Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Adopce dětí z Afriky - jak?

Od: mia* odpovědí: 24 změna:

Dobry den. Radi bychom s pritelem adoptovali dite z Afriky, ovsem ne na dalku, jak je to dnes popularni, ale normalne k nam do rodiny. Problem je, ze na toto tema nemuzu nikde sehnat dostatek informaci. Nevyznate se v tom prosim nekdo? Zajimal by me postup, podminky pro adopci, jak a a co bychom si meli kde vyridit, atd... Budu vdecna za jakoukoliv radu. Dekuji M.*afro*

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

martini*
hodnocení

4x

Pomůže Vám Úřad pro mezinárodní ochranu dětí, je to v jeho působnosti

umpod.cz/...

" Zprostředkování mezinárodních osvojení dětí z ciziny

Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí je oprávněn zprostředkovat mezinárodní osvojení pro žadatele z České republiky. Žadatelé musí podat žádost o osvojení podle zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí. Žadatelem o mezinárodní osvojení se může stát žadatel dvěma způsoby, buď může výslovně žádat přímo zprostředkování mezinárodního osvojení nebo může dát souhlas k zařazení do evidence Úřadu v případě, že mu nebude zprostředkováno ve lhůtě stanovené výše jmenovaným zákonem osvojení v ČR. Žádost o osvojení je v takovýchto případech postoupena Úřadu.

Poté co je žádost zařazena do evidence Úřadu, začíná podle přání žadatelů proces zprostředkování mezinárodního osvojení. Žadatele musí uvést Úřadu specifikaci dítěte, které by chtěli osvojit, tj. věk, rasu, zdravotní stav, pohlaví a zemi, ze které má dítě pocházet. Podle přání žadatelů jsou dotázány vybrané členské státy Úmluvy a podle požadavků druhé strany jsou upraveny materiály žadatelů, přeloženy na náklady žadatelů do příslušného jazyka a odeslány ústřednímu orgánu vybraného státu. Poté probíhá proces zprostředkování osvojení v tom konkrétním vybraném státě, který by měl žadateli vybrat dítě a zaslat jeho materiály Úřadu, který je postoupí žadatelům.

Pokud žadatelé budou souhlasit s vybraným dítětem, Úřad udělí žadatelům souhlas k osvojení tohoto konkrétního dítěte. Orgány přijímajícího státu udělí souhlas k osvojení dítěte v jejich domovském státě a podle práva daného státu je rozhodnuto o osvojení dítěte. Poté, co nabudou tato rozhodnutí právní moci, je možné dítě ve státě původu vyzvednout a vycestovat s ním do České republiky."

mia*
hodnocení

mockrat vam dekuji, moc jste nam pomohla... *slunce*

jabraka*
hodnocení

1x

Zpěvačka Madonna má dost peněz na to,aby si prosadila děti z Afriky k adopci.Má jich už několik.Poslední dítě,které si tam vyhlídla,ji ale nepřiklepli.Přesto že mávala dolarovými bankovkami.

Přeji ale štěstí,aby vše vyšlo.

JABRAKA

mia*
hodnocení

Jo, to vim, jenze urcity celebrity mi pripadaj, ze to delaji jen kuli tomu aby nezustali pozadu za ostatnima, a kvuli tomu, ze potrebujou, aby se o nich psalo, nez ze by chteli opravdu nekomu pomoci.. No, mame dojem, ze ji ho nedali, protoze deti z Malawi lze adoptovat pouze po skoro dvouletem ziti v dane oblasti, kvuli poznani etnika, a ditete. Jak je to v jinych zemich, to nevim, ale uz o tom mam nejake podklady, takze uvidime.. *cteni*kazdopadne bych chtela starsi dite, aby vedelo, z jake je zeme, a hlavne aby si ji pamatovalo, myslim, ze neni dobre potlacovat v detech jejich prave koreny.. uvidime

janas*

Dovolím si s vVmi nesouhlasit. Myslím, že pro starší dítě by bylo stěhování na úplně jiný kontinent, do jiné kultury větší zátěží než pro dítě mladší. I třeba jen šestileté dítě si zvykne na jěkaký způsob života, na etnické zvyky apod. A teď by najednou z ničeho nic mělo přijít do naprosto jiné kultury. Myslím, že to pro něj bude dost velký šok a bude se s tím i dost těžko vyrovnávat. Také tu bude jistá jazyková bariéra, než se dítě naučí alespoň trošku česky, nemůže chodit na normální základní školu, hledat si nové kamarády apod. To podle mne dost ovlivní i jeho budoucnost, protože půjde do první třídy mnohem později než ostatní děti. Nechci tvrdit, že je Vaše rozhodnutí špatné, ale spíš tím poukázat na to, abyste své rozhodnutí ohledně věku dítěte zvážili ze všech stran a se všemi důsledky, které to může mít. Myslím, že by bylo třeba dobré se o tomto poradit s psychologem.

izi*
hodnocení

0x

Dobrý den,

taky přemýšlíme o adopci z Afriky. Máme příští týden schůzku s jednou paní, která adoptovala holčičku z Konga. Pokud budete mít zájem, předám Vám kontakt i informace ze schůzky. Monika

bjking*

Dobry den,

jiz dlouhou dobu hledam informace o moznosti mezinarodni adopce, lec marne.Muzete mi, prosim, poslat jiz zminovany kontakt? Dekuji predem. S pozdravem

MUDr. Kralova

ondrasek*
hodnocení

0x

A proč si nevezmete nějaké cigáně? bude to levnější a výsledek velmi podobný...

babula*
hodnocení

0x

Mio, mohu se zeptat, proč chcete adoptovat dítě právě z Afriky? Vždyť u nás je spousta dětí, které by potřebovaly domov a "svou" rodinu, ale ty zůstávají v dětských domovech. Proč tedy nepomoci dítěti ze své země?

danka*
hodnocení

0x

Ahoj, taky se zajímáme s přítelem o adopci dítěte z Afriky asi tak dva roky. Oběhali jsme úřady i jsme si dali schůzku s paní z Mezinárodní ochrany práv dětí, ale tam nám řekli, že nikdy nic takového nedělali a že s tím nemají zkušenosti. První krok by bylo projít adopčním procesem podle našich zákonů a pak by jsme se prý mohli obrátit na ně ale všude kde jsme přišli si spíše klepali na čelo. Tak jsme byli opět na začátku. Asi před měsícem jsme se sešli s paní, kteá adoptovala holčičku z Konga, byla v pořadu Sama doma, ale překvapila s cenou takové adopce, která se může vyšplhat až do 700.000 Kč. Pokud získáte nějaké další informace budu ráda když se o ně se mnou podělíte.

lenkahrib

Milá Danko..nevím jak je to finančně nákladné, ale pravda je ta, že zrovna zítra si jedna rodina od nás z města letí do Konga pro holčičku.Nemyslím si, že by byli tak dobře situovaní, aby mohli tuto částku za adopci dát. Takže se mi tato částka zdá přemrštěná..každopádně pokud mohu poradit, zkuste mrknou na internet : http://kutilova.blog.respekt.cz/ .Je to mladá žena, která se pohybuje v Kongu, rozjela tam projekt na pomoc znásilňovaným ženám a dětem a myslím, že i ona by Vám třeba mohla na Vaši otázku odpovědět

petrav*

Dobrý den Lenko,

nevíte prosím, kdo zprostředkoval té rodině z Vašeho města adopci dítěte z Konga? Také jsme v situaci, že bychom rádi adoptovali, ale 700 tis. Kč nemáme.

bjking*

Dobry den,

dobry den, precetla jsem si vas komentar. Jelikoz je velmi tezke sehnat jakekoli informace o mezinarodni adopci, obracim se na vas s prosbou, zda-li nemate kontakt na onu rodinu, ktera adoptovala dite z Afriky. Moc by mi to pomohlo. Dekuji moc predem.

MUdr. Lenka Kralova

petrav*

Dobrý den paní Lenko,

mohu vám poskytnout informace, které jsem o adopci získala já a případný kontakt. Pokud máte zájem, tak mi napište na kp06@seznam.cz.

hodnocení

0x

Adopce ditete z Afriky je jako poridit si pejska, ze jo? Takhle urcite uvazujete.

Je to maly, cerny, roztomily, tutu nunu, co muze byt lepsiho. Bili dite ma kazdej, ale cerny...to je prece tak cool.

Pritom v Cechach je dost deti, ktere by byly stastne, ze je nekdo adoptuje. Proc tedy to dite z Afriky vytrhnout z jeho korenu a odvezt ho do Evropy?

To uz se zacinaji vracet minula stoleti, kdy se Africani vyvazeli jako zbozi? Drive pro praci, dnes pro vase poteseni, uspokojeni?

Muzete mi tu vasi volbu vysvetlit? Co vas k tomu vede?

To, ze mu tim treba zachranite zivot neberu. K cemu, kdyz se znej stane Evropan. Oni potrebuji svoji kulturu ve svoji zemi. A ne aby nekdo, kdo si mysli, buhvi jak dobry skutek neudelal, z nich delal lidi zapadniho strihu.

Nebylo by lepsi resit nejprve problemy doma a pak teprv problemy ostatnich?

lenkahrib

No v Čechách je sice mnoho dětí v ústavech a dětských domovech, to je fakt. V jednom takovém domově pracuji a v problematice se myslím za ta léta dobře orientuji. Problém však je v tom, že většina dětí není tzv. právně volných. Tráví sice dětství v domovech, ale rodiče se občas ozvou, mají také babičky a dědečky, kteří alespoň někdy je vezmou k sobě na víkend, ikdyž stálou péči o ně by třeba nezvládali. DAlším problémem a v dnešní době stále větším je to, že do domovů se stále častěji dostávají děti i s problémy v chování, zařazují se sem i děti s mentálním a tělesným postižením, děti hyperaktivní. Často se pak stává, že velká část dětí zde má své sourozence, jsou tři, čtyři. Takové děti se nesmí od sebe roztrhnout některé dát do rodiny a jiné nechat v domově. A mezi námi - dovedete si představit, že si někdo adoptuje najednou pět dětí, když původně ve svém bytě má místo tak na jedno, aby mu zařídil soukromí? To asi těžko, že?

Takže proč adopci dítěte právě třeba z Afriky? Třeba proto, že je sirotek a někdo mu vyvraždil rodinu a nikdo jiný z vesnice mu nemůže pomoci? Třeba proto, že dostane šanci na lepší život?

Nemyslím si, že kdokoliv, kdo uvažuje o adopci dítěte z Afriky nebo již dokonce adoptoval, to udělal proto, aby byl zajímavý, aby byl něčím vyjímečný. Určitě to udělal proto, že má srdce. Že si dobře uvědomil, co to je mít dítě z jiné kultury, ze země, kde se naprosto odlišně žije.

beata*

Myslíte, že "mít srdce" znamená zachránit sirotka z Afriky? Lidé se "srdcem" by jistě přijali i např. hyperaktivní dítě... Ono totiž nikde není psáno, že i vaše vlastní dítě nemůže mít určitou poruchu chování nebo jistý hendikep. Pokud chci opravdu pomoci dítěti, tak na vámi popisované věci nehledím. Ovšem jiná věc je, myslím-li více na sebe. Já za sebe jsem přesvědčená, že jestliže chci pomáhat, tak by to mělo být lidem v mé vlasti, kde je stále opravdu mnoho možností jak pomáhat, ale právě i té potřebnosti. Tím se rozhodně nechci nikoho dotknout, je to jen názor k zamyšlení.

alenka79

Dobry den vsem, adopce rozhodne neni jako poridit si pejska! S manzelem nemuzeme mit deti, proto se o adopci dost zajimame, jsme v poradniku a zadame o adopci v Cechach... ale bohuzel uz cekame pres rok.. Mame velke srdce a radi bychom vychovali dedatko a prestoze nepremyslime o adopci z Afriky, tech lidi co to udelaji si velmi vazim... Skoda ze v Cechach existuji hulvati a lidi jako AXUS, ktery o problematice nic nevedi.. Mozda kdyz by ses zamyslel (la) tak te napadne, ze i v Africe jsou deti ktere potrebuji pomoc a kdyz u nas pravni cestou nejde adoptovat ceske dite, tak proc nepomoct detem v Africe! Pokud bych mela dostatek penez abych i to dite z Afriky mohla pred temito hulvaty ochranit, tak ho take zachranim a verte, ze bych se pro nej rozdala!

Kdo o problematice nic nevi (a to samozrejme rozhodujete Vy, kdo vi a kdo nevi), je automaticky hulvat. Zajimava myslenka.

Odlisny pohled na vec vam asi nic nerika.

ambit

alenko79, kdybyste dítě počala, tak byste také čekala téměř rok než se narodí... nic není hned. I já si vážím všech lidí, kteří pomáhají dětem. Ale na druhou stranu také nechápu, proč tuto pomoc směřovat právě do Afriky. Mám pocit, že to je tady nyní nějaká módní záležitost. Neslyšel jsem, že by někdo adoptoval sirotka z nějaké jiné evropské země, ale o dětech z Afriky slyším stále. Divné...

agneskax

Prominte, ale příjde mi, že v problematice adopce nejste až tak v obraze. Jsem si jista, že by lidé podstupovali adopci častěji, kdyby si nemuseli procházet tou nepříjemnou procedurou. Prominte srovnávat adopci s normálním početím mi příjde trochu mimo mísu. Jen pro Vaši informaci v zahraničí (v Evropě), je postup mnohem flexibilnější a jak jsem četla, tak z tohoto důvodu i dětí je mnohem méně v dětských domovech. Stačí si projít statistiky zaměřené na tuto problematiku. Já sama jsem v Africe delší dobu žila a kdybych někdy zvažovala adopci, tak bych se taky zaměřila na tyto děti. Můžu Vás ujistit, i když to nebude znít nejlépe, tak africké děti žijí v mnohem horších podmínkách než české děti ve zdejších domovech. ALENKO79 držím pěsti a hlavně se nenechte odradit.

sany*

Dobrý den,nedá mi nereagovat.

let se snažíme o miminko, ale nedaří se. V loňském roce jsem otěhotněla metodou IVF, ale o holčičku jsme po porodu přišli. Byla to pro nás velká rána.

Nové těhotenství se nám nedaří a upřímně ani nevím, jestli jsem po předešlé zkušenosti schopná překonat strach a těhotenství a porod "přežít".

Proto jsme se začali doma bavit o adopci.

V kojeneckém ústavu jsem 10 let pracovala a v problemtice se dostatečně orientuju, asi právě proto mám obavy z přijetí romského nebo sociálně narušeného dítěte.

Lidi, kterři to dokážou (viz. Tereza Boučková) hluboce obdivuji, ale sama mám strach z toho, že v dospívání začne dítě vyhledávat vlastní biologickou rodinu, vlastní etnickou skupinu, prostě že ani dobrá výchova a maximum lásky nedokáže umlčet hlas genů.

Proto jsme po dlouhých úvahách také došli k možnosti mezinárodní adopce. Zvažujeme již dlouho všechny plusy a mínusy. Ale jednoznačně nám z toho vychází ta obrovská "výhoda" toho, že děti v africe jsou sirotci, i když ošklivě řečeno, nebude nám celý život v podvědomí strašit, kdy si biologická matka vzpomene a přijde nám dítě sebrat. Děti v africe nejsou děti feťáků (za což české děti v ústavech samozřejmě nemůžou) a nekradou, a když, tak pouze z hladu.

Plně si uvědomuju, že naše rozhodnutí je z velké části sobecké a nedělám si iluze, že svým činem spasím svět, ale na druhou stranu každý člověk má v tomhle ohledu právo na výběr a je jeho povinností vybírat tak, aby dítě splňovalo jeho představy, protože jedině tak mu může poskytnout plnohodnotnou péči a beezpodmínečnou lásku.

A jestli vytrhnu dítě z jeho přirozeného prostředí? (Mluvím teď o miminku, problematika dětí staršího věku je o dost jiná) Jak velkou má šanci, že by se ve svém prostředí, bez jídla a očkování, dožilo třeba desátých narozenin?

Je život v sirotčinci ve vlastním etnickém prostředí kvalitnější než "západní" život v evropě?

nemyslím si, že si pořizuji nového domácího mazlíčka, naše rozhodnutí padlo po důkladném zvážení a studiu různých materiálů.

Uvítám tipy na další informace i příběhy lidí, kteří mají v tomto ohledu zkušenost!

Zajímá mě samozřejmě i finanční stránka, já slyšela o částce cca 80 000 včetně letenek při vyzvednutí dítěte, což je částka si myslím přijatelná, narozdíl od absurdních 700 000 o kterých jsem tu četla.

andry

ambit, u většiny lidí to určitě není modní záležitostí. Je to o tom, že pomoc směřovat do Afriky je kvůli tomu, protože jejich vlastní lidi jsou na tom finančně natolik špatně, že vlastním dětem nemohou pomoci a klobouk dolů před těmi, kteří jim pomáhají.Já sama bych chtěla také adoptovat černé dítě a to proto, že bych mu chtěla dát šanci žít normálním životem, vždyt většina dětí v Africe se nedožije dospělosti a proč nechávat umírat lidi kvůli lhostejnosti jiných,protože jsou černí?Nám taky nevytýkají ,že máme jinou barvu kůže než oni.

lenak*
hodnocení

0x

Dobry den, nam se uz 5 let nedari otehotnet, takze jsem se rozhodli take pro adopci ditete z Afriky nebo holcicky Ciny. Zjistovala jsem kolem toho info a Urad pro ochranu ditete zprostredkuje rocne kolem 20 adopci ze zahranici, bohuzel mnoho zkusenosti nemaji. Kdybyste mela nejake informace, budu vdecna.

predem diky moc

Milena

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]