Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je pro studenta VŠ výhodnější pracovat na Dohodu o provedení práce nebo na nomální HPP. Jde mi o to, že nyní pracuji na Dohodu a je tu možnost, že bych mohla pracovat na HPP. Takže se zajímám zda to má pro mě nějaký význam nebo ne..
Moc děkuji
Dobrý den.
V případě, že pracujete na Dododu o provedení práce jste omezena limitem odpracovaných 300 hodin za kalendářní rok, víc hodin odpracovat nemůžete. Pokud odměna z DPP je nižší než 10.000 měsíčně, neodvádí se z této odměny zdravotní ani sociální pojištění. Je proto třeba zvážit, kolik hodin měsíčně budete pracovat a nebude-li Vás práce na HPP omezovat ve studiu či naopak.
Moc Vám děkuji za odpověď. Mohla bych se jen ještě zeptat, zda tomu dobře rozumím, když bych přistoupila na HPP a výplata by přesáhla přes 10 000 Kč, z této částky se tedy už odvádí ZP a SP? Myslela jsem, že dokud je člověk veden jako student, tyto odvody jsou mimo něho. A ještě jedna otázky, jak píšete, že není možno překročit 300 hod za rok. Kdo bude kontrolovat, jestli jsem tyto hodiny přesáhla či nikoli? Na ÚP vedena nejsem a zaměstnavateli by to teoreticky mělo být jedno.. nebo se pletu?
Děkuji
Hanko, promiňte ale u studentky VŠ bych očekávala alespoň minimální právní povědomí. Sociální a zdravotní pojištění musí platit i zaměstnaní studenti.
Po odpracování 300 hodin už byste pracovala na černo (bez smlouvy), za což by i Vám horzila pokuta (od cca 10.000 do 100.000 Kč).
"Zaměstnavateli" hrozí za zaměstnávání na černo pokuta od 250.000 do 10.000.000 Kč.
doplněno 18.01.14 15:27:Odpracovanou dobu je povinen evidovat zaměstnavatel.
Děkuji za odpověď.
Není to, že bych o tom nic nevěděla, ale spíše v tom mám zmatek, protože když mrknete do různých diskuzí, dozvíte se protichůdné informace. Takže se raději ptám, abych měla jasno
Hezký víkend.
Je pravda, že se informace v diskuzích různí. Proto by bylo lepší je nepoavažovat za relevantní zdroj informací. Správnost různých tvrzení lze ověřit v příslušných zákonech.
Sociální pojištění je povinné pro OSVČ a pro zaměstnance.
Existuje několik výjimek, např. výše zmíněná DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně, dále DPČ s odměnou do 2.500 Kč měsíčně.
Další výjimkou je OSVČ vedlejší se ziskem do 62.120 Kč (za r. 2013). Taková OSVČ nebude muset hradit sociální pojištění, zdravotní však ano.
--- Ještě k původnímu dotazu: Je těžké odhadnout, co kdo považuje za výhodnější.
Někomu vyhovuje platit co nejnižší odvody (tedy DPP), jiný (jako např. já) dá přednost určité jistotě - tedy zaměstnání s pracovní smlouvou, zaměstnání, na základě něhož je člověk nemocensky a důchodově pojištěn.
Důchodové pojištění je potřebné nejen pro nárok na starobní, ale i na invalidní nebo pozůstalostní (sirotčí, vdovský/vdovecký) důchod, ale i z hlediska nároku na podporu v nezaměstnanosti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.