Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
ví někdo jak jsou spolu provázané úřady? Konkrétně finanční úřad s úřadem práce. Jedná se o toto, přes 20 let jsem pracovala, myslím, že do systému jsem nasypala dost. Ted jsem bez práce a pobírám příspěvek na bydlení a příspěvek na dítě. Vlastním garáž, kterou budu muset prodat, aby dítě mohlo dostudovat. Ale, když garáž prodám, musím udělat přiznání a zaplatit daň z převodu nemovitosti. A tyto příjmy mám uvést do žádosti o oba příspěvky. Z toho plyne, že na bydlení bych 3 měsíce nedostala nic a na dítě asi celý rok, protože tam se uvádí příjmy za rok.
Zajímá mě jestli z finančního příjmy posílají na ÚP automaticky nebo jen tak někoho vyhmátnou nebo se ÚP dotazuje? Je tu někdo, kdo se v tomto pohybuje a poradí. Pokud bych se s kupujícím dohodla a on by byl poplatníkem, mění to něco na celé situaci? Kupující by zaplatil daň, ale kdo podáva to přiznání. Jedná se mi o to, aby tam mé jméno nebylo.
Pak mě napadla další věc a to darovat to mámě a pak to prodat. Musí se z daru, který se obratem prodá platit ještě nějaká spešl daň nebo našemu nenažranému státu stačí daň z převodu?
A co tak garáž pronajmout, sepsat smlouvu o smlouvě budoucí, po dostudování garáž prodat, zaplacený nájem by se odečetl z kupní ceny.
Ale tam byste zase musela za rok podat daňové přiznání z pronájmu. Muselo by se to spočítat, co by bylo výhodnější. U daru mamce by se platila daň z převodu nemovitosti + daň z příjmu.
Blbost, od daně darovací jsou osvobozeni mimo jiné osoby přímo příbuzné, tedy i děti x rodiče. Taková daň se nepřiznává a neplatí. Daň z příjmu je blbost. TEdy darovat mamce a po dostudování darovat zpět. Bude to stát jenom poplatek na Katastru za vklad a případně za darovací smlouvu u advokáta + ověření podpisů.
Pokud by to mamka ale prodala dál, zaplatila by daň z nabytí nemovitosti (pokud by se nedohodla s nabyvatelem-kupcem, aby ji zaplatil on) a taky daň z příjmu (pokud se to prodá ve lhůtě kratši jak 5 let po darování).
Celkme mi tento postup vychází jako nevýhodný, nejlepší postup by byl darovat mámě a pronajmout, z pronájmu se taky ovšem platí daň z příjmu...Prodat se dá lehce, ale zpět už se to nikdy nezíská
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.