Nejste přihlášen/a.
Na internetu jsem našla různé kalkulačky na výpočet PPM, ale umíte někdo spočítat výši PPM, když jí předchází rizikové těhotenství, resp. pracovní neschopnost? Např. při hrubém platu 20.000,- Kč, jak se ta částka změní?
Dobrý den.
Výši PPM Vám spočítá Správa sociálního zabezpečení na základě podkladů od zaměstnavatele. Rozhodující pro výpočet není hrubá mzda, ale vyměřovací základ na sociální pojištění za rozhodné období. Rozhodným obdobím je zpravidla 12 měsíců před nástupem na PPM. Dny nemoci jsou vyloučenými dny, čili výši PPM neovlivní.
Podmínkou nároku na PPM je účast na nemocenském pojištění v trvání alespoň 270 kaledářních dní v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou.
Jestli Vaší odpovědi rozumím správně, tak žena/zaměstnankyně, která má dobu účasti na nemocenském pojištění splněnou, tak pokud tato žena/zaměstnankyně za předchozích 12 měsíců (před nástupem na PPM) nebyla v pracovní neschopnosti, bude mít stejnou výši PPM bez ohledu na to, zda před nástupem na PPM bude na rizikovém těhotenství nebo ne (je proto z hlediska výše PPM jedno, zda pracuje až do 6 týdnů před porodem nebo zda zůstane v pracovní neschopnosti)? Omlouvám se, ale tato problematika je mi cizí a potřebuji to polopatě.
:::
Položila jsem tento doraz totiž ještě jinde (ne na OSSZ) a cituji odpověď: "v případě rizikového těhotenství a s tím související neschopnosti se také krátí, protože mateřská se počítá z 70% vyměřovacího základu kráceného o dny neschopnosti"
Tato odpověď mi přijde úplně opačná než na Vaše, tak hledám tu správnou.
Výše PPM činí 70% redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.
Denní vyměřovací základ se u PPM zjistí tak, že se započitatelný příjem zúčtovaný v rozhodném období (zpravidla období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou) dělí počtem "započitatelných" kalendářních dnů připadajících na toto rozhodné období.
Jak už jsem psala výše od kalendářních dní za rozhodné období se odečtou vyloučené doby (např. dny nemoci) a vyměřovací základ se dělí pouze dny započitatelnými. Takže případná pracovní neschopnost výši PPM neovlivní.
Pracovní neschopnost jako vyloučená doba neovlivní výši PPM. Doba pracovní neschopnosti (dosáhneí-li zameškaná doba 100 pracovních směn či více) ovlivní "jen"nárok na dovolenou.
doplněno 21.01.14 15:59:Teprve teď jsem si přečetla nesmyslnou odpověď z OSSZ (já bych si stěžovala nadřízené zmíněné úřednice):
Po dobu pracovní neschopnosti člověk pobírá nemocenské, což je dávka nemocenského pojištění.
Žádnou dávku nelze použít jako základ pro výpočet další dávky (v tomto případě PPM). Proto se nemocenské nepoužije pro výpočet PPM. A aby se příjem nerozmělňoval, nezapočtou se ani dny pracovní neschopnosti.
Tzn., že se z uplynulých 12 měsíců vezmou veškeré výdělky a ty se vydělí počtem odpracovaných pracovních směn. Průměr se dále upraví - vypočte se denní vyměřovací základ.
Vaše nemocenské činí 60 % tohoto základu, PPM bude činit 70 % (PPM bude o něco vyšší).
Přesný postup najdete v zákoně o nemocenském pojištění.
--- Odkazy:
Peněžitá pomoc v /... (informace na webu ČSSZ)
Stanovení denního/... (zákon o nem. pojištění)
Kalkulačka PPM (web MPSV, soubor XLS, 32 kB)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.