Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Mám teď dovolenou, byla mi nařízena zaměstnavatelem (jednalo se o loňskou dovolenou). Někdy těsně před tím než jsem v práci skončil, jsem někde chytil nějaký bacil. No a teď během doby, co nejsem v práci, se pěkně projevil a to tak, že jsem skončil na antibiotikách s doporučním domácí léčby. Nechtěl jsem si teď brát dovolenou, ale když mi byla nařízena nedalo se holt nic dělat. Mohl jsem marodit pěkně doma v klidu běhěm nařízené dovolené, ale nechal jsem si napsat neschopenku. Uschopněný budu pravděpodobně dříve než bych se vrátil z dovolený a ještě před koncem měsíce.
A dotaz. Musím k zaměstnaveteli teď nějak dostat tu část neschopenky, co by jinak měl mít? Jinými slovy musí zaměstnavatel v tuhle chvíli vědět, že nejsem na dovolený, ale vlastně na nemocenský, když se mnou pro teď nepočítá. A účetně a po administrativní stránce to dám do pořádku po návratu z "dovolený".
Jaký je váš názor? Díky za váš čas.
Pracovní neschopnost přerušuje čerpání dovolené. Zaměstnavateli neschopenku doručte (můžete zaslat i poštou), ale hlavně jej o pracovní neschopnosti co nejdříve informujte (teů.).
Zaměstnavatel Vám bude muset čerpání dovolené určit na jiný termín. Rozhodně nečekejte na návrat po dovolené. Zaměstnavatele jste měl informovat hned v den vystavení neschopenky nebo nejbližší další.
Pokud vím, tak zaměstnavateli by se to mělo oznámit co nejdřív. Zkuste někdy plánovat výrobu třeba se stovkou lidí, když jeden chce dovolenou, druhý jde marodit, třetí hlídá nemocné dítě a čtvrtý nechce dělat přesčas. Buďme zase trochu objektivní. Váš zaměstnavatel by měl vědět že s vámi nemůže počítat ani později...
pro teď se mnou nepočítá v žádném případě. Oficiálně mám dovolenou do konce ledna a během tý doby budu na nemocenský několik dní. Takže příští ponělí, když mi skončí neschopenka s největší pravděpodobností, budu mít potom pořád volno.
no ale o nemocenský by měl zaměstnavatel každopádně vědět - už jenom proto, že má právo vás přijít zkontrolovat, jestli dodržujete léčebný režim. nelze čerpat zároveň nemocenskou a dovolenou, pokud jste si nechal vystavit neschopenku, tak se vám dovolená ruší a jste na nemocenské (včetně prvních třech neplacených směn).
Dobrý den.
Dojde-li v průběhu čerpání dovolené k uznání zaměstnance za dočasně práce neschopného, musí o tomto stavu daný zaměstnanec bez zbytečného průtahu informovat svého zaměstnavatele. Čerpání dovolené nemocného zaměstnance se poté přerušuje. Současně jste povinen zaměstnavateli i doložit doklad o pracovní neschopnosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.