Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinná účast důchodového pojištění

Od: rellina odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

založila jsme si ŽL na VPP.

Chtěla bych se zeptat někoho z vás co znamená pro mě tato věta co je psána:

Povinnou účast na DP v roce 2014 u OSVČ vedlejší založí základ daně vě výši 62261Kč, pokud SVČ bude vykonávána po celý rok. Uvedená částka se snižuje o 1/12 za každý kalendářní měsíc, v němž po celý měsíc nebyla činnost vykonávána. Účast na DP založí též přihlášení se k účasti na DP.

Nerozumím tomu, nevysvětlil by mi to někdo laicky?

Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

ŽL se už několik let nepoužívá, zřídila jste si živnostenské oprávnění. Věta ohledně OSVČ vedlejší se Vás netýká (budete vykonávat SVČ hlavní).

OSVČ vedlejší (osoba, za niž odvádí důchodové pojištění zaměstnavatel) neplatí důchodové pojištění až do výše zisku 62.260 Kč za rok.

Pokud by SVČ vykonávala kratší dobu, odečte se z uvedené částky za každý měsíc, v němž nepodnikala, jedna dvanáctina (62260 : 12).

Bude-li OSVČ podnikat např. 5 měsíců v roce, vznikne jí povinnost platit důchodové pojištění až v případě zisku nad (62260 : 12) x 5 měsíců.

-----

Jsou dvě možnosti účasti na důchodovém pojištění: - povinná (zaměstnanci a OSVČ) - nepovinná (ostatní nepodnikající FO)

K doborovolnému důchodovému pojištění se mohou přihlásit např. ženy v domácnosti, nezaměstnaní po vypršení podpůrčí doby (po skončení v nezaměstnanosti), ... V tomto případě vzniká účast na důvhodovém pojištění přihláškou k účasti na DP (a samozřejmě platbou DP).

doplněno 22.01.14 00:29:

Nezapomněla jste napsat, že půjde o SVČ vedlejší, jenom já jsem přehlédla první větu, omlouvám se.

---

Pojištění OSVČ (web ČSSZ)

Sociální pojištěn/... (web JakPodnikat.cz)

Zdravotní pojiště/... (web VZP)

uska*
hodnocení

2x

Pokud základ daně z vašeho podnikání bude 62261,- Kč za celý rok, jste povinna platit i toto pojištění. Za každý měsíc, kdy nepodnikáte je odečítá 1/12. Pokud základ daně bude nižší, pojištění neplatíte.

rellina
hodnocení

Dobrý den,

zapomněla jsem napsat, že jej mám na VPP. Chápu to tedy dobře, že se tímto myslí čistý zisk 62261Kč za rok po odečtení všech nákladů?

Pokud bych tento čistý příjem přesáhla, jakou částku bych musela doplácet za ten rok?

Děkuji

uska*

Pokud bych tento čistý příjem přesáhla, jakou částku bych musela doplácet za ten rok?

Myslíte tento rok 2014? To budete řešit až v roce 2015 a nikdo z nás neví co v té doby bude platit. Ať se daří.

rellina
hodnocení

Ano rozumím, chtěla bych se alespoň zeptat jak to bylo doposud do za rok 2013? Pokud tento příjem přesáhnu, co všechno bych musela doplácet a kolik?

Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]