Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rodiče vs motorka - jak je přemluvit

Od: pavlakapka odpovědí: 22 změna:

Ahoj je mi 16 let, jmenuji se Pavla. Strašně se mi líbí motorky, můj kluk má motorku 125ccm jela jsem i jako spolujezdec tak i jako řidič a líbí se mi to, baví mě to a také bych chtěla motorku. Peníze na řidičák i na motorku by byli o to by ani tak nešlo jde spíše o to že rodiče hlavně mamka je rázně proti tomu abych měla svoji motorku a je jí i proti srsti to abych jezdila s někým na motorce. Jenže já chci ;), jak přemluvit poraďte.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

miklous*
hodnocení

3x
Můj bráška si udělal papíry, vydělal na motorku, kterou moc a moc chtěl (100 000,-)...
...Už třináct let nemám brášku a bolí to pořád stejně. Není pravda, že čas rány zahojí - jen se s nimi člověk naučí žít...
... Ani jednomu ze svých dětí bych nedovolila motorku...
doplněno 19.01.14 17:37: @pest: Je samozřejmé, že člověk nemůže prožít život v demagogických úvahách. Ale z vlastní zkušenosti vím, jak to končí, když se někdo mladý zamiluje do silného stroje. Sama pisatelka píše - skůtr není žádná motorka. Pro upřesnění: můj bratr měl postupně 4 stroje (simsonem počínaje), každý byl silnější a silnější. Jezdil dlouho a byl dobrý řidič - a vidíte - je to jedno... ;-(

hodnocení

2x

Neporadím jak přemluvit, spíše se snažit o nějaký kompromis a debatu, ale někdy to prostě s někým nejde.

Pro ostatní co by dítěti moto nedovolii, já na jednu stranu ten strach chápu, ale na druhou? Autem se nebojíte? Na kole také ne? Na lyžích? Při chůzi po schodech? To potom tedy nejlepší bude sedět v pokoji a nikam nevycházet...jen pozor až bude padat strop...

P.S. Na motorce jezdím, moc dobře vím co se všechno i nevlastní vinou může stát, ale takhle nelze uvažovat, viz výše...

Pest:Máte děti?Evidentně ne,jinak by jste byl zásadně proti.Na motorkách bývá dle statistik poslední léta nejvíce smrtelných úrazů,všichni chtějí adrenalin a pak to dopadá,tak jak to vypadá *cert*A ten sarkasmus není v tomto případě absolutně na místě!

doplněno 19.01.14 19:23:

Prosím: novinky.cz/...

Nemám, ale zásadně proti bych nebyl a ani nebudu...ono totiž než to dítěti zakazovat, tak je daleko lepší ho v tom podporovat, začít na menší motorce, hlavně dbát na ochranné prostředky a postupně jít výš a výš. Než to dítěti zakázat, stejně pokud to chce, tak až dospěje tak to udělá, no jenže pak si v 20 udělá papíry, no tak si rovnou koupí něco silnějšího, proč začínat na něčem malém, to je přeci pro sraby...a tam je právě ta chyba...takhle to probíhalo u nás a jsem za to rodičům vděčný...

ertl
Muzete prosim dat odkaz na tyto statistiky?
ertl
Ale tam neni nic psano o tom co tvrdite. Nehlede na to, ze je to 4 roky stara zprava...
martinaa*

Pest, to je blbost. Srovnávat chůzi po schodech a jízdu na motorce... chůze je k životu potřeba, do práce, na nákup apod. Lyžování ani kolo sice potřeba sice není, ale rozhodně po svahu nejedeš 150km/h. A auto? Když se vysekám v autě, pořád mám větší šanci, že mě ochrání kastla, airbag apod.. Na motorce není nic. Kamarád dělá u záchranky a nehody motorkářů nesnáší, protože je vždycky potřeba vysypat z kombinézy zbytky člověka, což prý není nic moc.

Nejsem proti motorkám nijak zásadně, ale třeba o přítele se taky bojím a na motorce ho nevidím ráda. A dítě? Ještě nemám, ale pokud motorka, tak pro začátek nějaký pincek, skútr, aby si to dítě osahalo. Kubatura 500+ ani omylem.

doplněno 19.01.14 21:31:

Pavlo, to máš pravdu, ale většina smrťáků se nestane na pinckovi, ale na silnější mašině, se kterou blbec letí 200.

doplněno 19.01.14 22:00:

Přesně tak... začít na menší kubatuře, až ji zvládnu, tak silnější. Nejhorší je natěšenec s čerstvým řidičákem, co si koupí tisícovku a rozmázne se o první strom.:( Anebo si počkat 40 let na Harleye*smich*

hop®
Martino, o tom mluvim, vetsna blbejch urazu maj mlady kluci, ktery zacinaj na dospelejch masinach! Jsi rozumna zenska, kdyz si prectes me rady, myslim ze budes "muset" souhlasit... ;)
pavlakapka
hodnocení

Je mi 16 let - můžu mít jen obsah 125ccm a nechci nic říkat ale i kubatura 500+ jede 50,60,80,90,130km/h .. to že na ní někdo jezdí jako prase za to ta motorka nemůže, za to může řidič .. Je to jako auto - i 3 litrový motor umí jezdit podle předpisů.

uska*
hodnocení

2x

. Jenže já chci

Pavlo, promiňte, ale připadáte mi jak tříletý fracek v obchodě s mamkou, který dupe u regálu čokolád ... já chci já chci

Je jedno co chcete, pokud to neskoulíte s rodiči, tak vám nic nebrání si na motorku vydělat a koupit si ji v době vaší plnoletosti. Zkuste si půjčit slabý stroj a ukažte mamce mimo komunikci co se strojem zvládnete. Možná změní názor.

doplněno 19.01.14 22:08:

Hope - ale já jsem dostala první motorku tímto způsobem. Dříve také rodiče byli proti.Byl to ale boj přesvědčit rodiče, že nejsem trotl a že vím co dělám, podařilo se..

hop®
Usko, nevim jestli je dobra rada rodicum neco dokazovat na stroji, na ktery mi zakazuji sednout. A to "ja chci" vyjadruje velkou touhn to moci delat oficialne, ne proti vuli rodicu, jinak by tu asi ten dotaz vubec nebyl!
Reseni vidim prvotne JEN v dohode...

hodnocení

2x

Na motorkách jezdím zhruba od 13, možná mi bylo i míň, každopádně jsem ještě z pincka ani Jawy 250 nedosáhnul na zem. Pokud máš mozek, dokážeš sledovat provoz kolem sebe a předvídat chování ostatních řidičů, motorka pro Tebe nebude nebezpečná. Havárky vznikají přeceněním schopností svých nebo stroje, někdy i nedostatečnou předvídavostí. Třeba když auto začne zpomalovat před křižovatkou, ale nevyhodí blinkr, zásadně ho nepředjíždím, protože je pravděpodobné že vybočí ve chvíli, kdy budu vedle něj a pošle mě do škarpy.

Pokud chceš jezdit na motorce, rozhodně radím - nejezdi se stejně starými vrstevníky jako spolujezdec. To je vstupenka na krchov. Mladej borec se prostě vždycky má snahu před holkou předvádět ať jede na pinckovi nebo na něčem silnějším. Bude rozhodně bezpečnější, když budeš mít svoji motorku. Tímto směrem argumentuj u rodičů. Pokud Ti rodiče nebudou chtít klasickou motorku dovolit, ber třeba skůtr Italjet Formula 125, s tím udržíš krok s jakoukoliv běžnou mašinou do 500 ccm. Samozřejmě by bylo lepší začít jezdit na motorce s řazením aby se získaly správné návyky. Neber silniční kapotovanou 125, spíš zkus vybírat mezi lehkými endury nebo naháči. Je z nich lepší přehled o provozu, mají lepší ovladatelnost. Taky vypadají "bezpečněji", resp. pomaleji, takže by mohly spíš u rodičů projít. V nejhorším případě můžeš začít na nějakém polomopedu jako třeba Betka 50, Simson - celkem jedou a když to hned nerozmlátíš, určitě potom přesvědčíš rodiče že máš mozek a nezabiješ se ani na 125.

hodnocení

1x

Ahoj Pavlí:)Obavám se,že nepochodíš a nepřemluvíš.Ani se mamince nedivím,také bych ti to nedovolila,bez urážky.Vidět své dítě někde rozmašírované na placku *plac*Nikdy!

kokos*

Tím pádem co ty tu rikas tak na co se dělají motorky slabší 50ccm a nebo 125ccm jezdím uz 2 roky na Yamaze YZF-R 125 a jestě žádná bouračka musíš to mít pevně v ruce a jezdit s mírou a ne jak kokos :D kupa nás mladých jezdí co to dá ale když budeš jezdit opatrněji tak se ti nic nestane neříkam ze bych neriskoval skousel jsem co to dá ale kazdý má put sebezachovy a dítě se ti muze zabít i na blbým kole :/ Takže překecávat překecávat a pro tebe Pavlo třeba skutr 125 ty jedou okolo 100 a ta moje potvora na plno 136 a to uz je jiný

hop®
hodnocení

1x

Ahoj Pavlo,
zkusil bych argumentovat tím, že jako spolujezdec nemůžeš případný problém nijak ovlivnit, že jako řidička bys svůj stroj ovládala sama a nebyla závislá na schopnostech toho před Tebou. Snad to rodiče pochopí a nakonec svolí.

Tvoji touhu po motorce naprosto chápu, sám jsem jezdil asi od dvanácti let, nejprve po polích a lesních cestách, dříve to šlo, v 15ti jsem si udělal palíry a stal se majitelem nového Mustanga (Jawa50/23) A dodnes pamatuji na hádky mamky, která umírala strachy, s tátou, který toho na motorce najezdil velmi mnoho, a který prosazoval názor, že raději povolit motorku než abych začal dělat jiné kraviny, dodnes jsem mu za tuto podporu vděčný. Táta i já jsme se na motorce několikrát vysekali, ale nikdy nešlo o velká zranění - na motorkách se dnes zabíjejí většinou kluci, kteří hned na začátku skočí na rychlou silnou a těžkou motorku a myslí si, že sežrali všechnu moudrost světa a že se jim nemůže nic stát. I proto bych začátečníkům doporučil motorku slabší a uzpůsobenou i do terénu, aby si bez větších následků párkrát nabili ústa, aby si vyzkoušeli co motorka dovede a co si na ní mohou dovolit.

V něčem je motorka bezpečnější než auto, díky své ovladatelnosti může zkušený řidič ze spousty problémů "ujet", prostě strhnout řízení do místa, kde se mu nic nestane nebo jsou následky zanedbatelné. Auto se takto ovládat nedá, nejen proto, že se do podných únikových zón prostě nevejde...

Držím Ti palce ! :)

hodnocení

1x

Také jsem kdysi toužil po motorce a pak na ní od 20 let asi 6 let jezdil. Během té doby jsem se asi tak 4x znova narodil, a to byl třetinový provoz než dnes. Pak se mi narodil první syn a já konečně pochopil, že můj život nepatří jen mně. Tomu nahoře pěkně poděkoval, že jsem to přežil bez následků a motorka je ve stodole. Dokud o tom budu moct rozhodovat, tak svým klukům motorku nedovolím.

asd*
hodnocení

0x

Když vidím kolik motorkářů je rozvěšených po příkopech, tak rodiče chápu... Asi by nejlíp prošel skůtr na ježdění k rybníku, nebo ježdění na uzavřeném okruhu. Ale základ je důvěra rodičů v to, že motorku zvládneš a neuděláš průšvih. Jako spolujezdec je to rizikovější než když budeš řídit ty - machrovat před babou a vyklopit jí do škarpy, to je klasická bouračka mladých...

pavlakapka
hodnocení

Skutr nechci .. to není motorka

kami95
hodnocení

0x

Já se nikoho neptala, byla jsem stejně stará jako ty, motorku jsem prostě domů přivezla a bylo to..máti se to taky moc nelíbilo.. Ale jedině zkus vydržet pokud ti to nechce dovolit nebo aby se taťka přimluvil, pokud jemu to nevadí..

kami95
hodnocení

0x

Taťkovi můžeš zkusit zahrát na city s tím, jestli si nevzpomíná jaké to bylo, když jezdil i on ve tvém věku s klukama na pincku..

,,Pincek,,a motorka je přece jenom rozdíl,zkusila jsi to někdy? Já jo.Na pincku zvládne jezdit i 12 letý kluk,ale udržet motorku,to není jen tak a mladých ,nezkušených motorkářů na cestě ,,na hadry,,jsem už taky pár viděla,není to pěkný pohled!

ff*
hodnocení

0x

Nebezpečí

věk - lidé si chtějí v tomto věku nejvíce něco dokazovat

droga- rychlost je jako droga, když si na ní člověk zvykne může zabíjet

neviditelnost- pro ostatní účastníky silničního provozu, nejlépe řešit reflexní vestou.

statistika- nejvíce dárců orgánů

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]