Nejste přihlášen/a.
Mám poněkud zvláštní problém. Doufám, že mě tady pochopíte..
Za nedlouho jedu do Austrálie na kurz angličtiny. Rodiče mi ho zaplatí a já jsem za to nesmírně vděčná a hrozně se těším. Naše rodina hodně cestuje a pokaždé když jedeme někam si z toho odnesu hrozně moc a jsem opravdu vděčná za cokoliv. Nechci se nijak obhajovat, ale i přes toto rozmazlená určitě nejsem, protože si uvědomuji, že spousta lidí takové štěstí nemá a rozhodně to cestování neberu jako samozřejmost. Můj malý problém je ale v tom, že o své cestě do Austrálie nerada mluvím.. Ono přece jenom to zní opravdu exoticky a reakce kamarádů mi nedělají úplně nejlépe. Nikomu se s tím nechlubím, ale když se mě někdo zeptá, jestli nepojedem na chatu, tak mu prostě odpovím, že tady nebudu. Bojím se, že mě budou lidi považovat za rozmazleného fracka, kterému rodiče všechno zaplatí. Já taková ale opravdu nejsem. Nejhorší je, když se mě někdo zeptá kam že to vlastně jedu.. Protože když vyblekotám "Austrálie", tak to někteří lidé berou, že to neříkám s nadšením a když to teda řeknu s nadšením vidím v jejich očí závist a nepřejícnost. Né samozřejmě u všech. Prostě se nechci jen tak smířit s nálepkou "rodiče mi to zaplatí", když ostatním rodiče neplatí třeba ani učebnice.
Nerozumím o co ti jde. Někde jedu, konám, tak buď mlčím,nebo to řeknu a je mi naprosto fuk, kdo si co o tom myslí, je to jeho problém. Každý může něco vykonat, dokázat, pokud na to má. Jak by se na to měli dívat vyhrávající sportovci, politici, úspěšní podnikatelé, kdyby se ohlédali na mínění jiných?
Buďte ráda za takové rodiče a nenechte si to nikým a ničím kazit..Kdyby nemohli, nebo nechtěli, neumožnili by Vám to. Ten, kdo to s Vámi myslí dobře a upřimně, Vám to bude přát a ti ostatní Vám nestojí za to, abyste o nich přemýšlela. Se závistí se budete setkávat u některých lidí celý život. Buďte nad věcí, je to problém těch druhých, ne Váš. Ať se Vám tam líbí a užijte si to!
Felix, velmi líbí tvůj postoj. Jen se budeš muset smířit s tím, že lidé jsou už takoví a ty je nezměníš. Se závistí se budeš setkávat celý život a celý život nemůžeš mít pocit provinění. Lidé dokáží odpustit snad i vraždu, ale úspěch ne! Je to tak. My, lidé, dovedeme být pěkní hajzlíci. Občas se zamysli, jestli tomu závistivci něco nedlužíš. Když ano, srovnej to, když ne, narovnej se, usměj se a mysli si: Ty mně taky můžeš. . . (na každou půlku zvlášť) Když něco potřebuješ, starají se jen dobří přátelé, když něco máš, starají se všichni. A je také docela možné, že tyhle lidi uvidíš až na stará kolena, na srazu školy po xx letech. Užij si, nauč se, poznej svět, připrav se na své povolání a třeba v něm uděláš hodně pro nás pro všechny.
Hodně štěstí
Tohle naprosto chápu, nejspíš jsi prožila podobný pocit jako teď prožívají oni, když se to dozvědí, tak nechceš radši vůbec nic říkat. Teď je jen otázka, na co se nás ptáš? :D Ptáš se na to, co máš dělat, aby se na tebe tak nekoukali, aby tě pochopili? Ptáš se na radu, jak se přestat cítit provinile, když ti závidí? Jak tě mají vidět jako nerozmazlenou?
Myslím, že bys měla přiznat to, že se opravdu cítíš skvěle, že do Austrálie jedeš. Možná i to, že vyjádříš obrovskou radost a spokojenost vyjádří to, že to pro tebe není samozřejmé, protože když to říkáš jen tak skromně, možná to vypadá, že o tom nemluvíš, protože to ani nestojí za řeč.
Teď jen pověz, s čím bys ještě chtěla poradit, určitě se nás pak najde víc, kdo ti bude moct poradit
AhojJo,jo,závist-typická česká vlastnost
Mezi těmi lidmi musíš jakoby vegetit ještě nějaký čásek dále,že?A aby s tebou vůbec ještě někdo mluvil,což asi chceš/proto ten dotaz/,řekni jim třeba,že jedeš do lázní,zkrátka na nějakou léčebnou kůru-ozdravovna,nebo něco podobného.To by je mělo uklidnit dostatečně...
Ahoj, já bych nelhala. Když se mě někdo zeptá, řeknu normálně pravdu, jednou holou větou. o, že závidí, je už jejich problém, proč by sis kvůli takovým chudinkám měla něco vymýšlet.
A osobně si o takovým nemyslím, že to jsou rozmazlení fracci, ale prostě mají více štěstí. Někdo holt má a někdo méně. Pokud to tedy neprezentuješ jako moje kámoška, která začíná hovor stylem "no, víš, my nejsme nějak bohatí a nerada se chlubím, ale tuhle jsme byli na Mallorce a bylo to super (desetiminutový výčet, kolik peněz to stálo apod.)... jo a táta naboural tu Q7, ale už má druhou, ale říkal, že by ji nechal mě a koupil si nějakého bavoráka..."
- ipřímně pak nevím, co si o takovém člověku myslet.
Vis, to si děláte srandu, ne? Kvůli 30kč? S přítelem jsme byli na pár rozhlednách a byli tam mraky lidí, lezli nahoru dolů, měli z toho radost... neskutečný, za chvíli si budou záviět snad i líp vonící h...
Situaci ti opravdu nezávidím. Předloni jsem vylezl na Milešovku. Nahoře je meteo stanice s rozhlednou. Bohužel je zpoplatněná, konkrétně vstupné činí likvidačních třicet korun na osobu. Není divu, že jsem tam nahoře cítil poněkud osaměle. I zpod rozhledny je slušný výhled, ale z věže lze vidět do všech stran. Pod stanicí bylo několik dalších lidí. Nikdo se nerozhlížel; všichni nenávistně hleděli na rohlednu a neodvažuji se reprodukovat jejich hlášky na mou adresu. Takže pokud jedeš do Austrálie, to je snad rovnou na sebevraždu. Doporučuji určitý retardér; po návratu mezi kamarády zdůraznit, jak to u klokanů stálo za vyližprd a do Austrálie už nikdy.
Taky jsem se s tím dřív setkávala... A nic si z toho nedělej. Před lidmi, kteří s tím mají problém o tom moc nemluv, pokud se někdo zeptá, po pravdě mu odpověz. Nemáš se za co stydět, to že mají kecy vypovídá jen o jejich povaze. Nikdo nemůže za své rodiče a holt někdo má peněz víc a někdo míň, tak to prostě je. Pokud ti to tak moc vadí, můžeš si zkusit najít brigádu a s rodiči se domluvit, že si budeš něco platit sama.
Ze závisti a neomaleností mám taky své zkušenosti a je jedno jestli to je kuchařka ve školní kuchyni, nebo doktor na pohotovosti.Moje dcera žije V Usa a před asi 10 lety když byla po třetí těhotná a měla problém , bála se tolik hodin letět , ani lékař jí to nedoporučoval tak tady zustali do porodu a nějaký čas po něm. Nejstarší vnuk tomu bylo 10 let tady začal chodit do školy , aniž by o tom mluvil s dětmi kde žije a co má a nemá , tak jednou když měli koprovou s vejcem slušně poděkoval a oběd si nevzal . To si dovolil moc , kuchařka začla na celou jídelnu hulákat že chodit tady zadarmo do školy to jo ale jíst to co uvaří to né. Na stejky at si jede do ameriky. Byl z toho smutný a to nejen z toho i z učitelky angličtiny , které slušně řekl že má ve větě chybu. a to byla reakce hrůza. Manžel dcery byl na pohotovosti tady a co si tam dcera vyslechla , styděla se před mužem. Otom jak je chtěli šidit v restauracích ani nemluvě. atd. Ještě že moje dcera si nenechá nic líbit.Podotýkám že všechny tři děti mluví perfektně česky. za všechno děkují a nejsou to žádní frackové. A ted vlétě tady byli a vnuk kterému je dnes 20 už je to dospělý , přišel o bundu na kterou měl lístek, ta se někomu líbila a to bych mohla popisovat další situace, to se člověk stydí...
Tato situace má jediné řešení. Nechodit do školy s dětmi z jiných sociálních skupin, protože pro děti z chudších rodin budeš vždy "jiná" a tím pádem Tě nebudou brát jako jednu z nich. Je to prostě chyba dnešní společnosti kterou rozdělují extrémně nerovné příjmy. Nelze ji nijak jinak řešit. Z toho plyne závist a nevraživost, u nás mnohem více něž v jiných státech, protože zde prakticky všichni bohatí mají nějaký "škraloup" a v očích méně majetných jsou to "zloději". Dříve nic takového nebylo - všichni měli práci, všichni měli kde bydlet, platy byly zhruba stejné ať byl člověk dělník nebo ředitel podniku. Ne jako dnes, kdy mnoho lidí má příjmy přes 100 tisíc měsíčně, často za flákání nebo podvody a jiní, poctivě pracující třeba 9 tisíc. Už se prostě nemohou bavit jako rovný s rovným, opět se vrací "třídní boj". Každý se instinktivně pohybuje jen v rámci svojí sociální skupiny. A tato nerovnost se dost často přenáší i mezi děti. Takže to prostě přijmi jak to je, v klidu se bav s ostatními o čemkoliv, když se na něco zeptají, pravdivě odpověz. Nemá cenu se vytáčet, pomluví Tě mezi sebou stejně. Potom budeš na VŠ, kde v rámci studentských pobytů bude cestovat skoro každý a studenti jsou tam už víc v pohodě. Alespoň když jsem já studoval, prachy se prostě neřešily a všichni chlastali.
Funguje to tak i v jiných společenstvích. Třeba v oboře poblíž našeho baráku je stádo srnců. Jeden z nich je čistě bílý, asi nějaký albín, ostatní jsou hnědí. A ne, není to třeba koza domácí, je to skutečně srnec Chvíli jsem je pozoroval. Toho bílého se ti ostatní neustále snažili odhánět. On to nechápal, bylo to přece jeho stádo, tak prostě zůstával s nimi, jen se pásl kousek dál.
Smiř se s tím, že lidi jsou různí a nic s tím nenaděláš.
Někdo bere cokoliv na co on sám nemá za vychloubání a machrování. - Vztahovačnost, závist nebo oboje
Někomu dělá dobře chlubit se tím, na co by druhý nemel a naznačovat, že je socka. (Nemáš hodinky za 4milKč, tak asi budeš i ty socka)
Někomu dělá dobře zkazit druhému každou radost tím, že se opakovaně ptá, co má nového a pak řekne "na to bych neměl peníze" a udělá smutný oči a vyvolá tak pocit viny.
Děkuju všem za odpovědi. Právě mi jde hodně o ten pocit viny. Kamarád mi říkal, že bude celý léto makat, aby si mohl koupit motorku a když se mě ptal, co budu dělat já, tak jsem si připadala opravdu hrozně. Ale minulý léto jsem chodila po brigádách, rodiče mi zase neplatí úplně všechno. Například kapesné nemám vůbec žádné a to mi vůbec nevadí, protože mám pocit, že chtít od nich něco navíc, když mi platí tak drahý pobyt, je prostě nefér. Takže děkuju za pěkné komentáře, jsem ráda, že jste mi poradili.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.