Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nikdy jsem moc nemusela lidi, kteří se baví především o zdravotních problémech. A už jsem v tom taky!
Dnes jsem byla na ortopedii promluvit si o si umělém kolenním kloubu. Termín nemám, prý mě jen zařadili do pořadníku, trvá to asi 1,5 roku. Odhlásit se mohu kdykoli. Ale co mě překvapilo:
Pan doktor do mě začal mluvit přímo andělsky, že podle něho by mi URČITĚ pomohly lázně. Abych prý jela. Nejprve mě lákal na pooperační lázně, pak zjistil, že ty se poskytují jen do půl roku po operaci /měla jsem artroskopii koncem května/. Tak to nešlo. Proto mi nabídl jiný typ lázeňské péče. Mám diagnózu :artróza III. stupně.
Manžel se k tomu staví skepticky, já ale nakonec, taky. Lázně jsou jistě dobrá věc, ale když v koleni chybí chrupavka, myslím, že nepomůže sebelepší lázeňská péče. Že to je k ničemu. Možná se mi na pár měsíců uleví, ale není to zajisté trvalá léčba. To by všichni pacienti utíkali od kudly do lázní.
Vím, že lázně se dávají po operaci. Ale vlastně před operací? To je nějaké obrácené. Ráda bych panu doktorovi věřila, ale jsem dost skeptická. Navíc dnešní lázně už asi nejsou "na křížek" jako kdysi, bude to hodně stát a ten výsledek je, podle mě, dost mlhavý. Připadá mi, že mě pan doktor chce dostat do lázní za každou cenu. **
Proto bych prosila rádce, kteří mají zkušenosti s operacemi kloubů a s lázněmi, aby mi poradili, či vyzpovídali se, jak to probíhalo a zda jim to pomohlo. A pokud někdo ví, jak se dnešní lázeňská péče platí. Moc děkuji. Jaga.
Přímo zkušenosti nemám, ale řekla bych, že lázně před operací nezachrání, protože při artroze je poškozená chrupavka a tu zatím lékaři neumí donutit znovu dorůst. Hlavní ale je, podstoupit operaci ještě v době, kdy je pacient pohyblivý a tedy schopný se plně zrehabilitovat. Dva zanedbané příklady mám v rodině, ale tady šlo o operaci klubu kyčelního. Jedna partnerova babička byla na operaci prý stará, když jí bylo 70. No před pár dny jí bylo 90. Kvůli neoparované kyčli chodí velmi špatně a většinu času prosedí, jinak hlava úplně v pořádku, akorát zrak a sluch špatný, jinak žádné zdravotní obtíže. Druhá babička byla na operaci, když jí bylo 49 a na druhou nohu už se jít bála. Opět situace stejná, letos jí bude 80, dobrých 15let už kvůli tomu sedí na vozíku, chůze možná jen pomocí berlí a jen na krátkou vzdálenost. Obě tyhle ženy mohly být pohyblivé a vitální, kdyby u nich operace včas proběhla. Teď už jsou ve stavu, kdy jsou obě nerehabilitovatelné a tudíž neoperabilní. Zvlášť ta mladší tady může být ještě 20let, jako její maminka, které bylo kolem 100let, když umřela. Z toho několik desetiletí prosedí na vozíku. Takže za mně bych do lázní jela, když lékař nabízí a pojišťovna proplatí, ale operovat bych se nechala.
No k výměně kloubů se stavím skepticky.
Tatínek má vyměněné koleno, chtějí vyměnit i druhé, což vzhledem k tomu, co ho potkalo, odmítá.
Když měl koleno vyměněné poprvné, "náhrada" se nějak rozpadla a musel na výměnu znovu. Díky tomu už to není OK a bohužel už asi nikdy nebude
Je na tom dost špatně. A to díky zmršené první operaci. Vůbec se nedivím, že si druhé nechce dát operovat.
Na druhou stranu, lázněmi to bude pravděpodobně jen oddalování operace.
Milá Jaguško, nemám zkušenost s kolenem, ale s krční páteří. Operace mi hrozila, ale po konzultaci neurochirurga, že ten můj problém je někdy po operaci ještě horší a nepomůže to...mi byly doporučeny lázně a rehabky, Mě teda lázně hodně pomohly a ještě jsem tam načerpala energii i po psychické stránce, je to opravdu odpočinek i pro duši. přála bych to každému. Potkala jsem tam paní, která má stejnou diagnózu, jako já, ale je asi o 15 let starší. Já měla problémy s rukou od krč. páteře, ona také, již dlouho a teď jí to přechází i do nohy...na operaci také zatím nebyla, ale snaží se cvičit, lázně, občas prášek, či obklady, mazání...a co je nejdůležitější - jíst želatinu. Což si myslím, že je v našem věku opotřebovaných kostí hodně účinné. takže se tomu všemožně brání, aby nemusela na operaci. Já pokud to budu moci vydržet, se tím chci řídit také, ikdyž kdoví co bude dál...jinak lázně jsem měla na křížek, jen jsem platila příplatek na lůžko a 100kč poplatek, ale ten je myslím od nového roku zrušen, a 15 kč láz. poplatek, celkem asi 4 500 za 3 týdny, ale jinak jsem tam nijak moc neutrácela, takže to bylo v pohodě. Hodně lidí tam jezdilo z okolí Bohdanče jen na procedury a jezdili domu. Ti měli lázně příspěvkové - hrazené léčení a ubytování a stravu by si platili. Jaguško, když to nemáte daleko, určitě bych o tom přemýšlela, ta rašelina, v Bohdanči je úžasná...tak ať se Vám zdraví, co nejdříve zlepší...
nemám zkušenost s kolenem ale mám čerstvou s vyhřezlou plotýnkou nedbal sem rad a šel na operaci a dnes sem rád kapku sem se bál ale šlo to v pohodě navíc po operaci sem měl nárok na lázně řekl mi to doktor tak sem toho využil lázně hradila pojištovna já platil jen 100kč deně ten nemocniční poplatek byl sem tam 20dní a spolu s lázenským poplatkem platil cca 2500kč jinak to bylo celé na křížek-ubytování plus strava podepisoval sem fakturu na cca 25000kč byl sem v Jáchymovských radonových lázních a radon doporučuju
Lázně před operací? To je pěkný blábol! Kdo ví, proč to pan doktor dělá. Zajímalo by mě to. Ale mám jednu zkušenost. Kamarádka, se kterou po večerech venčíme pejsky, byla také zařazena do pořadníku. Pak slyšela o soukromém ortopedovi, ke kterému začala chodit. A operace najednou byla ihned. A to tak, že si odevzdala krev na autotransfuzi v Krevním centru ve fakultce, za stejné peníze jako já. Na operaci jela se všemi předoperačními vyšetřeními, z Ostravy do Třince, večer. Pan doktor si tam pronajal sál, odoperoval ji večer a předal do péče nemocnici. Vypsal lázně v Karviné v Rehabilitačním ústavu, kam ji snad 8. den převezli a stehy jí vytáhli až v lázních. Na kontrolu k němu chodila tak, jako já do fakultky, ve stejném časovém rozpětí. A víte co? Po roce takhle udělal ten pan doktor i druhé koleno, ale tentokrát v Novém Jičíně. Postup byl úplně stejný, jen Lázně byly v Klimkovicích.
Zapomněla jsem napsat, že úplně na začátku paní, na žádost lékaře, změnila pojišťovnu. Odešla z VZP, ale kam, to nevím. Platila všechno jako já ve fakultní nemocnici v Ostravě. Ani korunu navíc. Je to úplně normální stará paní, která má do kapsy hluboko, jako většina z nás. A kamarádi s paní, která tohle se soukromým doktorem zažila úplně stejně.
Nestálo by za to, poohlédnout se po jiném ortopedovi?
Názory na lázně jak je vidět jsou různé. Mám rovněž artrozu III.stupně v pravém koleni a podle staré vyhlášky jsem byl 2 x na křížek v Teplicích.Protože ten výsledek nebyl až tak zázračný, nechal jsem se přemluvit a jezdím ( už 2 roky) v březnu na 11 dnů - nyní cena cca 10 000 Kč a v září do Jáchymova- podle nové vyhlášky na 21 dnů každé 2 roky na křížek a každý 2 rok si to platím (cca 22 000Kč).Mohu říci, že radiaktivní vodou,pravidelným cvičením a úpravou váhy,což asi nebude Váš problém, jsem s koleny bez problémů a docela často chodím po kopcích i 20 km denně.Dříve jsem měl problémy sejít ze schodů z 2 patra.
Protože souběžně s tím mám problémy s bederní páteří jsem ochoten si ty lázně zaplatit v březnu pokaždé a v září každý druhý rok, protože si myslím, že radioaktivní voda a celkový pobyt v Jáchymově "dělá zázraky". Snad mohu říci, že jsem oddálil operaci a to i laparoskopickou a jak všem tvrdím,jestli mi tento stav vydrží, tak už to je nafurt.
Takže já bych ty lázně zkusil, na křížek je na tuto diagnozu dostanete, když to nepomůže tak 21 dnů přijdete na jiné myšlenky, naučíte se cvičit a další věci spojené s lázněmi. Pokud nebudete "rozhazovačná" ,tak nebudete dnes ani moc doplácet.
doplněno 21.01.14 16:08:na křízek je dostanete podle nové vyhlášky každých 24 měsíců
Jaguško, lázně vás asi nezachrání ale já radím JEĎTE, odpočinete si od všedních problémů, domácí práce a v neposlední řadě od obrovské starosti co máte s babičkou. Jak
Lázně na artrózu pomáhají. Jezdím takto již řadu let, nyní poslední roky i s manželem, který má stejný problém jako vy, Pokud nepřeženu "svou míru" v chůzi, tak jsem v pohodě. Již jsem byla třikrát zvána k operaci, ale pokud to jde a nemám bolesti, tak na ní nepůjdu. Lázně jsou fyzická i psychická rekonvalescence. My jsme si olíbili Fr. Lázně, kde je i kulturní vyžití Kdy se doma kam dostaneme? Já mám vždy jednolůžkový pokoj, kde to vycházelo za 21 dní i s příplatkem za tento pokoj, křížkové, na cca 6000 Kč. Nyní to bude o 100 Kč na den levnější. Kdyby lázně nepomáhaly, tak by do nich lidi nejezdili a pojišťovny by je neposkytovaly. Uleví se vám po všech stránkách, nabijete se i novou energií. Jsou vyjímky, že se operace nepodaří, ale na to se nesmí myslet. Téměř všem, co na ní byli, pomohla. Navíc jsem poznala i nové dobré známe, se kterými si občas zavoláme nebo se i navštívíme. Takže moje rada: nerozmýšlejte se a jeďte.
Díky všem za rady. Většinou jste mi potvrdili mou myšlenku. Lázně jsou velice dobré, pomohou, ale spíš až jako rehabilitace po zákroku.Pokud před operací, tak pouze na nějakou dobu a operaci se stejně nevyhnu. Pomohly by mi ale velice i psychicky, už jsem z té péče o babičku občas na dně. To uznávám.
Pokud by to nebylo nějak nákladné, šla bych do toho. Lázně / a sice vynikající/ jsou 15 km od mého bydliště, mohla bych si zajet domů občas i na kole. Je to ta naše polabská rovina, žádné krpály. Babičku by mi vzali do LDN, manžel by bral obědy, vařit neumí, o víkendu bych mu vyprala. Takže žádné problémy. Jinak jsem abstinent a nekuřák, takže žádná velká útrata by nehrozila. Navíc místa okolo lázní mám mnohokrát prošlapaná, nějaké výlety by mě tedy nelákaly. Spíš to kolo, pokud koleno dovolí.
Jenže když se něco semele, stojí to za houby. Do toho všeho rozbouřený žlučník, červnová svatba syna a červencová zamluvená dovolená. Musím to nějak šikovně a rozumně skloubit, v tom mi nikdo neporadí, to musím sama. Netušila jsem, že rok 2014 pro mě bude tak hektický.
Tak se mějte všichni prima, dík za rady a přeji aspoň vám rok 2014 prožitý v poklidu. Jaga.
Lázeňský léčebný pobyt je účinný nejlépe komplexní, kdy pacient má několik léčebných procedur denně, naordinovaných a rozepsaných lékařem podle diagnozy a vstupní lékařské prohlídky. Na každou diagnozu jsou určité specializované lázně. Píšete o polabí, kousek od Pardubic jsou výborné a osvědčené Lázně Bohdaneč, nebo u Čelákovic Lázně Toušeň, (výborné lázně Velichovky také s výbornou slatinou bohužel už nejsou), kde se používá i teplá slatiná koupel a další koupele, cvičení, rehabilitace, další vodoléčba, elektroléčba i cvičení v bazénu pod vedením zkušených, kvalifikovaných rehabilitačních pracovnic, mnohé mají i bakalářské nebo i magisterské vysokoškolské vzdělání. Není to nějaké válení v lázních, jak si to představují neznalí podle některých rádoby humorných příběhů z televize.
Indikační seznam a seznam určených lázní najdete na internetu nebo ho zná váš ošetřující lékař. Ten také může posoudit, zda je náhrada kloubu za endoprotézu vhodná nebo ne. Při indikaci k operaci se také posuzuje nejen stav kloubu, ale i obtíže, které má pacient(ka), bolestivost a další. Také se posuzuje možnost úlevy pacienta například snížením nadměrné hmotnosti, změna životního stylu (těžká práce, sport), možnost léčby vhodnými léčivy, atd.
Lázneňská léčba má význam i před operací, zejména k posílení ochablého svalstva, protože po operaci je třeba kloub rozhýbávat a zatěžovat svalstvo, aby neochablo. A má i význam udržovací, protože k plánované operaci třeba vůbec z nejrůznějších důvodů nebude moci nebo muset dojít. Ale to by vám nejlépe poradil lékař, nebo lékaři i pracovníci v lázních.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.