Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
je mi 23, mému příteli 15, i přes velký věkový rozdíl si velice rozumíme. Dneska jsme byli vyzvednout s jeho rodíči jeho babičku. Dnes nás poprvé představil, protože jsem ji předtím neznala. Po dobu co jsme byli na návštěvě u babičíných známých na mě působila milým dojmem, seznámila jsem se ze zbytkem rodiny. Tato idyla skončila v době, kdy jsme se vraceli domů a babička zjistila můj věk. Jsem docela malá (mám 155cm), takže si asi myslela že jsem přibližně v jeho věku. Nic na to neříkala, ale bylo vidět že je překvapená. U ni doma si potom vzala přítele stranou a řekla že pokud to semnou neukončí, nebude do něj dál investovat, načež ji řekl ať tedy do něj neinvestuje, ale že se mne nevzdá a najde si nějaké sponzory a bude litovat až bude slavný. To ji rozčílilo a řekla že už ho nechce vidět. Přítel jezdí motokáry, jedna sezona výjde na cca 80 000,-Kč a ona do toho čtvrtku přispívá. Potom jsme se rychle rozloučili, mě potom ani neřekla nashledanou.
Mrzí mě jak se babička zachovala, myslím si že na něj mám dobrý vliv, pomáhám mu se školou, když byl nemocný tak jsem se o něj postarala, jsem výdělečně činná. Jeho rodíče jsou na mě moc hodní, jsou pro mě jako druzí rodiče a to je hlavní. Přesto mě incident s jeho babičkou docela mrzí, i když on to bere docela na lehkou váhu, protože jak říkal "my jsme se nikdy moc nemuseli"
Jo, jo, milá ellie,
myslím si, že rozumím jak babičce toho mladíka, tak i Vám. Nedivte se té babičce, ten rozdíl 8 let nebýval ani dřív příliš kritický, byť žena byla o to mladší. Babičku ale přirozeně musí ohromit, překvapit, zaskočit - či jakkoli to pojmenujeme, že ten věkový rozdíl se týká hocha patnáctiletého. Použila jste výraz "přítel" a že si velmi rozumíte. Pokud tím přítelem rozumíte synonymum pro milence, opravdu se nedivte babičce ani rodičům toho hocha. Tak už to v životě bývá.
Od babičky je to velký dar, pokud vnukovi přispívá štědře na jeho sport, tak jí to vůbec nemějte za zlé. A vnuk se bohužel skutečně zachoval jako nevyzrálý, když babičce řekl to, co jste zde citovala. To se nedělá, ani v pozdějším věku, to je klukovská trucovitost ne-li nevychovanost.
Jistě si ale uvědomujete, že nejde o oněch 8 let, ale o to, že nyní je ten hoch psychicky, tělesně, morálně a mravně teprve někde před startovací čarou dospělosti. Nevím, jak plánujete budoucnost, přítel jistě se musí učit či studovat a hledat postavení v životě. Spoléhat na motokáry - inu nevím ... A jak to plánujete s finančním zabezpečením Vašeho vztahu? Vy naproti tomu jste určitě dospělá po všech stránkách, máte tedy i své společenské postavení a hlavně zkušenosti, které jemu ještě dlouho, dlouho budou chybět.
Vím o čem mluvím, kdyby bylo mladému muži Vašich 23 let a Vám o 8 let více, bylo by to krásné a záviděníhodné.
Přál bych Vám, aby se Váš vztah rozvíjel k tomu nejlepšímu pokračování a udržení, bez ohledu na věkový rozdíl, ale lehké to nebude především pro Vás. Vy budete ta jediná, která pro něj bude nejen milenkou, ale i moudrou matkou, ochránkyní a zkušenou dámou. A nezapomeňte na to, že třeba za takových 5 let se dovrší hochovo dozrání a jemu se začnou zapalovat lejtka a bude se poohlížet i po jiných ... ale to Vám ani trochu nepřeji.
Hlubší vztah mezi dvěma bytostmi je založen též na odpovědnosti jednoho ke druhému. Vy jako starší máte tu odpovědnost výrazně větší než přítel. Unesete-li tu odpovědnost a budete ho nenásilně a láskyplně formovat k jeho všestrannému dozrání, bude to OK a pak se vzájemně držte a neopouštějte. Navenek (tedy i v dosavadních rodinách) se však co možná oba držte zpátky (skromně a pokorně), protože tradice je tradice a to co jsem se Vám zde snažil stručně naznačit platí a funguje a v 15 letech se toho moc ještě nenavzdoruje.
Odpusťe mi otevřenost a možná tvrdost.
Jinak přirozeně přeji vše dobré a nejlepší, povedete-li přítele cestou lásky a budete k němu důsledná v jeho výchově.
PS:
Pokud jste výrazem "přítel" myslela přítele platonického, tak se omlouvám za nepříjemná slova a nechte věci svému vývoji a zrání.
Vážený pane Dědo, asi z Brna, napsal jste to mooc hezky, na chvíli jste mi svojí moudrostí připomněl našeho bývalého kolegu Čibuka, i z něj sálala životní moudrost, díky za rozumnou odpověď, všřím že si z toho "něco" vezme nejen autorka dotazu...
Děkuji pane kolego Hop, tolik chvály si nezasloužím... o moudrosti bych vůbec nemluvil, ale člověk přece jenom za život ledasco sám prožije a pozná z života jiných a když si to dá dohromady s obecně známými věcmi (literatura, společenské vědy, náboženství atd atd) a svým svědomím či světonázorem tak se občas něco povede. Celoživotní profesí jsem velmi daleko od těchto věcí, na druhé straně je pravda, že čas od času se na mne obracely moje kolegyně či podřízené se svými stesky a snad jsem jim nikdy svou radou neublížil...
Ostatně Vy sám velmi dobře radíte, mě jste před časem velmi dobře poradil ve věci tvrdošíjného šroubu sifonu.
Tak vše dobré, komplimenty nejsou mezi jistě třeba . . . Děkuji
Vůbec bych se nedivila, kdyby babičce naskočilo v duchu vcelku pravděpodobné schéma: holka je starší - bude chtít dítě - pořídí si ho - on se s ní rozejde, protože na to ještě nebude mít - a my všichni ostatní to budeme platit... (- protože to odpovědné rodiny dělávají). Protože nebýt tohoto aspektu, jim stačí jenom počkat.
Příbuzným se nedivte, z čistě statistického hlediska teď vězíte ve vztahu, který je do budoucna krajně nepravděpodobný. Buď vás baví dokazovat, že z toho něco bude, nebo ne. A dokazovat budete pořád pryč: přes svojí výšku budete vypadat starší skoro určitě stále, protože i mezi vrstevníky vypadají ženské starší. Navíc je otázka, jak dlouho vás to bude bavit táhnout v roli té odpovědné. Vy jste se jistě postarala, když byl nemocný. Postará se on? Nepostará. Ne víc než o čaj při chřipce. A bude to tak ještě dlouhou řadu let. A nejspíš napořád, protože si na ten váš mateřský přístup zvykne; takové zvyknutí jde u chlapů náramně snadno. Vás incident s babičkou mrzí, on to bere na lehkou váhu. Zvykejte si, tak to bude s většinou konfliktů
Nezlobte se, nefandím tomu, stejně jako babička, asi jsem ze "staré školy". On je v patnácti ještě house. Kluci dospívají později, než dívky. Vím to podle tanečních. Dívky byly v těch 16 už "dámy" kluci byli takoví větroplachové. Léty se to změnilo.
Není to dobrý věkový rozdíl, tím Vám nechci ale ublížit. Většinou dívkám Vašeho věku imponují starší chlapci, kteří už o životě něco vědí, než 15 letí ušáčci.
Pokud byste spolu vydrželi, za 15-20 let se věkový rozdíl smaže. Až jemu bude 30 a Vám 37, nebude to až tak markantní.
Nelíbí se mi ale chování chlapce k babičce. Ta dobrá žena do něj investuje za sezónu 20 tisíc korun. A on jí vyhrožuje, ať tedy nesype, že si najde sponzory a ona bude pak litovat. Chtěla bych vidět, jak bude 15 leté kuře hledat sypající sponzory. To jeho chování, jak sama uznáte, není zárukou pro hodnotný vztah. Když se něco vyvrbí, začně Vám vyhoudat, že si najde místo Vás jinou a a a... Tyhle patnáctky, to opravdu nejsou ještě zralí muži, vhodní pro normální život. Mají hlavu v oblacích a dokáží vše pohnojit. Když chtějí.
Přeji Vám hodně štěstí ve vztahu, jemu úspěchy v závodění, ale vcelku to všechno moc reálně nevidím. On je jen takový "kulihrášek" a Vás bych viděla ve vztahu s rozumným chlapem ve věku tak 25 - 28 let. Jaga.
ale prd, zaprvé kluci 25-28 jsou snad největší telata a za druhé chlapi umírají dřív, tak si má každá rozumnější ženská pořídit mladšího chlapa
Milá hh, něco na tom Vašem tvrzení je. Chlapi asi opravdu umírají dřív. Ano, moje babička přišla o manžela, když mu bylo 47 let, dalších 27 let už prožila sama. Mamka přišla o mého taťku, bylo jí 42 let, tátovi 49. Souhlasím, že ti chlapi moc dneska nevydrží. Ale je to asi proto, že my, baby, jsme pěkné satorie a že ty chudáky utrápíme. ** A tomu se bráním!
Ale proto nevidím ještě důvod pořizovat si mladšího chlapa. Mám manžela o´4 roky staršího a žijeme v pohodě. Mít mladšího? Ne, ne, ne! Učila jsem skoro celý život v MŠ a mladší manžel by mi připomínal mého žáčka: Pepíčku, utři si nos!, Pepíčku, očisti si prdelku!, Pepíčku, zapni si kabátek!, Pepíčku, tahle je pravá a tahle je levá! Už si to konečně zapamatuj /a pro sebe: Ty pitomče! /
Takže ten rozdíl, kdy chlapi jsou o hodně mladší než ženské, se mi opravdu zdá jen výsadou celebrit. Kdy si toho chlapa drží za pomoci svých peněz. Možná jsou i vyjímky, znala jsem asi 2 ve svém okolí.
Ale ke staršímu muži mám pokaždé větší důvěru, je vyzrálý, zná lépe život, než nějaké to holátko, které se mi chce schovat pod křídlo. A nechat se pod tím křídlem opečovávat. Proto u mně budou mít vždycky starší muži přednost. Tedy: pokud bych neměla svého dědečka. Jaga.
Dobrý den, a ptáš se na co? mě připadá, že je tvůj přítel dost namyšlenej, místo aby byl babičce vděčný, že mu dává peníze na jeho sport, tak jí vyhrožuje, že bude litovat, až bude slavný? Kolik do něj už vrazila peněz?
Bohužel, starší generace mají své zvyklosti a brání se "vymoženostem" nové doby, ať přítel babičce vysvětlí, že je mu s Vámi fajn, je to teď jen na něm. Nejde ani o ty peníze, ale zklamat babičku - moc by ho to mrzelo, až tu jednou babča nebude...
Zdravím..Babičce vadí, že je Vám 23 let a příteli sotva 15...Měla byste tedy rodinné příslušníky přesvědčit o tom, že jste sice starší, ale také ta zodpovědnější a máte stejného koníčka a hodláte ho v tom podporovat na vzdory všem a třeba i sama...Dokážete toi?
Tak já jsem to zažil taky (15-22let) neoficiálně jsme chodili 3 roky, ale veřejně jsme to tajili pořád, protože byla jiná doba. Dodnes jsme nejlepší kamarádi a jde o starší sestřenici mojí manželky
On je ještě dítě a taky se tak chová. Nicméně nevím proč a co by mělo babče vadit. Možná by byl problém s jakoukoliv přítelkyní a vůbec nejde o věk.. Prostě babička - zkuste občas přinést kytici, nebo nějaké ovoce a trochu si jí získat, jinak myslím, pokud je to kluovi jedno, tak i Vám to může být šumák, že Vás babička nemusí.
Připomnělo mi to oběžník, který koluje po internetu:
Madonně je 55, jejímu příteli 22. Tině Turner je 75, jejímu příteli je 40. JLo je 42, příteli 26. Mariah Carey je 44, jejímu příteli 32. Jste stále ještě "single"? Nezoufejte, Váš nastávající se ještě nenarodil...
Na první pohled, je ten věkový rozdíl velký a obvykle vážně ženy dospívají dříve, než muži. Ale pokud je kluk na svůj věk vyspělejší a slečna naopak, mohou být vyrovnaní. Jediné na co si nezvyknu, je takový Honza Nedvěd
Moc nechápu, proč zrovna babička, má do něčeho takového mluvit. Já bych se nenechala. Nesnáším ultimáta, takže docela chápu, co babičce řekl. I když ten dovětek s tím, až bude jednou slavný, je opravdu dětinský. Teď záleží na něm, jestli se opravdu bez sponzorsví od babičky, dokáže srovnat.
Být Vámi, tak bych to neřešila. Někdo má bohužel neoblíbenou tchýni, které se nelze zavděčit a u Vás je to babička.. Čas ukáže.. Třeba když uvidí, že je vám spolu dobře, kluk bude prospívat ve škole atd. a nebudete ho "svádět" z cesty, vezme Vás na milost
Připomnělo mi to oběžník, který koluje po internetu:
Madonně je 55, jejímu příteli 22. Tině Turner je 75, jejímu příteli je 40. JLo je 42, příteli 26. Mariah Carey je 44, jejímu příteli 32. Jste stále ještě "single"? Nezoufejte, Váš nastávající se ještě nenarodil...
Mně to připomnělo, že jsem slyšela pro to v angličtině nějaký výraz.. něco jako " vykradačka kolébek" )
Buď ráda, že on to bere tak jak to bere..babička mu nemá do života co kecat a být tebou byla bych ráda, že jí to takto řekl..S penězmi si starost nedělej, babička si asi myslí, že může rozhodovat o jeho životě..Vůbec bych to neřešila..a jak se na ten incident s babičkou dívají jeho rodiče?
Kami - bez urážky - vy jste také ještě tak trochu dítě . Navíc myslím, že je vám tak 18. Kbyby slečna byla v tomto věku, myslím, že by nad tím babička mávla rukou. Ve 23 už ale člověk zpravidla navazuje vážnější vztahy, na což 15 letý chlapec ještě nemůže být zralý.
Upřímně - od 24 jsem jako vychovatelka měla na starosti (mimo jiné, samozřejmě) i 15 leté kluky. V mnoha ohledech byli ještě dětmi, a neumím si představit, že by náš vztah překročil rovinu pedagogicko-přátelskou.
Zdravím, z jedné strany je nesmysl někoho vydírat stylem "jestli se s ní nerozejdeš, nebudu tě podporovat". To je opravdu jen ubohé vydírání, zvlášť, pokud k tomu babička nemá důvod.
Z druhé strany je nevychované a drzé machrovat na babičku, že "jednou bude litovat".
Nicméně neznáme okolnosti, nevíme, jaký mají ti dva skutečně vztah. Pokud Vás jeho rodiče berou, nechte tomu volný průběh. Předpokládám, že s babičkou žít nebudete a holt nejsou vždycky všechny vztahy idylické. Pokud je schopná na základě jednoho setkání a jedné informace, která se jí nelíbí, říci vnukovi "už te nechci nikdy vidět", tak to těžko bude milující babička z pohádky.
Také jsem starší, než přítel, začal si se mnou v necelých 18. Ne vždy je mladší kluk méně vyzrálý a méně rozumný.
Hm, váš přítel je nedospělé patnáctileté děcko, které se projevilo právě ve vztahu k babičce, když dala najevo, že se jí nelíbíte. To, že se nelíbí někomu v rodině, když s někým chodíte, je docela normální. Budu upřímná, mně byste se taky nelíbila, ten věkový rozdíl je takový divný. On je patnáctiletý nevyzrálý cucák, vy byste měla být hotová dospělá ženská...nepasuje mi to k sobě. Tak se babičce nedivte. Až byste někdy byla mámou, babičkou, tak to pochopíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.