Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dokumenty potřebné k pronájmu bytu

Od: ben® odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda je i u nás možnost (zákon, vyhláška) požadovat před pronajmutím bytu po možných nájemcích dokumenty - doklad o příjmech, doklad o bezdlužnosti a reference od minulého pronajímatele. Takto je to v Německu, kde to je normální a bez předložení dokumentů si nikdo byt nepronajme. Je to tedy i u nás? Případně, kde lze dohledat informace? Pokud to u nás není možné, jaký je k tomu důvod? Děkuji Vám a zdravím!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

Bene, požadovat to můžeš. Je jen na novém nájemci zda toto předloží. A když ne, tak je na Tobě, zda si ho do bytu vpustíš,

doplněno 22.01.14 23:04:

Nelži Ernie. Viděla jsem Tě, jak mi koukáš přes rameno...

doplněno 22.01.14 23:11:

Adminovi Tě nahlásím !

hodnocení

2x

Bene. Tohle požadovat můžeš, ale v žádném zákoně to oporu nemá. Je to jen na vůli nájemníka. Jinak tyto reference jsou myslím mimo mísu. Tyhle doklady se dají sehnat během dne a nebude to stát více, než jeden nájem. Chápu, že chceš záruky, když někomu pronajmeš kvartýr, ale ty nemáš ani u toho, kdo by byl milionářem. Takže prostudovat Občanský zákoník...

doplněno 22.01.14 23:02:

@sebod já jsem neopisoval :)

doplněno 22.01.14 23:06:

Neříkej to třídnímu, jo?

hodnocení

2x

bene, taky pronajímám byty. Pokud se objeví nájemník, který chce být hodně vyčůraný, nepomůže vůbec nic. Klidně se po skončení nájmu nevystěhuje.

Ani v novém OZ není podobné podmínky. Dokonce je nájemník zvýhodněn. Nelze mu zakázat dogu, klidně si může vzít podnájemníky..atd..

Snad jen dělat nájmy na 3 měsíce..nojo, ale co za rok?Ze začátku je každý OK.

Přeji Vám, pane kolego, aby jste měl nájemníky dle svého přání.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji Vám za přání a podporu. Také mám s pronájmem letité zkušenosti a k tomu různé zážitky, o kterých nemá význam zde psát. Ale, snad jen heslovitě - neplacení nájmu, dluh, nevyklizený a poničený byt, návštěvy exekutorů, ztráta elektroměru, čerstvě ztráta plynoměru a nezájem nájemců něco řešit. Na NOZ zatím nemám jasný názor, ale patrně dojdu spíše k tomu názoru negativnímu - očekával jsem více zastání pronajímatelů, resp. vyrovnání nájemních vztahů. Jinak, máte pravdu, že začátky nájmů jsou OK a konce potom KO. Ale, celé to je o lidech a jejich chování (a inteligenci).

Nepatřím k těm, co si myslí, že nájemník je jen socka vhodná k oškubání. Ovšem, řada nájemců s tímto už snad počítá předem a tak se i chovají podle toho - rychle bydlet, dosáhnout na příspěvek na bydlení a až to dojde neúnosně daleko, tak si zase najít nový byt a začít ten kolotoč od začátku. A jsou to i "slušné" rodiny, které takto tahají své děti, jak kočka koťata z místa na místo. Málokdy jsem radikální, ale já bych byl pro uzákonění neplacení nájemného a dluhů z toho plynoucích, na trestný čin. Ono by to mohlo dost pomoci. No, ale to je jen vize, která nemá podporu ve společnosti. Zdravím!

doplněno 23.01.14 13:43:

milancukrar - tak, s tím násilím jsem se zatím nesetkal, ale člověk nikdy neví. Ale, měl jsem v domě paní (alkoholička), která dlužila za nájemné a ještě se přišla zeptat, zda bych jí nemohl půjčit 100,- Kč.

Když jí ČEZ odebral elektroměr, tak zase chodila do jiného bytu, jestli by tam nemohla u nich přespat.

Takže, lidé jsou různí - ale, vždy to dokáže překvapit (nebo rozhodit).

madla*

Určitě by pomohl registr neplatičů nájemného, reference od minulého pronajímatele. popř. pracovní smlouva. Situace se rapídně zhoršila. V poslední době se mi stává, že pronajmu byt, nastěhují se lidi, nechají se přepsat hodiny a během měsíce lidi už dávají výpověd s tím, že byt je špatný a já nevím co všechno tam nejde, což vím, že je jen výmluva. Hned jak se nastěhují už hledají jiný byt, než by si uklidili, tak si radči pronajmou byt nový čistý. Pronajímají si byt jako hotel. Smlouva nesmlouva, když je nepustíte budou bydlet zadarmo a páchat škody. Jsem z toho už zoufalá, když řeknu realitce, co mi to zase pronajmula, tak mi řeknou, že bytů je strašně moc a zájemců málo. Nezbývá jen čekat na dalšího gaunera. Zkouším pronajímat i bez realitky a i tak to nezkončí dobře. K bytu se chovají tak, jako by to nebyl jejich byt, třeba za rok neuklidí, o mytí oknech a podlahy nemluvím. Kolikrát zájemce vypadá dobře, ale zdání klame. Už sem si říkala, nechám toho, už nato nemám, to se nedá vydržet pořád takový škatule hejbejte se, ale pořád doufám, že se objeví slušný nájemník, ale marně. Stejně cena nájmů hodně klesla a za tu cenu si ničit nervy to dlouho nejde. Barák je starý, potřebuje opravy a z důchodu to platit? Nezbývá jen prodej, mnoho sousedů už to v ulici udělalo, prodali baráky a mají klid. Ale já k mému domu mám citový vztah, nechci se ho zbavit. Mělo by se s tím něco dělat, kdyby byl na internetu registr neplatičů, jak třeba registr dlužníků, tak by byl hodně navštěvován. Nebo aspon portál, kde by si mohli majitelé sdělovat zkušenosti, sdíleli rady i ohledně daní , nájmů apod. Pronajímáme byty už od r. 1938, ale to co se děje ted, to nikdy nebylo.

ben®
hodnocení

Dobrý den, velmi Vám děkuji za reakci. Vlastně, nemám co dodat - je to zcela přesné.

Tak, snad jen - bohužel. A Vám přeji hodně štěstí při tom hledání slušného člověka.

Už to také beru jako zázrak. Zdravím!

Bene, jeden nájemní mne držel pod krkem a druhou rukou nazanačoval silný úder pěstí, hlavu jsme měl opřenou o futra, málem jsem se ... hrozně jsem si přál omdlít...

Jenom pro to, že jsem mu připoměl včerejší slib, že dneska zaplatí část dluhu na nájemném..

teď mám ale dobré nájemníky..beru peníze v hotovosti a přeposílám je majitelce (já jsem jen správce domu)

ben®
hodnocení

Dobrý den, já vím, že požadovat mohu cokoliv, ale potřeboval bych se o něco opřít.

OZ mám v malíčku a NOZ jsem začal studovat. Také vím, že je i zákon na ochranu nájemníků, tak bych (asi vcelku naivně) předpokládal i zákon na ochranu pronajímatelů.

Myslím, že by to mohlo bránit bytové turistice, která tu jen kvete. No, v Německu to jde, ale u nás to patrně možné není. Děkuji Vám za reakce a zdravím!

doplněno 23.01.14 00:12:

sebod - no, asi bych chtěl opravdu moc, kdybych si přál vyváženost vztahů mezi nájemcem a pronajímatelem. Snažím se dodržovat zákony a být k lidem (tedy i k nájemcům) slušný. Nějak mám v poslední době smůlu na "jiné" lidi, kterým nepřijde divné bydlet v cizím a zadarmo. Tak jsem si chtěl jen ověřit, jestli jsem nepřehlédl nějakou právní normu, o kterou se dá opřít. Ten NOZ, myslím, toto opět neřeší. A také nemám rád, když se slušnost považuje za slabost, která vyžaduje potrestání.

sebod*

Bene. Nesrovnávej Čechy a Německo. Probuď se! To, co se děje tady, to nemá v civilizovaných zemích obdoby. Prostě došlo na Jiráska :všichni Proti všem...

zabu
hodnocení

0x

Jediné dvě zákonné "normy" o které se lze opřít, jsou tříměsíční kauce, a nájem na dobu určitou. Kauce prověří solventnost nájemníka. Nájem na dobu určitou, nejlépe na 6měsíců, Vám dá záruku, že když se nájemník nebude chovat, tak jak si představujete, že se ho legálně rychle zbavíte. NOZ tomu nasadil korunu.

ben®
hodnocení

Dobrý den, tak, kauce je snad jen dvouměsíční, ale neznám celý NOZ. Podle mne to zase mnoho neřeší - použitelnost je jen s písemným souhlasem nájemce (nebo soudu), složitá správa kauce (speciální účet) a při možnosti dát výpověď, až po třech měsících neplacení a s tříměsíční výpověďní lhůtou, to je o ničem. Ale, našel jsem v NOZ, že už bude možné dávat i výpověď okamžitou (měsíční). Tak, tam je určité zlepšení stavu. Jinak, naše obec pronajímá na vysoutěženou výši nájmu, smlouvu na tři měsíce a vše zaplatit předem. Takto to došlo s pronájmem bytů daleko. Zdravím!

madla*

Tříměsíční kauci vám dnešní nájemník nedá protože na ní nemá, zkrátka je rád, když má na jednoměsíšní kauci.

hodnocení

0x

Nejlepsi je mit za najemniky na cerno pracujici ukraince. Hned z nekolika duvodu.

1. Do tripokojaku se jich vejde klidne 15. Kdyz od kazdeho vyberete po 3 tisicich, ste za vodou.

2. Chovaji se slusne. Staci jim do predu pohrozit cizineckou policii, pokud nebude neco s bytem nebo sousedama v poradku, nebudou platit a pod. a je s nima klid.

3. Staci jim holobyt s jednoplotynkovym varicem, rychlovarnou konvici, zachodem, sprchou a starou prackou. Zde je vyhoda i toho, ze pak nema najemnik (jakykoliv) co rozbit, co ukrast. O byt se navic neni potreba prilis starat, udrzovat ho, malovat a pod. a pritom neni starost o to, jestli ho dokazi ve stavu jakym je pronajmout.

4. Kdyz jsou s nima problemy, vyhodis je pod pohruzkou policii na ulici behem hodiny.

5. Davaji penize na ruku, nepotrebuji zadne smlouvy.

-

Jedina neprijemnost je, ze sousedi koukaji s protazenyma ksichtama.

ben®
hodnocení

Dobrý den, jo, to je asi fakt. Jenže, já jsem pronajímatel "ze staré školy" a na toto bych neměl žaludek. Ale, měl jsem tu před časem řemeslníka, který také říkal: "Já mít takhle velký barák, tak do každé místnosti nacpu pět Ukrajinců a řemesla zanechám." Zdravím!

P.S. Díky za reakci, ale bodovat již nelze.

madla*

I ty už u ás bydleli, ale poslouchat je, jak ožralí chodí domu, vodí si hlučné návštěvy v kteroukoliv hodinu, potkávat je na schodech jak zvrací, tak děkuju to už nechci.

hodnocení

0x

Já mám se svým domácím dobré vztahy. Bydlím v jeho bytě už čtvrtým rokem. Vždycky byla smlouva na rok. Teď po čase, když jsme z nějakého důvodu uvažovali o přestěhování, tak domácí z toho moc nadšen nebyl a dal nám smlouvu na dva roky a že si můžeme nahlásit trv. pobyt. (I když ten si nahlásit lze i tak-vztahuje se k domu a tímto statusem nevznikají k bytu žádná práva). Před námi tam bydlel chlap, co mu neplatil, plastová okna popálil cigaretama a sousedi si stěžovali. No a my platíme nájem pravidelně, i hajzlík jsem opravil, vanu v jádru zazdil a sousedkám převážně důchodkyním občas i nákup přivezeme. Tak majitel je rád, a myslím, že má ohledně svých nájemníků dobré spaní...

ben®
hodnocení

Dobrý den, no, a o tom to přeci je. Stačí dodržovat zákony, náj. smlouvu, chovat se přirozeně a slušně i mít snahu se dohodnout. A mělo by to platit pro obě strany - tedy, pronajímatele i nájemce. Abych byl vyvážený, tak musím uznat, že i já jsem měl velmi slušné a bezproblémové nájemce. Ani jsem neměl problém takovému člověku snížit nájem o 1.000,- Kč, protože bydlel léta spořádaně a bez dluhů. A když se chtěl odstěhovat, tak přistoupil na nižší nájemné a zůstal asi ještě tři roky. Protože, když je nájemce v pohodě, tak si ho chce rozumný pronajímatel udržet.

Takže, je to celé o lidech a domluvě, která vede k oboustranné spokojenosti. Zdravím!

elisek1988*
hodnocení

0x

Je to stejné, jako když mají v obchodě omezení na počet zakoupených položek (např. mléko 12ks/osobu). To je taková nabídka s podmínkou a je jen na kupujícím, zda jí přijme. Můžete si dát podmínku doložení dokladů, ale záleží jen na potencionálním nájemníkovi, jestli jí přijme. Ale bytů je hodně, takže je tím můžete i odradit. Mě přijde NOZ lepší, hlavně pragraf:

§ 2228

(1) Užívá-li nájemce věc takovým způsobem, že se opotřebovává nad míru přiměřenou okolnostem nebo že hrozí zničení věci, vyzve ho pronajímatel, aby věc užíval řádně, dá mu přiměřenou lhůtu k nápravě a upozorní jej na možné následky neuposlechnutí výzvy. Výzva vyžaduje písemnou formu a musí být nájemci doručena.
(2) Neuposlechne-li nájemce výzvy podle odstavce 1, má pronajímatel právo nájem vypovědět bez výpovědní doby.
(3) Hrozí-li však v případě uvedeném v odstavci 1 naléhavě vážné nebezpečí z prodlení, má pronajímatel právo nájem vypovědět bez výpovědní doby, aniž nájemce vyzval k nápravě.
(4) Pronajímatel má právo postupovat stejně, jak je uvedeno v odstavcích 1 a 2, nezaplatí-li nájemce nájemné ani do splatnosti příštího nájemného.

ben®
hodnocení

Dobrý den, ano, máte pravdu, že v tomto je snad výrazné zlepšení v NOZ oproti OZ. Já si to překládám do pojmu "okamžitá výpověď" - tedy, do jednoho měsíce. Děkuji Vám a zdravím!

doplněno 24.01.14 13:30:

elisek1988 - mám podobné zkušenosti. A jenom doplním jednu čerstvou. Když jsem se zeptal neplatícího nájemníka, zda začne platit nájem a splácet i dluh, tak odpověděl otázkou: "A do kdy nás tady necháte? Abych věděl, zda si mám už hledat něco jiného." Z toho jsem usoudil, že ten člověk neuvažuje nad udržením si bydlení, ale zcela jinak. Je to hrůza.

elisek1988*

Vykládám si to stejně. Škoda, že NOZ neplatil o rok dřív, mohla jsem si ušetřit pohled na zdemolovaný byt a vzniklé dluhy, které mi už nikdo nezaplatí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]