jednotky, ukončuje se smlouva o výpůjčce této knihovní jednotky a povinnost knihovní jednotku vrátit se nahrazuje povinností uhradit její cenu plus poplatek za zpracování.
To je zvláštní, že u nás chodí s nižšími ročníky do knihovny třídní učitelka, zakládá jim průkazky atd. Ty podmínky mají všude jiné nebo co?
A o fidovi škod mluvit. Je vidět že nemá děti.
Tak na to bych mela jedinou radu.obratit se na pravnika.treba to jde nejak osetrit, ovsem kdyz je jeste tak mala.a o výchově to je jen zcasti. No a, pozor pri dnesni nezaměstnanosti budou v, problemech i jindy slusni lide.doba je zla. A neplatte dluhy za dceru jesttli se nepoucila
.pak to
nema zadny vychovny účinek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.